Docent doktor Nada Marić iz Bijeljine, specijalista medicine rada na Nacionalnom simpozijumu ljekara medicine rada prezentovala je rad na temu Profesionalne maligne bolesti u Republici Srpskoj, Ocjena privremene spriječenosti za rad i radne sposobnosti oboljelih od malignih bolesti.

U periodu od 26 – 29 septembra 2024. godine na Zaltiboru je održan Nacionalni simpozijum ljekara medicine rada pod nazivom “ Profesionalne maligne bolesti i maligne bolesti, Ocjena radne sposobnosti“ na kome su  prisustvovali specijalisti medicine rada iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske, kao i brojni ugledni profesori medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. 

-Zajednički su razmijenjena iskustva iz prakse. U svijetu incidencija obolelih od malignih bolesti je u porastu, a profesionalne maligne bolesti predstavljaju značajan dio. Prema podacima 10% svih karcinoma pluća je profesionalne etiologije. Posle sigurno 10 i više godina i Republika Srpska je sktivno učestvovala na simpozijumu, izjavila je docent doktor Nada Marić iz Bijeljine.

Docent doktor Nada Marić iz Bijeljine, specijalista medicine rada na Nacionalnom simpozijumu ljekara medicine rada prezentovala je rad na temu Profesionalne maligne bolesti u Republici Srpskoj, Ocjena privremene spriječenosti za rad i radne sposobnosti oboljelih od malignih bolesti.

-Istraživanje ukazuje na ozbiljan problem sa kojim se suočavamo u Republici Srpskoj. Broj oboljelih od profesionalnih malignih bolesti je za 13 godina 1 oboljenje. To naravno ne znači da imamo bolju prevenciju nego u EU  i da nemamo oboljele nego da nemamo adekvatan sistem da prepoznamo profesionalnu etiologiju oboljenja. Zbog toga značajnom broju oboljelih i njihovim porodicama su uskraćena prava koja im zakonski pripadaju. Da ne spominjemo da kada ne poznajemo dobro incidenciju ne možemo djelovati ni preventivno, kaže Marićeva.

-Takođe, sam problem privremene spriječenosti za rad i ocjene radne sposobnosti je dodatno zabrinjavajući. Oboljeli se vrte u začaranom krugu zbog ocjene „liječenje nije završeno“ FPio, a to rezultira i višegodišnjim „bolovanjima“ koja opet sigurno ne idu nikome u prilog niti oboljelim, niti poslodavcima, a sigurno ni državi. Specijalisti i iz drugih zemalja su iznijeli slične probleme i jasno je da moramo u narednom periodu raditi na uvođenju jasnih smjernica. Sa društvom ljekara medicine rada sam ozbiljno počela da radim na tom problemu, za početak u smislu edukacije doktora drugih grana medicine o profesionalnim bolestima i njihovom značaju i nadamo se da ćemo uspjeti nešto uraditi. Moramo povećati svijest poslodavca i radnika o značaju redovnih pregleda i to treba naglasiti pregleda u adekvatnim ustanovama medicine rada, zaključila je docent doktor Nada Marić Bijeljine.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: deavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име