ĐURĐEVIĆ: Gradonačelnik opstruiše narodnu volju i zloupotrebljava službeni položaj (video)

Datum:

Share post:

Predsjednik Skupštine grada Bijeljina Aleksandar Đurđević održao je danas konferenciju za medije na kojoj je iznio retrospektivu opstrukcije opoziva od strane aktuelnog gradonačelnika, ističući da Ljubiša Petrović sve vrijeme krši zakon, odbija saradnju i pokušava da kao pojedinac unese mržnju i podjele među građane Semberije.

– Prvi njegov korak u opstrukciji procesa referenduma bilo je nezakonito realociranje sredstava koja su skupštinskom odlukom bila namijenjena za opoziv. Ta sredstva je nenamjenski potrošio i to je čak javno govorio. Time je prekršio Zakon o budžetskom sistemu Republike Srpske, Izborni zakon, Odluku o budžetu grada Bijeljina, Odluku o izvršenju budžeta grada Bijeljina i tako počinio veći dio krivičnih djela – rekao je Đurđević.

Zatim je, prema njegovim riječima, odbijao da podrži rad Komisije za opoziv, iako je Izbornim zakonom predviđeno da su svi organi, institucije i funkcioneri dužni da pomognu organima koji sprovode postupak opoziva.

– Onemogućio je korištenje svih softvera i evidencija koje su u vlasništvu Gradske izborne komisije, te je podnio i krivične prijave protiv predsjednice Komisije i radnika GIK-a, nastavljajući pritisak. Podsjetiću vas da je sastav Gradske izborne komisije isti kakav je bio i kada je gradonačelnik 2020. godine izabran na tu funkciju – naveo je Đurđević.

On je istakao da je aktuelni gradonačelnik nastavio medijsku hajku protiv opoziva tako što je pokušao da oduzme Skupštini grada pečat i onemogući pečatiranje dokumenata i glasačkih listića.

– Neko čije svako obraćanje počinje sa „Narode moj…!“ i ko poziva na volju naroda, od prvog dana ne preza od kršenja zakona. Narodnim novcem vodi kampanju, zapošljava ljude na određeno i prisiljava ih da nakon radnog vremena dijele letke i komentarišu na društvenim mrežama. Ovdje je riječ o pojedincu koji je spreman na sve kako bi zadržao funkciju i privilegije. Međutim, Bijeljini ne treba pojedinac, nego tim koji će da je vodi – naglasio je Đurđević.

On je dodao da će referenduma, bez obzira na opstrukcije gradonačelnika, biti i da će Semberci slobodno iskazati svoju volju.

Na pitanje novinara da prokomentariše inicijativu Narodne koalicije „Pokrenimo Bijljinu“ za smanjenje plate gradonačelniku i drugim funkcionerima, Đurđević je podsjetio da je lično u toku 2021. i 2022. godine upućivao takve inicijative prema Ministarstvu uprave i lokalne samouprave.

– Podržavam inicijativu Narodne koalicije „Pokrenimo Bijeljinu“ i ističem da je gradonačelnik, ako je htio, mogao da predloži takvu odluku Skupštini u prethodne dvije i po godine. Nakon što opoziv bude realizovan, takva odluka će biti odmah predložena od novog gradonačelnika – kaže Đurđević.

On je dodao da Bijeljina više neće biti talac Petrovićevog sijanja mržnje, podjela i trovanja javnog prostora. 

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Otvaranjem angio sale, prof. dr Zlatko Maksimović ZAVRŠIO mandat kao direktor Bolnice (video)

Sada već bivši direktor Bolnice, prof. dr Zlatko Maksimović, na današnjem otvaranju nove angio sale, podsjetio je da...

Na granici Hrvatske i Slovenije pao snijeg

Snježni pokrivač iznenadio je stanovnike u Sloveniji i Hrvatskoj. Na snimku koji je poslao čitalac “Nezavisnih” vidi se kako...

„Velike razlike u temperaturi izazivaju tegobe i kod zdravih ljudi“ Ko je najosetljiviji na VREMENSKA KOLEBANJA i kako se zašititi

Temperatura je, na radost mnogih, prava ljetnja, ali se već za dva dana najavljuje pad temperature, koji će...

Najnoviji podaci: Cijene nafte i dalje u porastu, ovo je glavni razlog

Cijene nafte porasle su u utorak nakon što su podaci pokazali da je kineska ekonomija rasla brže nego...