ĐURĐEVIĆ: Gradonačelnik opstruiše narodnu volju i zloupotrebljava službeni položaj (video)

Datum:

Share post:

Predsjednik Skupštine grada Bijeljina Aleksandar Đurđević održao je danas konferenciju za medije na kojoj je iznio retrospektivu opstrukcije opoziva od strane aktuelnog gradonačelnika, ističući da Ljubiša Petrović sve vrijeme krši zakon, odbija saradnju i pokušava da kao pojedinac unese mržnju i podjele među građane Semberije.

– Prvi njegov korak u opstrukciji procesa referenduma bilo je nezakonito realociranje sredstava koja su skupštinskom odlukom bila namijenjena za opoziv. Ta sredstva je nenamjenski potrošio i to je čak javno govorio. Time je prekršio Zakon o budžetskom sistemu Republike Srpske, Izborni zakon, Odluku o budžetu grada Bijeljina, Odluku o izvršenju budžeta grada Bijeljina i tako počinio veći dio krivičnih djela – rekao je Đurđević.

Zatim je, prema njegovim riječima, odbijao da podrži rad Komisije za opoziv, iako je Izbornim zakonom predviđeno da su svi organi, institucije i funkcioneri dužni da pomognu organima koji sprovode postupak opoziva.

– Onemogućio je korištenje svih softvera i evidencija koje su u vlasništvu Gradske izborne komisije, te je podnio i krivične prijave protiv predsjednice Komisije i radnika GIK-a, nastavljajući pritisak. Podsjetiću vas da je sastav Gradske izborne komisije isti kakav je bio i kada je gradonačelnik 2020. godine izabran na tu funkciju – naveo je Đurđević.

On je istakao da je aktuelni gradonačelnik nastavio medijsku hajku protiv opoziva tako što je pokušao da oduzme Skupštini grada pečat i onemogući pečatiranje dokumenata i glasačkih listića.

– Neko čije svako obraćanje počinje sa „Narode moj…!“ i ko poziva na volju naroda, od prvog dana ne preza od kršenja zakona. Narodnim novcem vodi kampanju, zapošljava ljude na određeno i prisiljava ih da nakon radnog vremena dijele letke i komentarišu na društvenim mrežama. Ovdje je riječ o pojedincu koji je spreman na sve kako bi zadržao funkciju i privilegije. Međutim, Bijeljini ne treba pojedinac, nego tim koji će da je vodi – naglasio je Đurđević.

On je dodao da će referenduma, bez obzira na opstrukcije gradonačelnika, biti i da će Semberci slobodno iskazati svoju volju.

Na pitanje novinara da prokomentariše inicijativu Narodne koalicije „Pokrenimo Bijljinu“ za smanjenje plate gradonačelniku i drugim funkcionerima, Đurđević je podsjetio da je lično u toku 2021. i 2022. godine upućivao takve inicijative prema Ministarstvu uprave i lokalne samouprave.

– Podržavam inicijativu Narodne koalicije „Pokrenimo Bijeljinu“ i ističem da je gradonačelnik, ako je htio, mogao da predloži takvu odluku Skupštini u prethodne dvije i po godine. Nakon što opoziv bude realizovan, takva odluka će biti odmah predložena od novog gradonačelnika – kaže Đurđević.

On je dodao da Bijeljina više neće biti talac Petrovićevog sijanja mržnje, podjela i trovanja javnog prostora. 

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Bijeljinski vatrogasci spasili ruku bebi od 13 mjeseci

Bijeljinski vatrogasci uvijek u službi svojih sugrađana. Ovaj putu u službi i pomoći spašavanja mlade ručice tinaest mjesečnog dječaka...

Vatrogasci u Bijeljini od početka godine imali 60 intervencija

Teritorijalna vatrogasna jedinica Bijeljina je od početka godine imala ukupno 60 intervencija, rekao je Srni starješina ove jedinice...

BO RS, OSTOJIĆ: Pohranjivanjem arhive u Sarajevo došlo bi do još veće zloupotrebe

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske (BORS) Radan Ostojić smatra da bi pohranjivanjem arhiva Haškog tribunala u Sarajevu došlo...

LUKIĆ, DNS: Podržaću usvajanje Odluke o „GTC“ naselju – ovo pitanje mora da bude iznad politike!

Gradska skupština razmatraće sutra Prijedlog odluke o davanju saglasnosti na privatizaciju stanova u vlasništu Grada Bijeljine u naselju...