LUKIĆ, DNS BIJELJINA: POVEĆATI PODSTICAJNE MJERE ZA MLADE

Datum:

Share post:

Bez ostanka mladih u Republici Srpskoj, nema ni opstanka našeg naroda, kaže odbornik bijeljinskig DNS Cvihetn Lukić.

Lukić dalje konstatuje da je primjetno da nam natalitet opada, a da bi u Srpskoj došlo do porasta broja stanovnika, svaki bračni par trebalo bi da ima barem troje djece, ali i pita da li je to u ovoj situaciji moguće?

-Osvrnemo li se oko sebe, vidjećemo da je u našem okruženju sve više starih i nemoćnih, onih koji su dovoljno dali za svoju otadžbinu i svoje porodice kroz svoj vijek i od kojih ne možemo i ne smijemo više da tražimo. S druge strane, mladi, školovani, vrijedni ljudi pakuju kofere i u inostranstvu zasnivaju porodice, tamo se školuju, rade, žive i na taj način doprinose tuđoj zemlji. Dođu jednom ili dvaput godišnje u rodni kraj, pomognu rodbini, ali to nije dugoročna korist, nastavlja Lukić.

Lukić kaže da je pohvalna, ali nedovoljna mjera jeste predizborna novčana pomoć mladima u iznosu od 100 KM. To neće zadržati mlade u zemlji niti podići natalitet. Stoga naknade porodiljama i naknade za drugo i trećerođeno dijete moraju biti povećane sa simboličnog iznosa na iznos dostojan za zdrav život djeteta. Još važnije, ne smije se po tom osnovu praviti razlika među djecom, sva su nam djeca jednako važna i zaslužuju podjednako, bez obzira na to da li su prvi, treći ili peti.

TESTNA REKLAMA

Dalje Lukić odbornik DNS u biheljinskoj skupstini dodaje da je potrebno u trenutku kad su budžeti puniji nego ikad, pronaći dodatna sredstva za pronatalitetnu politiku, na stavljajući da sve one koji pokreću proizvodnju i zapošljavaju mlade i ljude srednjih godina potrebne su dodatne podsticajne mjere koje će biti vjetar u leđa, kako poslodavcu, tako i radniku.

– Pozitivan primjer pruža grad Doboj, koji je ostanak mladih stimulisao davanjem stotinu stanova uz minimalne rate i kamate, a program socijalnog stanovanja omogućio bi mladima ostanak u otadžbini, u kojoj mogu da rade, zarade i pristojno žive, kaže Lukić.

-Pravim mjerama mladima omogućavamo svjetlo na kraju tunela, odnosno bolju budućnost u odnosu na stanje u kojem se trenutno nalaze BiH i Republika Srpska, zaključio je Lukić.

Dešavanja u Bijeljini

Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

MIGRANTI u Bijeljini – Sve ih više i u Hercegovini

Migranti su opet zaprijetili granicama BiH. Zadnjih dana sve više naviru na sjeveroistoku i sjeverozapadu. Graničari kažu da...

PETROVIĆ: ’’Sistem te laže, ne veruj šta ti kaže, ovaj život je borba, od rođenja do groba, zato ustani odmah!’’

Srpska demokratska stranka, Partija demokratskog progresa i Pokret za pravdu i red Nebojše Vukanovića organizovali su mirne proteste...

MALETIĆ otvorio danas Međunarodni poljoprivredni simpozijum „Agrosim 2022“

Pomoćnik ministra poljoprivrede Zoran Maletić otvorio je danas Međunarodni poljoprivredni simpozijum „Agrosim 2022“ na kojem učestvuju stručnjaci iz...

LOPARE: JOVANI – SLAVA CRKVE U TOBUTU

U Tobutu kod Lopara obilježen je praznik Začeće Svetog Jovana Krstitelja – Jovani, krsna slava tobutske crkve Svetog...