Dodik i Stevandić o Danu Republike Srpske: Šmit ne odlučuje šta i kako ćemo slaviti

Datum:

Share post:

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik naglasio je da su sve izjave Kristijana Šmita, uključujući i one o proslavi Dana Republike – 9. januara, irelevantne i ne odnose se na Srpsku.

 Srn2023-1-9_1422656_0.jpg IZVOR: SRNA/BORISLAV ZDRINJA

Republika Srpska će iduće, i svake druge dolazeće godine, slaviti 9. januar kao Dan Republike onako kako ona zamisli, a ne prema organizaciji koju ima na umu njemački diplomata Kristijan Šmit, koji nelegalno sjedi u fotelji visokog predstavnika u BiH.

Stav je to sagovornika “Glasa” iz republičkog političkog vrha nakon što je Šmit zaprijetio da 2024. godine proslava 9. januara neće moći biti kao ovogodišnja.

Brojne mirne proslave 9. januara – Dana Republike Srpske prolazile su u znaku osporavanja, mahom bošnjačkih političkih predstavnika i visokih predstavnika u BiH, a zabilježeno je i da su pojedini visoki funkcioneri, poput lidera SDA Bakira Izetbegovića svojevremeno govorili da ne vide ništa sporno u proslavi tog dana, da bi nekoliko godina kasnije pokretali apelacije pred Ustavnim sudom BiH.

TESTNA REKLAMA

Taj sud, u kojem je šest domaćih i troje stranih sudija, rušio je republičke zakone o praznicima u dijelu koji se odnosi na proslavu 9. januara kao Dana Republike Srpske, ali je posljednjih godina to regulisano odlukama Vlade te se obilježava u svim opštinama i gradovima Srpske.

Međutim, posljednja obilježavanja, a naročito ovogodišnje u Banjaluci gdje je bila svečana akademija i u Istočnom Sarajevu gdje je upriličen, po prvi put, defile kao i premijerno predstavljeno lako borbeno vozilo “Vihor”, obilježile su žestoke reakcije iz Sarajeva i dijela međunarodne zajednice.

Posljednji u nizu juče se oglasio Šmit koji je za federalne medije istakao da polazi od pretpostavke da će Tužilaštvo BiH provjeriti i pregledati govore s ovogodišnje proslave Dana Republike.

„Rekao sam da tamo nemaju šta tražiti službenici iz državne službe i polazim od pretpostavke da će se pažljivo analizirati i provjeriti sve što se tamo dešavalo. Sada se moramo odmaći od 9. januara 2023. i gledati u budućnost. Trebalo bi reći da se 9. januar 2024. u tom okviru i na taj način neće dogoditi. Dakle, mogu se slaviti i državni i praznici entiteta, ali se to može raditi na drugi način i nikome zbog toga neće pasti kruna s glave“,  poručio je, između ostalog, Šmit.

Na te navode za “Glas Srpske” odgovorio je i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

„Šmit je nelegalni visoki predstavnik, sve što kaže je irelevantno i ne odnosi se na Republiku Srpsku“, rekao je Dodik, koji je tokom ovogodišnje proslave isticao da je mnogima sporna godina, a ne datum jer je te godine bio mir, iz čega proizilazi da je Srpska, što je činjenica, stvorena u miru.

„Neizvjesna je njegova budućnost na toj funkciji bez tog legitimiteta. Što se tiče pritisaka i stvaranja loše atmosfere u vezi sa 9. januarom, valjda su svi shvatili da mi, što su veći pritisci na Republiku Srpsku, slavimo sve grandioznije“, rekao je Stevandić.

Dan Republike Srpske će se, kako je podvukao, uvijek slaviti.

„Uvijek će biti prijema, svečanih akademija, defilea, dodjele odlikovanja. Niko, sem nas, na to ne može uticati“, zaključio je Stevandić u izjavi za “Glas Srpske”.

Srpski poslanici u tadašnjoj Skupštini BiH proglasili su 9. januara 1992. Srpsku Republiku BiH, koja je kasnije preimenovana u Republika Srpska, a kao odgovor na namjeru Muslimana i Hrvata da se izdvoje iz Jugoslavije i na stalno preglasavanje Srba na svim nivoima u BiH, a prije sukoba.

Prijave

Šest Udruženja iz Sarajeva podnijelo je krivične prijave Tužilaštvu BiH zbog nepoštivanja odluka Ustavnog suda BiH i podrivanja ustavno-pravnog poretka, promovisanja retorike podjela i “militarističke” parade.

Prijave su podnesene protiv Milorada Dodika, Željke Cvijanović, koja je na poziciji srpskog člana Predsjedništva BiH, gradonačelnika Istočnog Sarajeva Ljubiše Ćosića i Banjaluke Draška Stanivukovića.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: mondo.ba

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Borba za Petrovića u Bijeljini biće BORBA ZA OPSTANAK OPOZICIJE

Zbijanje redova oko gradonačelnika Bijeljine: Borba za Petrovića biće BORBA ZA OPSTANAK OPOZICIJE Skupštinska većina u Bijeljini, predvođena SNSD,...

VUČIĆ: Srbija mora da ide u pregovore o KiM inače će da bude zgažena

Srbija mora da ide u pregovore i razgovore o Kosovu i Metohiji inače će da bude zgažena, upozorio...

Gradonačelnik Bijeljine demantuje navode posljednjih pisanja i preformulacije revizorskih izvještaja

Povodom dijelova Izvještaja interne revizije o reviziji izvršenja budžeta Grada Bijeljina u 2022. godini a koji su se...

Mara Kojadinović je jedna od najuspešnijih žena u Nemačkoj, a rodom je iz naših krajeva! (foto)

RAD, DISCIPLINA I EDUKACIJA VAS UVEK DOVEDU NA TRON! Mara Kojadinović je jedna od najuspešnijih žena u Nemačkoj,...