DODIK: „Nema odlučivanja na nivou BiH, MUP Srpske će nadgledati entitetsku granicu“

Datum:

Share post:

Od povlačenja srpskih sudija iz Ustavnog suda BiH, pa do prestanka odlučivanja na nivou BiH i formiranja posebne službe u MUP Srpske koja će se baviti pitanjem entitetske granice između Srpske i Federacije BiH.

Dodik je istakao da se jedna tačka odnosi na sudije Ustavnog suda BiH koji dolaze iz Srpske. Pojasnio je da će krajem iduće sedmice sazvati sjednicu parlamenta Srpske na kojoj će pozvati sudije Ustavnog suda BiH iz Srpske da se povuku iz tog suda.

On je pojasnio da u izjavi koju će u ponedeljak potpisti predstavnici političkih partija iz Srpske ima preko 20 tačaka, a u jednoj od njih stoji i to da će se prestati odlučivati na nivou BiH sve dok Vlada Srpske i nadležni organ Narodne skupštine RS, odnosno odbor ne daju saglasnost za neko odlučivanje na nivou BiH.

On dodaje da je na današnjem sastanku usaglašeno i da se odbacuje koncept „građanštine“ koji dolazi iz Sarajeva jer je on „podvala“.

Dodik ističe da u Ustavu BiH nema ni jedne kvalifikacije o imovini, a pogotovo ne o državnoj imovini.

On dodaje da BiH ima samo granicu, a nema teritoriju niti imovinu na toj teritoriji. Po ustavu, kako ističe Dodik, BiH je sastavljena od dva entiteta.

– Imajući u vidu da Federacija nikada nije htjela da pristupi realizaciji Aneksa 2 Dejtonskog mirovnog sporazuma koji predviđa međuentitetsku granicu sa mapama koje su date. Mi nikada nismo završili tu dejtonsku obavezu – rekao je Dodik.

On je dodao da su na današnjem sastanku dogovorili da se u okviru MUP RS formira posebna služba koja će se baviti pitanjem granice između dva entiteta.

– Baviće se pitanjem granice i nadležnosti nad granicom, šta god to značilo. Dogovorili smo se da ćemo donijeti rebalans budžeta kojim ćemo obezbijediti sredstva za plate radnicima koji će ostajati bez posla jer su do sada radili u tim nelegalnim organima, kao što je, na primer, Agencija za lijekove BiH. Onog trenutka kada Republika preuzme to u svoju nadležnost, ti radnici će doći u Srpsku i imaće iste plate i primanja koja su imala do sada – istakao je Dodik.

On je dodao da će to ići sukcesivno i da ne treba neki „ogroman novac“, ali da je riječ o nekoliko desetina miliona maraka.

– Dogovorili smo se ako sve to ne urodi plodom, da u nekom trenutku, kada procijenimo da je pravi momenat, ponudimo Federaciji BiH sporazum o razdruživanju jer ovo očito više ne funkcioniše – zaključio je Dodik.

On je ponovio da su na sastanku još jednom utvrdili da Srpska ne prihvata sankcije Rusiji, ali i da se obustave sve buduće aktivnosti vezano za NATO i da BiH ostane vojno neutralna. Dogovoreno je da se obustave i sve zajedničke vježbe na prostoru BiH od strane Srpske sa NATO i članicama NATO.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

LJUBIŠA PETROVIĆ: Vlast na Bijeljinu gleda samo kao plijen

- Dok su drugi zaduživali ovaj grad i sa nasleđenim dugom od 39 miliona KM, a za ove...

RSS: Delegacija Tasosa posjetila Bijeljinu na poziv turizmologa Jasne Pazarac Savić (foto)

Saopštenje za javnost Republičke stranke Srpske prenosimo u cjelosti: Članica upravnog odbora Turističke organizacije /TO/ grada Bijeljina Jasna Pazarac...

Putinova inauguracija 7. maja

Inauguracija predsjednika Rusije Vladimira Putina biće održana 7. maja, izjavio je predsjedavajući Odbora za ustavno zakonodavstvo i državnost...

VIŠNJIĆ DJELOM SABIRAO ROD: U Ugljeviku svetkovina u čast Filipa Višnjića (foto)

I imenom, i djelom, i riječju, i pesmom, i divnim zvukovima gusala u njegovim rukama, i ljubavlju prema...