Do predsjednika Srpske uz pravne i POLITIČKE ZAVRZLAME: Šta sve može da se izrodi iz naredbe CIK BiH

Datum:

Share post:

Odluka CIK BiH da naredi ponovljeno (kontrolno) brojanje glasova sa redovnih biračkih mjesta za predsjednika Republike Srpske izazvala je nove političke, ali i pravne kontroverze.

Naredba je prvo podijelila CIK, jer je član Vlado Rogić upozorio da je nezakonita, budući da nije završeno brojanje glasačkih listića niti razmotreni prigovori.

Drugo, dodatni jaz nastao je između vlasti i opozicije – prvi su najavili tužbu (ili žalbu) Sudu BiH, uz sumnju da je sve podvala opozicije i ko zna koga još, dok drugi u naredbi CIK vide potvrdu svojih tvrdnji da su izbori pokradeni.

– Uložićemo žalbu na odluku CIK Sudu BiH, ako nam i to dozvole. Ako ima p od pravosuđa morali bi da je ponište i natjeraju CIK da donese preliminarne rezultate, pa onda da donose neke odluke – izjavio je Milorad Dodik za RTRS.

Napeto

Sve i da je pravna strana priče razjašnjena postavlja se pitanje koji sljedeći politički potezi vlasti i opozicije u RS se mogu očekivati. I to nakon što su dan za danom odlazili u Beograd i odatle poručivali da su baš oni pobjednici, odnosno da neće prihvatiti „krađu, pljačku i mafiju“.

Opozicija je ubijeđena da će Jelena Trivić imati više glasova od Milorada Dodika, ali da li će prestati s protestima ako ipak ne bude tako?! S druge strane, Dodik još ima da sačeka novo brojanje, ali i eventualnu odluku Suda BiH, međutim velika je nepoznanica šta će se desiti ako na kraju brojanja bude imao manje glasova od protivkandidata. Istina stidljivo, ali pojedinci iz redova vlasti već su počeli da spominju (kontra)proteste.

Direktor Centra za regionalizam iz Novog Sada, Aleksandar Popov, ocjenjuje da je situacija u Srpskoj do sada poprilično napeta.

FOTO: MEDIA CENTAR
FOTO: MEDIA CENTAR

Aleksandar Popov

– Jelena Trivić i grupacija oko nje, po svemu sudeći računaju da su pobjednici, ali ja ne mogu to da presuđujem. Moguće je da dođe do napetosti u RS jer Dodik, ako ode sa vlasti, može da ima i drugih posljedica, jer mu se stavljaju na teret neke afere. Dakle, i jedna i druga strana su uporne i žele podršku Beograda. Međutim, očito je da Beogradu nije stalo da se u ovoj fazi miješa u cijelu priču – kaže Popov za Srpskainfo.

Šum na vezama

Smatra da će zvanični Beograd prihvatiti kakav god da bude rezultat, ali da bi za Srbiju ipak bilo olakšanje da pobijedi Trivićeva, jer bi u tom slučaju imala jednu tačku pritiska međunarodne zajednice manje.

FOTO: PDP
FOTO: PDP

– Računa se da Beograd ima apsolutni uticaj na Dodika, a Dodik radi sve ono što nije poželjno i time otežava položaj ne samo RS, nego i Srbije. Posebno u vezi s Rusijom i Putinom, gdje se smatra da je on Putinov pijun u regionu. To Beogradu ne treba uz sve ove pritiske koje ima oko Kosova i uvođenja sankcija Rusiji. Po prvi put, od Koštuničinog vremena, izostala je podrška Dodiku; to se do sada nije dešavalo – podsjeća Popov.

Ukoliko ipak pobijedi Dodik, smatra da će i njega prihvatiti iz Beograda, ali će ići linijom političkog pragmatizma.

FOTO: SRNA
FOTO: SRNA

– Sam Vučić je, kada su ga pitali zašto nije čestitao Dodiku, rekao da će to učiniti kada se proglase zvanični rezultati. Očigledno je da postoji veliki šum na vezama između Vučića i Dodika, ali ako Dodik pobijedi, to će se zaboraviti. Beogradu je važno da ima čovjeka koji će da završava ono što je u njegovom interesu, da preko njega ima upliv u politička zbivanja u RS i BiH. Jelena Trivić je već izjavila da će slijediti nacionalnu politiku Beograda i s te strane je prihvatljivija. Ali, i da Dodik pobijedi, nastaviće se igra, s tim što će Beograd ovaj puti ići s upozorenjem da malo više spusti loptu – prognozira Popov.

Na kraju dolazimo i do poprilično kontroverznog sadržaja naredbe CIK u kojoj, između ostalog piše: „Protiv ove naredbe nije dozvoljena posebna žalba“. Kako nam je nezvanično rečeno u CIK, oni su i u ranijim izborima donosili naredbe, ali ni na jednu od njih nije dozvoljena žalba Apelacionom vijeću Suda BiH.

– Međutim, ako na adresu CIK BiH dođe žalba na naredbu, CIK BiH mora da se izjasni i da je odbaci, a onda na to postoji pravo žalbe Sudu BiH. Takva je procedura – kaže izvor Srpskainfo.

Tužba

S druge strane, advokat iz Banjaluke, Aleksandar Jokić, smatra da se Sudu BiH može podnijeti tužba u upravnom sporu.

– Ovo znači da nema žalbe nekoj drugoj komisiji, kao drugostepenom organu – kaže Jokić za Srpskainfo.

To što on kaže piše i u Zakonu o Sudu BiH. Kada je riječ o rokovima, koji su sada veoma važni, žalba se ulaže u roku od 15 dana od dana donošenja odluke posljednje instance, a odjel III Apelacionog odjeljenja rješava po žalbi u roku od 10 dana.

Međutim, naređujući ponovljeno brojanje glasova na svih 2.239 redovnih biračkih mjesta, CIK se pozvala na odredbe člana 2.9. tačke 1) i 9) Izbornog zakona BiH, što je za kritičare ove odluke veoma sporno. Naime, tu nigdje ne piše ništa o ponovljenom brojanju, dok su ignorisani drugi članovi zakona koji tu materiju regulišu.

Aleksandar Jokić ocjenjuje da je odluka CIK preuranjena i time protivna pozitivnim propisima.

FOTO: NIKOLA MORAČA/RAS SRBIJA
FOTO: NIKOLA MORAČA/RAS SRBIJA

Sudeći prema svemu što se dešavalo, dodaje Jokić, ona nije proizvod propisane formalne procedure, nego rješenje koje za cilj ima da udovolji zahtjevima građana na protestu.

– Zbog toga, ako se ponovno brojanje sprovede na ovaj način, ono neće biti legalno, nego će služiti samo da eventualno potvrdi legitimitet vlasti ili legitimitet protesta. Plaši me da je ovo posljedica godina nepoštivanja prava i procedura u ovoj državi, pa više niko nema osjećaj da je zakonom ograničen u svom djelovanju i postupcima – kaže Jokić za Srpskainfo.

U međuvremenu, CIK je juče dopunila svoju naredbu tako što je naglasila da je u pitanju tzv. kontrolno, ponovljeno brojanje glasova, po službenoj dužnosti, a ne po prigovoru. Kažu da im to daje za pravo izmjena Izbornog zakona BiH koju je nametnuo Kristijan Šmit. Kako smo shvatili, razlika je u tome što sada utvrđuju izborne rezultate, da bi kasnije, eventualno, mogli da narede novo brojanje.

Ipak, hrvatski član CIK, Vlado Rogić, opet je bio protiv, uz obrazloženje da se naziv može mijenjati, ali da se na taj način obesmišljava zakonski institut ponovnog brojanja glasova.

DOZVOLJENO SNIMANJE

O svim detaljima ponovnog brojanja glasova za predsjednika RS, zvanično smo pitali CIK. Portparolka CIK, Maksida Pirić, kaže da i u samoj naredbi piše da će vrijeme i dinamika biti naknadno utvrđeni, nakon čega će javnost i svi ostali biti blagovremeno obaviješteni. Naknadno je saopšteno da brojanje počinje u četvrtak popodne u sarajevskoj “Zetri”.

– Što se tiče pitanja koliko će trajati brojanje, još se radi na organizaciji stolova, timova za brojanje i ostale pripreme. Kada je riječ o posmatračima, u naredbi stoji da akreditovani posmatrači političkih stranaka ispred kojih su ovjereni kandidati za predsjednika i potpredsjednike RS, i nezavisni kandidati, kao i kandidati koji se pojavljuju na glasačkom listiću, mogu biti prisutni u toku brojanja, kao i akreditovani posmatrači za praćenje Glavnog centra za brojanje – kaže Pirićeva za Srpskainfo.

Kada je riječ o zahtevima iz SNSD da brojanje bude emitovano na televizijama, Pirićeva kaže da je to moguće, ali da se snima samo brojanje glasova, dok nikakve priče tamo neće biti.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

NIKOLA STEVANOVIĆ iz Bijeljine na master studijama u Holandiji, DIPLOMSKI RAD POKLONIO rodnom gradu, želja mu je da se vrati u svoj kraj (video)

Gost “Razgovora sa povodom“ bio je mladi Nikola Stevanović koji je osnovnu školu završio u Bijeljini kao učenik...

Crveno-belo veče u Bijeljini podržali i Stefan Mitić i Miroslav Ilić iz Gračanice (foto,video)

Jedanaesto po redu Crveno-belo veče održano je u Bijeljini 26.marta. Pored velikog broja gostiju, navijača i ljubitelja Crvene Zvezde,...

PRIJEDLOG ZAKLJUČAKA NS RS: Poništiti sve odluke Kristijana Šmita i poštovati međunarodno pravo

Narodna skupština Republike Srpske zajedno sa nadležnim institucijama i organima Republike Srpske preduzeće potrebne mjere da bi se...

Uprava BiH za zaštitu zdravlja bilja: Jović potpisao protokol o saradnji u fitosanitarnoj oblasti sa Crnom Gorom

Direktor Uprave BiH za zaštitu zdravlja bilja  Predrag Jović i direktor Uprave za sigurnost hrane, veterinu i fitosanitarne...