ĐURĐEVIĆ: BIJELJINA KAO MJESTO OKUPLJANJA POZORIŠNIH UMJETNIKA

Datum:

Share post:

ĐURĐEVIĆ: BIJELJINA KAO MJESTO OKUPLJANJA POZORIŠNIH UMJETNIKA

Predsjednik Skupštine grada Bijeljine Aleksandar Đurđević istakao je večeras zadovoljstvo što je Bijeljina domaćin premijere predstave „Hasanaginica“ u režiji Dušana Tuzlančića, ističući da je ovo najbolji dokaz potencijala koje grad ima zbog svoga položaja, ali i odličan primjer načina promocije Bijeljine kao grada kulture.

On je izrazio nadu da će ova predstava pronijeti ime Gradskog pozorišta „Semberija“ širom drugih gradova u kojima će se igrati, ali i da će ovaj glumački ansambl pod Tuzlančićevim rukovodstvom ponoviti uspjehe bijeljinskih pozorišnih stvaralaca iz vremena prije rata u BiH.

„Gradsko pozorište `Semberija`, čiji osnivač je Skupština grada, i Dušan Tuzlančić su ovim projektom, koji je okupio i glumce iz Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada i Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banjaluke, pokazali da je Bijeljina mjesto okupljanja svega najljepšeg u našem narodu. To je velika šansa i do nas u Bijeljini je da je i iskoristimo,“ rekao je Đurđević pred početak večerašnje premijere.

TESTNA REKLAMA

Predstava „Hasanaginica“, po istoimenoj narodnoj baladi, u dramatizaciji akademika Ljubomira Simovića i režiji Dušana Tuzlančića, koprodukcijski je projekat Gradskog pozorišta „Semberija“ i Narodnog pozorišta Republike Srpske, u kojem glumački ansambl predvode glumci Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada.

„Hasanaginica“ predstavlja do sada najveći poduhvat bijeljinskog pozorišta, istovremeno i izuzetno značajan pozorišni događaj u Republici Srpskoj.

Radu na ovoj predstavi prethodile su dvije godine priprema, a utorsku ekipu predstave čine vrhunski pozorišni umjetnici: scenograf Marija Kalabić, kostimograf Marina Sremac, lektor Radovan Knežević i Vlatko Stefanovski kao autor muzike.
Nakon večerašnje premijere u Bijeljini, prvo izvođenje „Hasanaginice“ biće u Banjaluci 9. decembra.

Dešavanja u Bijeljini

Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

„VIDI TV“ poklanja Bijeljini koncert Halida Bešlića (foto)

Viditv započinje promotivne aktivnosti u svrhu informisanja građana BiH o digitalizaciji TV signala zemaljskog emitovanja nacionalnih i lokalnih...

Direktor Garantnog fonda ne želi auto staro četiri godine

– Direktor Garantnog fonda Republike Srpske Radivoja Krčmar zamjenio je luksuzni automobil star četiri godine još luksuznijim, pod...

SNSD u Bijeljini održao sjednicu Gradskog odbora (foto)

Večeras (ponedjeljak, 05. decembar 2022.) je održana 6. sjednica GO SNSD Bijeljina na kojoj je usvojen Izvještaj Gradskog...

Gasovod IZGRAĐEN, a gas NE TEČE kroz Bijeljinu! ZAŠTO?

Gasovod izgrađen, a gas ne teče: Evo kada će Bijeljina moći da koristi plin Gasovod je još prije nekoliko...