DODIK: 16. Krajiška motorizovana brigada proslavila narod Krajine

Datum:

Share post:

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je slavna 16. Krajiška motorizovana brigada proslavila ne samo Vojsku Republike Srpske, nego i narod Krajine koji nikada nije dozvolio da izgubi slobodu bez borbe.

Dodik je prisustvovao služenju parastosa i položio vijenac kod spomen-kompleksa u Mašićima kod Gradiške, gdje je danas obilježena 31 godina od polaska na ratni put ove brigade.

On je istakao da je 16. Krajiška motorizovana brigada bila elitna jedinica Vojske Republike Srpske koja je zlatnim slovima ostala zapisana u istoriji Odbrambeno-otadžbinskog rata.

„Mi smo ovdje danas došli da odamo poštu poginulim pripadnicima ove slavne brigade i da se sa borcima koji svake godine dolaze ovdje dogovorimo o onom šta ćemo raditi u narednom periodu. Gradićemo ovdje spomen sobu, što smo očigledno mogli i ranije da uradimo, ali sada je došlo vrijeme“, rekao je Dodik.

TESTNA REKLAMA

Zamjenik gradonačelnika Gradiške Dragana Ilić rekla je da je Gradska uprava izradila idejni projekat izgradnje spomen sobe i trga, koji će u Mašićima podsjećati na slavni ratni put 16. Krajiške motorizovane brigade Vojske Republike Srpske.

Menadžer grada Banjaluka Bojan Kresojević izjavio je da će se grad Banjaluka uključiti u izgradnju spomen sobe i trga u Mašićima i da je to najmanje što se može dati za one koji su dali najviše za Republiku Srpsku.

Predsjednik Udruženja boraca 16. Krajiške motorizovane brigade Nedenjko Madžar rekao je da je za njegovu generaciju i saborce Dan 16. Krajiške motorizovane brigade jedan od najznačajnijih datuma u životu.

„Ovaj dan značajan je svim Srbima na ovim prostorima i u cijeloj Republici Srpskoj. Mogu samo da kažem da sam srećan što sam dio ovog obilježavanja i što to dijelim sa ovakvim ljudima i borcima“, dodao je Madžar.

Vijenci i cvijeće kod spomen-kompleksa u Mašićima poližili su i predstavnici loklanih boračkih organizacija i lokalnih zajednica, iz kojih su bili borci 16. Krajiške motorizovane brigade.

Ratni put 16. Krajiške motorizovane brigade trajao je 1.727 dana, nizala je uspjehe na bojnom polju, a jedna od najslavnijih bitaka u kojoj je dala nemjerljiv doprinos je „Koridor 92“.

Kroz „Šesnaestu“ je prošlo oko 12.000 boraca, od kojih je 437 poginulo, a oko 2.000 ranjeno.

Brigada je odlikovana Ordenom Nemanjića, najvećim vojnim priznanjem Republike Srpske, za zasluge u ratu. 

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: nezavisne.com/srna.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

NIKAD ROB! Nenad Nešić nije pokazao tri prsta u Sarajevu… prvo je poljubio skupljena tri prsta u položaju za pravljenje “osjene tijela krstom“…

NIKAD ROB! Nenad Nešić nije pokazao tri prsta u Sarajevu... prvo je poljubio skupljena tri prsta u položaju...

Isplaćeno 361.572 KM podsticaja za premiju za povrće

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske isplatilo je danas 361.572 KM obaveza po osnovu podsticaja za razvoj...

Nedostaje još 1.000 KM! Nataša Ćejić treba pomoć dobrih ljudi da bi se izliječila (foto)

Nataši Ćejić sa samo 26 godina odstranjena je žučna kesa, ali borba za zdravlje i dalje traje. Nedostaje...

Teodora Terzić iz Bijeljine – jedina žena među 65 vitezova, plivala za Časni krst (foto, video)

Zahvaljujući medijima, i ove godine imali smo priliku da vidimo ko je sve zaplivao za Časni krst na...