Nakon najavljenog poskupljenja cijene boravka u pojedinim privatnim vrtićima na području Grada Bijeljina, počevši od decembra mjeseca, roditelji su zatražili sastanak sa upravom vrtića, ali i uputili poziv lokalnoj zajednici da se uključi u rješavanja problema. Roditelji su ogorčeni novim nametom na kućni budžet i pitaju se dokle?

-Prilikom usvajanja budžeta u martu 2021. godine pokrenuli smo inicijativu u Skupštini Grada za subvencionisanje djece u privatnim vrtićima, sa ciljem da se izjednače sva djeca, bez obzira da li su u privatnom ili javnom vrtiću. Skupština je donijela odluku i da se smanji cijena boravka i u javnom vrtiću sa 185,00 KM na 170,00 KM. Od početne subvencije 2021. godine koja je iznosila 10% za boravak djece u privatnim vrtićima, sa rastom cijena boravka povećavali smo i subvencije, te prema poslednjoj odluci Skupštine Grada iz septembra ove godine subvencija za boravak djece iznosi 40% od cijene boravka u privatnim vrtićima, koja se uplaćuje na račun roditelja, izjavio je Aleksandar Đurđević odbornik SNSD Bijeljina.

-Nekako stičem utisak da kako mi dižemo subvencije, pojedini privatni vrtići koriste to da bi bi podigli cijene boravka. Bijes roditelja je opravadan, jer za neki normalan kućni budžet to je teret koji se teško može podnijeti. Evidentno je da je i ovo problem za koji se mora pronaći sistemsko i dugoročno održivo rješenje, jer ovako može ići u nedogled, kažeĐurđević.

Đurđević dalje smatra da ono što jednim dijelom rješava problem je i izgradnja stambeno – poslovnog objekta u sklopu koga će biti i novi vrtić sa velikim kapacitetom, a koji će biti u vlasništvu Grada.

-Skupština Grada Bijeljina na 28. sjednici održanoj dana 5. juna 2024. godine, donijela je Odluku o zajedničkom ulaganju u izgradnji stambeno – poslovnog objekta na parceli k.p. 5164/31 k.o. Bijeljina 2 kojom je predviđena izgradnja objekta vrtića i stambene zgrade po principu zajedničkog ulaganja na parceli u ulici Dimitrija Lopandića u Bijeljini, poznatijoj kao “stari buvljak”. Rok za prijave na Javni poziv je istekao prije samo nekoliko dana, a rok za izgradnju objekta iznosi dvije godine od zaključenja Ugovora o izgradnji, zaključio je predsjednik SG Bijeljina i odbornik SNSD Bijeljina.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име