DODIK: Ne rušim Dejtonski sporazum, srušili su ga stranci, koji to sad prikrivaju

Datum:

Share post:

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je večeras da ne diže revoluciju, niti pokušava da ruši Dejtonski sporazum, već da su stranci u BiH srušili mirovni sporazum, što pokušavaju da opravdaju.

– Republika Srpska nije srušila nijednu izvornu nadlženost BiH. Stranci su nam oteli vojsku, sudstvo, tužilaštvo, indirektne poreze. Sve su nametali pukom silom koju su tada primjenjivali i pokušavaju da sada kažu da je gotovo. Nije gotovo i nikada neće biti jer su oteli 83 nadležnosti, što je za nas neprihvatljivo. Pričaju o vladavini prava, a krše Ustav, što ćemo dokazati jednog dana – rekao je Dodik.

On je ocijenio da visoki predstavnik u BiH Valentin Incko prikriva kriminal svojih prethodnika koji su kršili međunarodno pravo.

– U Ustavu piše da je BiH sastavljena od dva entiteta i tri naroda, a ne od OHR ili ambasada. Međutim, sav period međunarodne vladavine u BiH bio je usmjeren protiv Srpske jer su skrnavili i otimali naše nadležnosti. Kakvi bi mi ljudi bili da to prihvatimo? – upitao je Dodik.

TESTNA REKLAMA

On je istakao da se o svemu treba izjasniti i Narodna skupština Republike Srpske.

– Zašto im smeta da se demokratsko tijelo, koje je konstituisano u skladu sa Ustavom izjašnjava o ovome. Kako misle da nam nametnu da je ustavno ono što su činili? Gdje u Ustavu piše da BiH ima nadležnost za bezbjednost, odbranu, pravosuđe, finansije? Ustav nije Incko i borićemo se dok ovdje postojimo protiv onih koji su nam oteli prava i slobode – rekao je Dodik.

On je napomenuo da bi volio da neutralna stručna međunarodna komisija kaže šta je ustavno u BiH.

– Kako bi mogli dokazati ustavnost Zakona o Sudu i Tužilaštvu BiH? Venicijanska komisija je rekla da su strane u BiH dva entiteta, a oni nama pokušavaju da okrenu čitav sistem, odnosno da ono što se odluči na zajedničkom nivou bude nametnuto entitetima – kaže Dodik.

Prema njegovim riječima, zbog svega što se dešava Srpska trpi štetu, a trenutno joj se od indirektnih poreza duguje 50 miliona KM.

– To se radi da bi mi ostali bez novca kako bi se na ulicu dovele socijalne grupe da mijenjaju politiku. Oni bi doveli Mirka Šarovića i ostale koji su servilni prema muslimanima i odlučivali bi onako kako njima odgovara – rekao je Dodik.

On je dodao da sve što se radi u Srpskoj odmah ide u Agenciju za istrage i zaštitu BiH i tužilaštva, navodeći da se to dešava u kontinuitetu.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

KMF Radnik Bijeljina ima još jednog reprezentativca

Da se u ekipi KMF Radnik MD Shop ozbiljno radi, to pokazuju rezultati u prethodne dvije sezone, ali...

15. redovna sjednica Skupštine Grada Bijeljina 24. avgusta

15. redovna sjednica Skupštine Grada Bijeljina zakazana je za 24. avgust sa početkom u 10.00 časova u Skupštinskoj...

BIJELJINA: LISTA.BA te nagrađuje – osvoji iPhone 13 Max Pro, Televizor ili Tablet

www.Lista.ba  te NAGRAĐUJE SA: 1. iPhone 13 Max Pro, 2. Televizorom 40 inča Android, 3. Tabletom Lenovo 10 inča Ukoliko zeliš da...

21. “Zlatni kotlić Semberije“ u subotu u Banji Dvorovi

Turistička organizacija Grada Bijeljine i ove godine organizuje tradicionalnu manifestaciju „Zlatni kotlić Semberije“ koja se održava po 21....