DODIK: Nećemo podržati Stanivukovića, a vidjećemo kako će ispuniti lažna obećanja u Banjaluci

Datum:

Share post:

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, rekao je u intervju za Kurir da neće podržati novog gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića, te da će on imati priliku da ispuni svoja lažna obećanja.
 

Varnice su krenule odmah, a posebno su se izdvojile Dodikove izjave da će se prekinuti investicije sa republičkog nivoa prema Banjaluci i da se novi gradonačelnik "šepuri dok obećava", ali da će teško sve da ispuni. Da li će zbog ove konfrontacije najviše ispaštati građani, kao i kako će suprotstavljene političke struje sarađivati ubuduće.

Rekli ste da ćete prekinuti sve investicije sa republičkog nivoa dok ne vidite kako će se grad "dalje politički razvijati i odnositi". Šta to znači?
– SNSD je pobijedio u gradu u Banjaluci, kao najjača politička partija, ali je tačno da smo izgubili gradonačelnika jer nismo imali 50 odsto naše podrške. Objektivno, neki naši koalicioni partneri nisu bili iskreni u danu kada se biralo. I tačno je da je gospodin Stanivukvić pobijedio. Naš kandidat Igor Radojičić koji je bio dosasdašnji gradonačelnik je izgubio. Mi smo s Igorom razgovarali o nekim projektima i investicijama koje bi trebalo raditi u gradu, i ako ste bili dosljedni i ako ste iščitali sve, onda ste mogli da vidite da sam rekao da ćemo da nastavimo da radimo na našim projektima, a da gospodin koji je pobijedio ima pravo na svoj program. Česitao sam mu i rekao da može slobodno da sprovodi svoj program i da nema naše podrške. I to je sasvim normalno. Kao što je svugde to normalno. Ni mi nismo imali njegovu podršku niti će on imati našu – rekao je za Kurir Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a.

Ipak, imate skupštinsku većinu?
 Da. A u Skupštini se odlučuje o svemu: od budžeta do imenovanja svih načelnika odjeljenja, do imenovanja direktora javnih ustanova, pa do donošenje programa rada. U tom pogledu ako njegovi prijedlozi korespondiraju sa predlozima koje mi predlažemo, svakako ne mislim da će biti odbijeni, ali za neke ideje svakako da nećemo biti spremni – kazao je Milorad Dodik.

A što se tiče grijanja za koje ste rekli "da vidimo kako će finansirati gradsko grijanje koje je subvencionisala Republika"? 
To grijanje je u nadležnosti lokalne zajednice i to je problem koji traje u Banjaluci već godinama. Vidjećemo kako novi gradonačelnik misli da to pitanje riješi, jer nema dovoljno sredstava koja se prikupljaju od građana niti ima u budžetu. Tu je najčešće Vlada Republike Srpske uskakala da to pitanje riješi. Naravno da ćemo mi u datom periodu prema tom pitanju isto tako da se odnosimo, ali mi ni ne znamo šta je prijedlog. Mislim da je sada prisutan pokušaj destabliranja neuspjeha koji je sad već jasan. Gradonačelnik jeste pobijedio i ja poštujem demokratsku volju, ali odluka o svemu što se bude u gradu dešavalo pripada koaliciji koja je napravljena u skupštinskoj većini – dodaje Dodik.

TESTNA REKLAMA

Rekli ste da se on "šepuri kada kaže da gradski prevoz treba da bude besplatan za đake i penziopnere". Zašto?Nemam ništa protiv ako gradonačelnik u svom budžetu od 120 miliona godišnje može da da 50 milona za to. Nema nikakvih problema, samo da vidim kako će to plaćati. Evo, mi ćemo to predložiti, po njegovom prijedlogu iz predizborne kampanje. Ja bih želio da ovdje niko ništa ne plaća i da svi imaju po 10.000 maraka dnevno, da dobiju odnekud i da tako ugodno žive i da nemaju niakakv problem u životu. Ali neke realnosti su takve kakve su – kazao je predsjednik SNSD-a.

Da li je onda nužno potrebna pomoć Republike?
– Republika bi onda morala da plati za čitavu Republiku, a ne samo da plati za Banjaluku i u tom pogledu je bilo ono što sam rekao. Nismo Banjaluku forsirali u odnosu na druge dijelove Republike. Imamo Trebinje, imamo Foču, Višegrad, Zvornik, Bijeljinu, Doboj i svi oni imaju ravnopravna prava na sredstva koja ima Republika. Znači, kad bismo to uradili onda ne bi bio dovoljan ni republički budžet. Ovdje je poenta da će taj novi gradonačelnik morati da definitivno kaže da je lagao kad je predlagao projekte ili da ih sprovede, ako to sprovede što obećava za prevoz, to je 50 miliona, od 120 ukupno, i nek plati. Mi to nećemo sporiti. Pa ćemo vidjeti kako će se odvijati druge funkcije, recimo javno zdravstvo koje je u nadležnosti grada gdje je i kovid. Naravno da mi imamo pravo na drugačije mišljenje. Ja volim Banjaluku, ja sam rođen u Banjaluci, sve što sam radio radio sam za Banjaluku i za Republiku Srpsku. Meni je teško pao poraz gradonačelnika ja to ne krijem. Igor Radojčić nije bio čovjek kom su mogli pripisati ništa, ni korupciju, ni kriminal ni bilo šta drugo. Imao je veoma jake planove za izgradnju koncertne dvorane u Banjaluci, izgradnju dva mosta na Vrbasu, jedan od njih je počeo da se gradi, to će sve biti prioritet novog gradonačelnika i on se tu oslanja na sredstva Republike. Ako on kaže da mu ne treba koncertna dvorana, kako ćemo je mi praviti kad nismo nadležni za to. To je bila poenta svega što sam rekao, a ne nešto drugo – ističe Milorad Dodik.

Da citiram Vašu rečenicu iz posljednjeg obraćanja: "Ja im neću oprostiti ovo što su uradili Igoru". Kome nećete oprostiti i šta su uradili?
– Koalicionim partnerima koje sam već juče počeo da eliminišem – pojasnio je Dodik.

Da li ste Vi bili u afektu u tom govoru?
-Mi smo za pojedine koalicione partnere ustanovili da su trgovali glasovima po prinicipu "glasajte vi iz vaše strukture za mene kao odbornika, ja ću vama iz vladajuće strukutre obezbijediti 150 glasova za gradonačelnika". Mi smo to utvrdili i ja sam rekao da njima nećemo oprostiti. Kako se to prenijelo u neki drugi kontekst ja ne znam. Pa zašto ja ne bih oprostio Banjaluci, pa Banjaluka je moj grad ja nemam problem da kažem i ako sam pogriješio… Ako sam to pogrešno razumio, nemam problem da se bilo kome izvinim, ali moja briga za Banjaluku u mojim nadležnostima nastavlja da se odvija i nemam nijedan problem te vrste. Ali očigledno da su novom gradonačelnik sada potrebni neki izgovori za neuspjehe jer je dao mnoga lažna obećanja koja neće moći da ispuni, koja realan život ne trpi – objasnio je predsjednik SNSD-a.

Da li će na kraju građani ispaštati zbog svega?
– U okviru nadležnosti koje imaju institucije Republike Srpske, nadležnsti koje ima Skupština grada Banjaluke mi ćemo i dalje nastaviti da grad širimo da činimo da bude lijep. Uživaćemo u tome kad bilo ko dođe sa strane da nam kaže da imamo lijep grad, da je čist, da je uredan. Nastavićemo da to radimo sa stanovišta naše odgovornosti. Ako gradonačelnik otkaže ugovore za čišćenje, to pripada njemu, ne pripada nama. Jasno sam rekao da mi je krivo i žao da u Banjaluci izgubimo mjesto gradonačenika, mi smo napravili potpuno novi grad, ali nisam glup da ne razumijem šta su politički protivnici. On je imao metod preko kog je uspio da to uradi. Moje je da kažem ok, sve je legitimno. I izašao sam prvi od lidera i rekao da je sve fer i pošteno. Ali imam isto svoje pravo da kažem šta mislim. Ja nisam licemjerni poltičar koji bi dogmatski izašao i počeo da priča nešto drugo – poručio je on.

Tokom kampanje niste baš vjerovali u njegove političke sposobnosti i potencijalnu pobjedu? Da li ste se sada predomislili?
– Ne vjerujem i dalje i nikad neću vjerovati. Nek vjeruje ko god hoće. Ali ne mogu ni da isključim činjenicu da je on dobio podršku kad ju je očigledno dobio. Isto tako treba imati u vidu činjenicu da je ova skupštinska većina dobila 70 odsto podške sa stankama koje su okupljene oko SNSD. Očigledno je da su neki naši igrali kako su igrali. Tragaćemo za tim, to treba da se objasni. Ja imam pravo na svoju i radost i na svoju ljutnju, ne ostajem uštogljeni političar da kažem: "da, trebalo je samo da izađem i da čestitam". Ja jesam čestitao pobjedu i evo, "pobijedili ste, idite dalje", samo moju podršku nećete imati, kao što ja nemam njihovu podršku. I šta je tu nenormalno. Izvinite. Da pričam kako ću da radim po njegovim projektima. To bi bila ludost! Nisam ja pao sa kruške. Ali nastavićemo sa programima. Banjaluci do sad ništa nije falilo – naveo je Milorad Dodik.

Da li će joj faliti ubuduće i da li će građani da ispaštaju?
– Neće faliti ni ubuduće, što se nas tiče. Ali to je gradonačelnikova odgovornost. Ima budžet od 120 miliona, to nije malo. Pa neka radi. Bužet usvaja Skupština grada i vidjećemo da li ćemo usvojiti budžet kako on predlaže. Evo, ja priznajem da je gubitak mjesta gradonačelnika mene pogodio, to je tačno. Ali s druge strane našu političku snagu pokazuje 41 opština, a biće ukupno 46 opština u RS od 63, pa kako to može biti neuspjeh, i to samo na pozicijama načelnika. Kad racionačno razmišljate, to ne može biti za tugu, nego za radost – zaključio je Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: Silvija Slamnig/kurir.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

SERVISNE INFORMACIJE za 8. avgust: Prekidi u snabdijevanju vodom

Zbog otklanjanja kvara na vodovodnoj mreži i priključenja novog korisnika na vodovodnu mrežu, danas će, u vremenu od...

U Bijeljini rođene DVIJE BEBE

U porodilištu bolnice „Sveti Vračevi“ u Bijeljini u protekla 24 časa rođena je jedna djevojčica i jedan dječak. Broj...

Današnje CIJENE voća, povrća i cvijeća na ZELENOJ PIJACI u Bijeljini

Cijene voća i povrća na Zelenoj pijaci u Bijeljini NAZIV PROIZVODA J.mjere CIJENA 0 KROMPIR kg 1,00-1,50 KM 1 MLADI KROMPIR kg 1,50 KM 2 CRNI LUK kg 1,00-1,50 KM 3 BIJELI LUK kg 8,00 KM 5 PASULJ kg 4,00-5,00 KM 6 PAPRIKA...

VRIJEME DANAS oblačno

U prvom delu dana toplo uz sunčane periode i malu do umerenu oblačnost. Sredinom dana i tokom popodneva...