Vučić, Dodik i Cvijanović danas na obilježavanju Dana sjećanja na žrtve genocida u NDHu Donjoj Gradini

Datum:

Share post:

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović prisustvovaće danas obilježavanju Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina – genocida NDH u koncentracionom logoru Јasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini.

I predsjednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovaće danas obilježavanju Dana sjećanja na žrtve zločina – genocida NDH u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu u Donjoj Gradini.

Prema programu obilježavanja Dana sjećanja u Donjoj Gradini, u 10.00 časova biće položeni vijenci i cvijeće na grobno polje “Topole”, najavljeno je iz Kabineta predsjednika Srpske.

U 10.30 časova na grobnom polju “Hrastovi” biće služen parastos i pomen žrtvama ustaškog zločina – genocida NDH, dok je obraćanje zvaničnika predviđeno u 11.15 časova.

Prema podacima Spomen-područja Donja Gradina, u zloglasnom logoru Јasenovac tokom Drugog svjetskog rata stradalo je 700.000 žrtava ustaškog zločina, među kojima je život izgubilo 500.000 Srba, 40.000 Roma, 33.000 Јevreja, 127.000 antifašista. U Јasenovcu je stradalo 20.000 djece.

Sistem logora smrti NDH obuhvatao je oko 80 logora, a Donja Gradina je bila najveće stratište u sistemu koncentracionih logora Јasenovac.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: atvbl.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

NS RS USVOJILA ZAKLJUČKE: Poništiti sve odluke Šmita i poštovati međunarodno pravo

Narodna skupština Republike Srpske zajedno sa nadležnim institucijama i organima Republike Srpske preduzeće potrebne mjere da bi se...

NIKOLA STEVANOVIĆ iz Bijeljine na master studijama u Holandiji, DIPLOMSKI RAD POKLONIO rodnom gradu, želja mu je da se vrati u svoj kraj (video)

Gost “Razgovora sa povodom“ bio je mladi Nikola Stevanović koji je osnovnu školu završio u Bijeljini kao učenik...

Crveno-belo veče u Bijeljini podržali i Stefan Mitić i Miroslav Ilić iz Gračanice (foto,video)

Jedanaesto po redu Crveno-belo veče održano je u Bijeljini 26.marta. Pored velikog broja gostiju, navijača i ljubitelja Crvene Zvezde,...

PRIJEDLOG ZAKLJUČAKA NS RS: Poništiti sve odluke Kristijana Šmita i poštovati međunarodno pravo

Narodna skupština Republike Srpske zajedno sa nadležnim institucijama i organima Republike Srpske preduzeće potrebne mjere da bi se...