ĐURĐEVIĆ: Na djelu je potpuna opstrukcija procesa opoziva od strane Gradonačelnika (video)

Datum:

Share post:

Predsjednik Skupštine Grada Bijeljina, Aleksandar Đurđević, danas je održao konferenciju za medije na kojoj je govorio o postupku opoziva Gradonačelnika Petrovića.

Inicijativu za opoziv Gradonačelnika je uputilo 25 od 31 odbornika u Skupštini grada Bijeljina. Kako kaže Đurđević, Inicijativa je prošla svu neophodnu i zakonom predviđenu proceduru i našla se na sjednici Skupštine grada 8. feburara kada je izglasana, zajedno sa Odlukom o formiranju komisije za provođenje postupka opoziva i Odlukom o pokretanju postupka opoziva kojom su jasno definisana finansijska sredstva koja su predviđena za sprovođenje ovog postupka.

Đurđević je podsjetio da je Skupština grada usvojila i budžet grada za 2023.godinu kojim su jasno definisana i određena sredstva, kao i da je usvojena Odluka o izvršenju budžeta za 2023. godinu kojom je definisano da su zabranjene jednostrane relokacije od strane Gradonačelnika, te da svaka relokacija sredstava mora da prođe skupštinsku proceduru.

Govoreći o opozivu, Đurđević je rekao da je na djelu potpuna opstrukcija procesa opoziva od strane Gradonačelnika, te da Gradonačelnik ne preza čak ni od kršenja Zakona.

„Ono što je bilo najavljeno, a sada je postalo realnost. Do ovog trenutka prekršeno je više članova Zakona o lokalnoj samoupravi, Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, Izbornog zakona Republike Srpske, a imamo i pouzdane informacije da je došlo do ozbiljnog kršenja Zakona o budžetskom sistemu Republike Srpske. Ako se ove informacije potvrde kao tačne, bićemo u obavezi da podnesemo niz krivičnih prijava za krivična djela koja su počinjena. Ono što želim posebno da apostrofiram jeste da Gradonačelnik Petrović nije ni prvi, ni posljednji gradonačelnik koji radi na tome opstruiše postupak svog opoziva, ali da su svi postupci opoziva u svim lokalnim zajednicama provedeni i dovedeni do kraja i da je narodna volja na kraju i iskazana, što će i ovde u svakom slučaju biti slučaj“, rekao je Đurđević.

On je istakao da smatra da neće biti većih problema kada je riječ o opozivu.

„U Bijeljini imamo situaciju da se Gradonačelnik kune u zakonitost, a da krši Zakone, da se kune u volju naroda a da sve radi, čak i krši Zakon da bi spriječio iskazivanje te volje naroda. Ono što želim da poručim sa ovog mjesta u ime svih ljudi koji su pokretači ove priče, jeste da će do referenduma doći i da će doći do iskazivanja volje naroda, bez obzira na bilo kakvu opstrukciju i naravno da ćemo mi kao Skupština grada i kao odbornici poštovati vbolju naroda, ma kakva ona bila“, kaže Đurđević.

On je poručio da nikakve nezakonite i samovoljne radnje bilo koga, pa ni Gradonačelnika, ne mogu uticati na održavanje referenduma.

Đurđević je takođe dodao Jelena Trivić, Nebojša Vukanović i Ljubiša Petrović nisu navikli da budu dio ekipe i tima, te da je potpuno očekivano da u bliskom vremenskom intervalu Jelena Trivić, Nebojša Vukanović i Ljubiša Petrović budu zajedno u jednoj političkoj partiji, sve dok se, kako kaže, ta tri ega ne sudare i podijele u nove tri partije.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Iran, uprkos napadu Izraela, na pragu da NAPRAVI NUKLEARNU BOMBU

Međusobni napadi Izraela i Irana još jednom su bacili svjetlo na činjenicu da ovaj sukob može da se...

Dragan Bojanić na čelu UFSI OFS Bijeljina

Dragan Bojanić je i zvanično potvrđen za predsjednika Udruženja fudbalskih sudija i instruktora OFS Bijeljina. Njega su delegati izglasali...

Jelena Trivić zvanično kandidat za gradonačelnika Banja Luke

Narodni front počeo kampanju: Program za Banjaluku Narodni front ozvaničio je početak kampanje "Program za Banjaluku". Nakon sjednice Gradskog...

Održan zajednički sastanak Izvršnih odbora SDA Bijeljina i Janja (foto)

U Janji kod Bijeljine je juče (petak, 19. april 2024.) održan prvi zajednički sastanak Izvršnih odbora Stranke demokratske...