U petak, 1. septembra, počinje nova škola 2023/2024 godina, a u razgovoru sa predsjednikom Aktiva direktora srednjih škola, Duškom Đurićem, saznali smo da je došlo do značajnog povećanja broja učenika koji su upisali srednju školu.

„Značajno je povećanje u odnosu na prethodnu godinu za nekih sto učenika. Imali smo 930 ili 940 učenika koji su upisali srednju školu na teritoriji Grada, što je školama dalo mogućnost da planiraju upis spram te činjenice. To je zadovoljavajući broj djece za mogućnosti škola na teritoriji Grada Bijeljina. Sve škole su ispunile upisni plan koji je neophodan za samo funkcionisanje škole, jer škola mora voditi računa o svojim mogućnostima i potrebama, tako da smo dobro planirali upisnu politiku. Ministarstvo je ispratilo naše zahtjeve koje su škole poslale, tako da su sva djeca primljena na teritoriji Grada. Vjerovatno da nisu svi upisali željeno zanimanje, jer je uspjeh određivao ko će biti plasiran u koju školu. Dobra stvar je da su roditelji, a i učenici prepoznali trenutak u kome živimo, pa su praktičnije postavili izbor zanimanja učenika u odnosu na neke ranije godine kada su se zanimanja upisivala radi upisa, a sada se zanimanje upisuje radi praktične koristi, tako da ta proizvodna zanimanja koja omogućavaju učenicima da poslije završenog nastavnog procesa nađu zaposlenje, nailaze najveće interesovanje“, rekao je Đurić.

Škole su Ministarstvu obrazovanja RS dostavile informacije, a Ministarstvo je na osnovu njihovih razmišljanja napravilo čitav sistem mjera koje će biti primjenjene u toku ove školske godine, ali i u narednom periodu.

„Te mjere pretpostavljaju povećanje bezbjednosti školskih objekata, značajnije pozicioniranje školskih objekata sa mogućnošću kontrole, kao i edukaciju nastavnog kadra, koji je možda najbitniji segment u svemu ovome. Naravno, mi ćemo vršiti edukaciju djece u narednom periodu kada je bezbjednost u pitanju. Zajedno sa roditeljima je sistemski pristup tom problemu i mislim da i Ministarstvo i škole su odgovorno pristupile tom poslu“, zaključio je Đurić.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име