PRIMARIJUS DR DANIJELA ĐUKIN DIREKTOR DOMA ZDRAVLJA

Bolesnog čovjeka interesuje ozdravljenje, a ne političko opredijeljenje

Primarna zdravstvena zaštita u svakoj lokalnoj zajednici je najčešći oblik kontakta stanovništva sa zdravstvenom službom koja se pruža na mjestu gdje ljudi žive, rade i gdje se školuju. Bijeljinski Dom zdravlja je drugi po veličini u Republici Srpskoj, a u maju ove godine, navršiće se tri decenije postojanja ove zdravstvene ustanove koja brine o zdravlju oko 150. 000 građana, uključujući i žitelje Pelagićeva i Donjeg Žabara. Direktor Doma zdravlja primarijus dr Danijela Đukin kaže da je ponosna na zaposlene u ovoj zdravstvenoj ustanovi i što se, uprkos određenim problemima, uspijevaju izboriti da građanima obezbijede kvalitetnu zdravstvenu zaštitu.

Kako ocjenjujete proteklu poslovnu godinu?

Godinu iza nas obilježila je činjenica da smo, uprkos poteškoćama, uspjeli pružiti kvalitetnu zdravstvenu uslugu našim građanima, ponos što je Dom zdravlja na kraju 2023. godine dobio pohvale za rad od Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, koji nam, sa zadovoljstvom naglašavam redovno izmiruje finansijska sredstva za plate, ali, nažalost, obilježila je i činjenica da nam je Gradska uprava na čelu sa gradonačelnikom, uskratila finansijska sredstva, koja su ulaskom  u 2024. godinu prešla cifru od miliona KM.Podsjećam da je Grad Bijelja osnivač Doma zdravlja, da postoji zakonska obaveza da lokalne zajednice izdvajaju sredstva i do pet odsto za Domove zdravlja, ali to u Bijeljini ne funkcioniše.

Ljekar ste po struci i na čelu ste Doma zdravlja skoro četiri godine. Da li postoji razlog za ovo što ste upravo rekli?

Rođena sam i živim gradu koji volim, a ljekar sam duže od 35 godina i to je poziv koji živim i koji me najbolje predstavlja. Sve druge insinuacije, kad je moje ime u pitanju su mi minorne, a svi koji o meni i mom radu negativno govore, više govori o njima nego o meni. Ne bavim se politikanstvom, ne živim tuđe živote, radim posao koji volim, a to najbolje znaju moji pacijenti, sugrađani i kolege. Kao prva među 460 jednakih u Domu zdravlja, želim ponovo da naglasim da ova zdravstvena ustanova nije Danijela Đukin, nego zdravstvena ustanova svih građana Grada Bijeljina. Uskraćena finansijska sredstva za Dom zdravlja su sredstva koja su neophodna za rekonstrukciju i održavanje objekata, za nabavku medicinske opreme, jednostavno, za funkcionisanje ustanove primarne zdravstvene zaštite i što kvalitetniju zdravstvenu zaštitu građana, čemu bi trebalo svi da težimo. To ne smijemo politizovati, jer građane koji traže ljekarsku pomoć interesuje ozdravljenje, a ne kakvo je čije političko opredijeljenje. Budžet našeg grada iznosi 74 miliona KM i da je razumijevanja i istinske brige o zdravlju građana, koji doprinose punjenju narodnog budžeta, mnogo toga u Domu zdravlja bi bilo još kvalitetnije. Ostaje nada da će se gradonačelnik sjetiti Hipokratove zakletve koju je položio, da će se sjetiti da je dijete ove ustanove i shvatiti da su funkcije prolazne, te da je najljepši osjećaj moći svima pogledati u oči.

Značajan broj građana gravitira Domu zdravlja, kako u centralnoj zgradi, tako i u sektorskim ambulantama.

Zaposleni u ovoj zdravstvenoj ustanovi predano rade svoj posao, kako u 26 sektorskih ambulanti, tako i centralnoj zgradi. Moram istaći da imamo 80. 000 registrovanih građana za porodičnu medicinu, više od 5. 000 djece na pedijatriji, oko 20. 000 žena na ginekologiji, a Službi hitne medicinske pomoći gravitira oko 150.000 građana. Posebno sam ponosna na zaposlene u ovoj Službi, jer rad u Hitnoj medicinskoj pomoći je veoma često prava borba za ljudski život, a da bi sanitetom stigli do pacijenta, nerijetko rizikuju i svoju bezbijednost. Sama riječ hitno, najbolje govori o ovoj Službi, jer hitno stanje je infarkt, saobraćajka, prelomi, dijete sa visokom temperaturom tokom noći koja ne spade, krvarenje. Naravno, svaki pacijent koji dođe u ovu Službu je pacijent, ali bol u leđima, potreba za receptom za lijek zbog hronične bolesti i sl. ne može se tretirati kao hitnost u odnosu na ovo što sam upravo navela. Kad govorim o ovoj Službi, moram reći da imamo osam sanitetskih vozila, a sanitetskih vozila nam uvijek treba, jer su stalno u pokretu. Područje koje pokrivamo je ne samo veliko, nego, zavisno od lokacije i nepristupačno, što dovodi do oštećenja i kvarova, ali se borimo da ih održavamo kako bismo mogli stići na poziv. Prošle godine smo jedno vozilo dobili od Vlade Republike Srpske, a uskoro ćemo dobiti još jedno zahvaljujući projektu sa Vladom Japana, što me zaista raduje. Takođe, kroz laboratoriju Doma zdravlja, jedinu sertifikovanu i akreditovanu u Republici Srpskoj, svakodnevno prođe oko 400 pacijenata, a reagensi su veoma skupi. Pronalazimo načine kako da obezbijedimo sve potrebno za kvalitetnu zdravstvenu zaštitu, iako je to sve teže, jer nam osnivač uskraćuje finansijska sredstva. Uspjeli smo da obezbijedimo dio neophodnih sredstava zahvaljujući sistematskim pregledima, uspjeli smo osnovati i otvoriti apoteku zatvorenog tipa, kao i Centar za prevenciju, uprkos svim poteškoćama koje su obilježile proteklu godinu. Danas se pitam, kako ćemo dalje i da li ćemo zbog ovakvog odnosa sa Gradskom upravom biti prinuđeni da zatvaramo sektorske ambulante, a da ne govorim o kupovini nove medicinske opreme, jer medicina ide naprijed, a naš osnivač nas vuče nazad?  Niko nema pravo da uskraćuje zdravstvenu zaštitu građanima, jer novac koji potražujemo od Gradske uprave ne treba Danijeli Đukin, on treba za kvalitetno funkcionisanje Doma zdravlja i ovdje nije riječ o novcu za plate zaposlenih, nego za medicinsku opremu, reagense, održavanje objekata i td. U zdravstvu ne smiju postojati animoziteti niti politika, a mi u Domu zdravlja nastojimo da svim građanima budemo na usluzi i pružimo kvalitetnu zdravstvenu uslugu. Ne bavimo se spekulacijama ni spinovanjem, bavimo se medicinom i vodimo računa da građanima pružimo kvalitetnu i pravovremenu zdravstvenu zaštitu.

Vaša poruka građanima.

Svim građanima želim dobro zdravlje, jer to je svima nama na prvom mjestu. Pred menadžmentom Doma zdravlja je period sa mnogo iskušenja i izazova u radu, jer mislim da će nam Gradska uprava i dalje uskraćivati finansijska sredstva. Mi ćemo se, kao i do sada boriti i nastojati da vodimo brigu o zdravlju naših građana, ali postoje stvari na koje ne možemo uticati.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: semberija.info

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име