Vrijeme je novogodišnjih i božićnih praznika, te smo tim povodom razgovarali sa predsjednikom Skupštine Grada Bijeljina Aleksandrom Đurđevićem o njegovim utiscima o 2023. godini.

Kakva je, po Vašoj ocjeni, bila 2023. godina za Bijeljinu i Semberiju? Po čemu ćete je pamtiti? Šta biste najradije zaboravili iz godine za nama?
Dosta teška godina je iza nas i mislim da niko od nas nema previše razloga da bude zadovoljan. Prije svega, veliki zbog velikog broja elementarnih nepogoda koje su nas zadesile, olujno nevrijeme, poplave, nakon toga je došla i afrička kuga svinja što je sve zajedno prouzrokovalo velike probleme svim našim poljoprivrednicima i sugrađanima. Takođe, po pitanju nekih projekata u gradu vidjeli smo da se ništa značajno nije uradilo i pored usvojenog budžeta grada u iznosu od 68.585.164,00 KM, koji je potrošen i preko odobrenog okvira, ali nisam siguran da naši sugrađani mogu vidjeti po gradu šta je urađeno sa ovim ne malim sredstvima.

Takođe, u prethodnoj godini je održan i referendum o opozivu Gradonačelnika, gdje su naši sugrađani u velikom broju izašli na birališta i iskazali svoju volju, koju apsolutno poštujem. Pokazan je jedan ozbiljan demokratski kapacitet u našem gradu, gdje se sve to, i pored ozbiljnih političkih podjela i tenzija, organizovalo bez incidenata i uz veliko učešće naših sugrađana, pa se samim tim pokazalo da održavanje referenduma može biti opcija i za druga važna pitanja koja ćemo imati pred sobom u narednom periodu.

Za razliku od prethodnih godina, evidentno je i da smo imali smanjenu aktivnosti i po pitanju održavanja sjednica Skupštine grada u ovoj godini. Ja bih kao Predsjednik Skupštine najviše volio da mi imamo maltene i po dvije sjednice svaki mjesec i da na njima razmazramo više desetina tačaka koje su u interesu naših sugrađana. To bi značilo da gradska uprava radi jednom ozbiljnom dinamikom i da su im neophodne odluke imovinsko – pravnog, strateškog, planskog i svakog drugog karaktera, za čije donošenje je nadležna Skupština grada.

Nažalost, to kod nas nije slučaju, te je u prethodnoj godini veoma mali broj tačaka dnevnog reda dostavljen od strane ovlaštenih predlagača, a što je u najvećem broju slučajeva gradonačelnik, odnosno gradska uprava. Takođe, nakon održanog referenduma, niko od predstavnika gradske uprave se ne pojavljuje na sjednicama Skupštine grada, iako su oni predlagači većine tačaka na dnevnom redu i imaju obavezu prisustva, što smatram neodgovornim ponašanjem i daljom eksalacijom političkih podjela i sukoba u našem gradu, od čega štetu mogu trpjeti samo naši sugrađani.

Šta ste sve uradili u ovoj godini i na šta ste najponosniji?
Mislim da nije primjereno da ja govorim o tome, pa zaista ne bih ništa posebno isticao. Trudim se da sve što radim, radim ozbiljno i odgovorno, te da uvijek budem dio rješenja, a ne problema. Obavljam javnu funkciju, sve što radim je svakodnevno na sudu javnosti, a u narednoj godini su i lokalni izbori, kada će naši sugrađani imati priliku i mogućnost da se na direktan način izjasne o tome. Najprijatnije se svakako osjećam u nekim sportskim ulogama. To mi je prirodno okruženje, pošto sam skoro čitav život proveo u sportu, i sve što radim u vezi sporta radim bez ikakve naknade, a sa velikim zadovoljstvom.

Kakve su Vaše želje za 2024. godinu?
Očekujem svakako da se, iako je izborna godina, svi manje bavimo nekom opštom politikom i političkim sukobima, a da nam se politika svede na konkretne poslove koje imamo u svojoj nadležnosti, svaki od organa logalne zajednice. Mislim da je neophodno ostaviti neke lične stvari po strani i pronaći barem minimum saradnje kako bi ovaj grad funkcionisao na adekvatan način i kako štetu od političkih sukoba i podjela ne bi trpjeli naši sugrađani.

Moram i ovom prilikom istaći se da sam uložio veliki napor da se organ koji ja zastupam i predstavljam, odnosno Skupština grada, izdigne iznad političkih podjela i prilikom donošenja odluka vodi samo kriterijumom da li je ta odluka u interesu našeg grada, bez obzira ko je predlagač odluke, a predlagač je u najvećem broju bio Gradonačelnik. Imajući u vidu broj usvojenih akata u odnosu na broj predloženih, mislim da smo svi zajedno u tome i uspjeli.

Vrijeme je praznika, ostaje više vremena za porodicu i drage ljude, kako ćete provesti novogodišnje praznike?
Vrijeme praznika je prvenstveno vrijeme namijenjeno porodici i prijateljima, koji sigurno najviše ispaštaju zbog nekih obaveza koje imam u toku godine. To vrijeme mi je najdragocjenije. Takođe, tu su i razne protokolarne i duge obaveze koje kao nosilac javne funkcije imate i za praznike, tako da tu neće biti nekog prevelikog prostora za odmor.

Sa novom godinom često idu i nove odluke, koja je Vaša, na ličnom i privatnom planu?
Iako bih volio da to podijelim sa vama, onda to više ne bi bilo ni lično ni privatno. 🙂 

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име