ĐURĐEVIĆ: Neko namjerno izaziva podjele i sukobe u Srpskoj, očuvajmo jedinstvo i sabornost (video)

Datum:

Share post:

Predsjednik Skupštine grada Bijeljine Aleksandar Đurđević, kao jedan od najodgovornijih funkcionera drugog po veličina grada u Republici Srpskoj, upozorio je danas na opasnost da neko namjernim pravljenjem izborne krize želi od Republike Srpske napraviti slučaj, izazvati sukobe i paralisati njeno funkcionisanje, društveni i politički život pred jednu od najizazovnijih zima koja čeka čitavu Evropu.

„Umjesto da idemo u pravcu brzog konstituisanja organa vlasti, formiranje koncetracione Vlade sastavljene od svih stranaka, zajedničko bavljenje ozbiljnim problemima i izazovima koji se naziru na horizontu, neko nas planski gura u neizvijesnost, podjele, ulične sukobe i da se bavimo sami sobom“ upozorio je Đurđević u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima.

Đurđević je podsjetio i da je CIK najnovijom odlukom od 10. oktobra o hitnom brojanju svih glasova za nivo predsjednika Republike Srpske pogazila svoj javno izneseni stav star samo pet dana, dat 4. oktobra – prema kojem  Izborni zakon jasno propisuje da se prije bilo kakvih drugih aktivnosti prvo mora završiti brojanje glasova i proglasiti preliminarni rezultati.

„CIK je preuranjenom odlukom, protivnom Zakonu napravila opasan presedan i dovela u ozbiljnu sumnju ne samo svoj autoritet nego i sposobnost njenih članova da obavljaju dužnosti. Ovim su devalvirane i sve druge odluke CIK, unesen pravni nered u rad tijela koje je za samo nekoliko dana pogazilo sopstvene stavove“  istakao je predsjednik Skupštine grada.

TESTNA REKLAMA

Đurđević je upozorio i na opasnost od izazivanja javnog uznemirenja građana čija sumnja se pojačava saznanjem da u CIK BiH sjede bivši članovi nekih partija, bliski šefovima svojih stranaka i kandidatu koji je izgubio ove izbore za predsjednika Republike Srpske.

To kako, je rekao, može negativno uticati na podjele i izazivanje nestabilnosti u Srpskoj.

 „Sada će neko u Sarajevskoj Zetri ponovo brijati sve glasove iz Republike Srpske. Dakle ne samo sa mjesta na kojima bi, da je ispoštovana zakonska procedura, bili usvojeni prigovori na regularnost izbora. I to će činiti neki drugi ljudi umjesto članova biračkih odbora  iz Republike Srpske i posmatrača na biračkim mjestima u Srpskoj, što premješta proglašenje rezultata iz gradova Srpske u Sarajevo. Time se devalvira i poništava i rad Gradske izborne komisije u Bijeljini“ upozorio je Đurđević

On je naglasio da nezakonito postupanje CIK otvara nove sumnje, između ostalog i u regularnost čuvanja, transporta i postupanja sa cjelokupnim glasačkim materijalom.

„Pozivam građane Semberije i Republike Srpske da svi zajedno očuvamo mir i stabilnost, da ne prihvatamo bilo kakve podjele i huškanje na ulične nemire ili sukobe, da se okupimo oko institucija Republike Srpske i radimo saborno u interesu naroda. Nema tog problema koji nećemo zajedno riješiti, donoseći najbolje odluke za nas i Republiku Srpsku“ rekao je Đurđević na kraju pisane izjave upućene medijima.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

U nedjelju 11. decembra humanitarna predstava za Dimitrija Martinovića iz Popova – „Petar Pan – frka u Nedođiji (foto)

Pozorištance "Maslačak" iz Bijeljine, ovaj vikend će igrati humanitarnu predstavu za dječaka Dimitrija Martinovića iz Popova. U pitanju je...

Koncert Siniše Panića u Bijeljini – „Od Baha do Sevdaha“

Istaknuti bijeljinski muzički umjetnik Siniša Pajić, profesor solo pjevanja u Muzičkoj školi ugrijao je u ovim decembarskim danima...

Zbog odluke EU u Facebooku i Instagramu čupaju kosu

Meta se ove godine već borila sa padom prihoda od reklama, a odluka regulatora privatnosti Evropske unije prijeti...

AGRO SAVJET: Zašto je bolje saditi kalemljeni orah?

Kalemljeni orah nakon sadnje vrlo brzo daje plod, a neke sorte rađaju iste godine kada su i posađene,...