ĐURĐEVIĆ PREDSJEDNIK SG : Mijenjajmo ekološku sliku Bijeljine

Datum:

Share post:

Aleksandar Đurđević, predsjednik Skupštine Grada Bijeljina kaže da Bijeljina obara crne rekorde, kada je riječ o zagađenosti vazduha.

„Ovih dana Bijeljina je bila najzagađeniji grad u Evropi! Informacija o zaštiti životne sredine, koja se u ranijem periodu našla pred odbornicima, potvrdila je da je koncentracija čađi i mikročestica najveći uzročnik zagađenja vazduha u našem gradu. Pitanje svih pitanja jeste kakve mjere moramo hitno preduzeti, da bismo zaštitili zdravlje stanovništva?! Lično smatram da je neophodno: Posredstvom olakšica i subvenicija građanima i privrednicima koji grade objekte omogućiti uvođenje ekološki prihvatljivijeg grijanja – toplotne pumpe, biomasa i slično. Takođe, stimulisati i prelazak onih koji su ranije izgradili objekte da pređu na neki od ekološki prihvatljivih vidova grijanja. Izmjestiti Gradsku toplanu izvan gusto naseljene gradske zone i čim se stvore uslovi prebaciti se na gas kao energent. Istovremeno se mora investirati u širenje toplotne mreže i priključenje što većeg broja korisnika na ovaj sistem, čime bi se znatno doprinijelo smanjenju zagađenja vazduha. Razviti sistem gradskog javnog prevoza, čime me bi bilo smanjeno zagađenje izduvnim gasovima“, istakao je Đurđević.

S obzirom na to da nema redovnih budžetskih sredstava za ovu namjenu, predsjednik Skupštine je smatra da ne treba bježati ni od kredita, a ni od raznih fondacija koje finansiraju ovakve ,,zelene aktivnosti“.

„Zdravlje ljudi nema cijenu! Od izuzetne važnosti je da, kao lokalna zajednica, pokrenemo inicijativu i u rješavanje svih ovih problema uključimo struku kao ključni faktor, a da se resorno nadležna odjeljenja u punom kapacitetu stave na raspolaganje za operativne poslove“, rekao je Đurđević.

TESTNA REKLAMA

On istiće da je na Skupštini grada da održi tematsku sjednicu i podrži sve one predložene mjere koje će omogućiti da se potpuno promijeni ekološka slika Bijeljine, već do sljedeće grijne sezone.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Lazarević i Radić

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Lazarević i Radić

Direktor Agrarnog fonda Zlatan Lazarević i predsjednik Udruženja poljoprivrednika „Sela Semberije“ Boško Radić bili su gosti portala Dešavanja...

SUTRA SMJENE U AD ’’GRAD’’ BIJELJINA – imenovanje novog direktora

U AD ’’Grad’’ Bijeljina ništa bolje, samo smjene... Kako saznaje portal Dešavanja u Bijeljini za ujutro (utorak, 16. avgust...

ĆORIĆ: “Radnik“ više nije “na koljenima“ (foto, video)

Predsjednik Fudbalskog kluba "Radnik" Bijeljina Nedeljko Ćorić rekao je danas da su u ovom klubu uspjeli da riješe...

MINISTAR PAŠALIĆ: Protivgradna zaštita ne može da izazove sušu

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić rekao je da je zadovoljan radom Protivgradne preventive jer...