ĐURĐIC – HRAMOVNA SLAVA NAJSTARIJE CRKVE U BIJELJINI

Datum:

Share post:

Najstariji hram u Bijeljini proslavio je danas svoju krsnu slavu – Obnovljenje hrama svetog velikomučenika Georgija, praznik u narodu poznatiji kao Đurđic – a NJegovo Preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski g. Fotije je tim povodom služio svetu arhijerejsku Liturgiju.

Vladiku Fotija je dočekao je protojerej-stavrofor Dragan Pejčić, starješina Saborne crkve u Bijeljini, predavši krst i izgovorivši tople riječi dobrodošlice.

Preosvećenom Episkopu su sasluživali protojerej-stavrofor Dragan Pejčić, starješina Sabornog hrama u Bijeljini; protojerej-stavrofor Dragan Ilić, starješina Pantelejmonskog hrama u Bijeljini; protojerej Slavoljub Milošević, sekretar Eparhijskog upravnog odbora; protonamjesnik Miran Gavrilović, starješina Petropavlovskog hrama u Bijeljini; protođakon Lazar Ilić, eparhijski đakon i đakon Darko Aleksić, đakon pri Svetogeorgijevskom hramu, uz molitveno prisustvo arhijerejskog namjesnika bijeljinskog, protojereja-stavrofora LJube Bogdanovića i bratstva hrama.

Srećan i blagosloven današnji dan i današnja hramovna slava sveti velikomučnik Georgije, čiji prenos moštiju danas proslavljamo. U narodu je ovaj praznik poznat pod imenom – Đurđic. NJegove svete mošti su u V veku prenete iz Nikomidije (danas je to grad Izmit na oko 100 kilometara istočno od Istanbula) u Lidu Palestinsku (danas grad Lod nedaleko od Tel Aviva), odakle je njegova majka poreklom, a gde je car Konstantin podigao hram u spomen ovog hrišćanskog velikomučenika. U spomen na ovaj događaj proslavljamo Đurđic. I danas većina hrišćanskih domova u Palestinskim krajevima ima reljef svetog Georgija na ulazu u kuću očekujući njegovu zaštitu i pomoć, rekao je na početku svoje besjede Episkop Fotije i dalje nastavio riječima:

Čuli smo danas iz apostolskog čitanja kako je Bog na čudesan način oslobodio svetog apostola Petra iz jerusalimske tamnice. Ovaj odeljak se uvek čita kada praznujemo svete mučenike i velikomučenike kako bi nas podsetio da je naša misija propoved Jevanđelja Hristovog. A ta propoved neće ići tako lako, nego će nailaziti na mnoge prepreke jer postoje mnogi protivnici Reči Božje. Znamo da su mnogi propovednici zatvarani u tamnice i mučeni, pogotovo u prva tri veka hrišćanstva. Biti hrišćanin, tada je značilo biti mučenik. Mada, bivalo je, a stariji ljudi pamte vreme bogobornog komunizma, kada su isto tako rušene svetinje i proganjano sveštenstvo i modernoj istoriji. Ne može čovek da poveruje da su to radili naši ljudi. Dugo godina sam proveo u Hrvatskoj i video mnoge hramove koje su ustaše porušile u Drugom svetskom ratu. Ali ima i crkava koje su srušili naši nesretni Srbi partizani, i to posle rata. U takvom stanju bezumlja se može narod naći ako ne ide putem vere.

Današnjoj Liturgiji su prisustvovali i gradonačelnik Bijeljine dr Ljubiša Petrović, kao i predsjednik Skupštine grada Bijeljina, gospodin Aleksandar Đurđević.

Ovogodišnji kum, gospodin Duško Bojić je sa porodicom pripremio slavske darove, koje je na kraju Liturgije osveštao Vladika Fotije, a zatim i slomio slavski kolač sa kumom.

Po završetku besjede, Preosvećeni vladika je podjelio naforu vjernom narodu, a zatim se molitveno sabranje produžilo za trpezom ljubavi.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: eparhijazt.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Vučić: Srbija će pomoći Bileći

Predsjednik Srbije Aleksnadar Vučić, koji je sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom posjetio Bileću, rekao je da će...

Tesla ukida 14.000 radnih mjesta „Ne postoji ništa što više mrzim, ali to se MORA URADITI“

Tesla navodno otpušta više od 10% svoje globalne radne snage, što je najmanje 14.000 zaposlenih. Izvršni direktor proizvođača električnih automobila,...

Slatko od jagoda: Uz jedan trik sastojak, priprema je duplo brža

Predlažemo vam da iskoristite jagode koje već mogu da se kupe i da napravite domaće slatko od mirisnih...

Na današnji dan – 16. april

Danas je utorak, 16. april, 106. dan 2024. godine. Do kraja godine ima 260 dana. 878. - Prvi put...