ĐUKANOVIĆ: Država neće pristati na ucene, NEĆEMO SRPSKU Crnu Goru!

Datum:

Share post:

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović poručio je da se vara onaj ko misli da će istrajnošću u organizaciji litija, državu naterati na kapitulaciju.

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović poručio je da se vara onaj ko misli da će istrajnošću u organizaciji litija, državu naterati na kapitulaciju.

"Tu dilemu mora svaki građanin sebi postaviti, dakle ko god se opredelio da živi u ovoj zemlji, ko god ima potomstvo, ili planira da ima potomstvo mora razmišljati da li će tom potomstvu da ostavi srednjovekovnu teokratsku srpsku državu Crnu Goru, ili ćemo da tom potomstvu ostavimo građansku državu, državu multietičke demokratije sa usvojenim evrospkim sistemom vrednosti, državu u kojoj će svi građani i sve verske zajednice imati ista prava i ravnopravan položaj", naveo je Đukanović u emisiji “Telekopija”.

Upitan da prokomentariše to kako danas, nakon protesta zbog Zakona o slobodi veroispovesti izgleda Crna Gora, da li je građanska, evropska i sekularna ili je teokratska, Đukanović odgovara kako je jasno da je politička borba u svim balkanskim društvima živa.

TESTNA REKLAMA

"Sve se to svodi na dilemu da li će zapadnobalkanska društva konačno usvojiti evropski sistem vrednosti, ili će nastaviti da zaostaju za Evropom i da permanentno provociraju stabilnost. U raspravama koje se ovih dana mogu čuti povodom Zakona, saopštio sam tezu da ovde nije reč o Zakonu, nije reč o imovini, već je reč o državi.", kazao je Đukanović.

Tri linije udara na vrednosti Crne Gore

Zakon je, kako kaže, identifikovao tri linije udara na te vrednosti u Crnoj Gori.

"Prva linija je crkvena. SPC se opire registraciji u Crnoj Gori i obavezi da bude jedan od društvenih subjekata koji će biti deo pravnog sistema crnogorskog društva. SPC u Crnoj Gori ne želi da se registruje zbog tvrdnje da je ona stvarala Crnu Goru, da je starija od Crne Gore i da zato nema potrebe za njenom registracijom. Nepoznato je u istoriji ljudske civilizacije da je crkva stvarala državu, rekao bih da je obrnuto. SPC pokušava da napravi presedan.", naveo je Đukanović.

Ne ulazeći u to ko je kome pomagao – država crkvi ili crkva državi, osvrnuo se samo na Crnu Goru obnovljenu na referendumu 2006. Ovu državu crkva ne da nije stvarala nego je sve uradila da Crne Gore ne bude, istakao je Đukanović.

"Druga linija je delovanje prosrpske opozicije u Crnoj Gori. Da oni iz Srbije, ili prosrpski orjentisani neskriveno svojataju litije koje organizuje SPC. Jedan od lidera Andrija Mandić je rekao su to njihovi protesti. Njihova poruka je da nam treba Crna Gora u kojoj će se vlast uzimati sa ulice, ne treba nam demokratska Crna Gora", rekao je predsednik države.

Treća linija udara na demokratsku, multietničku i proevropsku Crnu Goru, kako kaže Đukanović, jesu ideolozi i akteri velikosrpskog državnog nacionalizma iz našeg okruženja, sa centralom u Srbiji, ali i ne samo tamo.

"Oni iskazuju stav da Crna Gora nije suverena, da Crna Gora nema pravo da donosi zakone iz svoje ustavne nadležnosti da su crnogorski Parlament i Vlada sa problematičnom legitimitetom. Negiraju suverenost Crne Gore koja je preuzela pravo da štiti svakog građanina Crne Gore uključujući i Srbe", naveo je Đukanović.

Svi su podložni odgovornosti

Đukanović je kazao da bezbednost i mir u Crnoj Gori nisu ugroženi, iako živimo u uslovima pogoršane stabilnosti u Evropi i regionu. Kaže kako je mnogo onih koji sa raznih adresa pokušavaju da zloupotrebe litije i ističe da svi moraju snositi odgovornost za ono što rade.

"Svako mora znati da kada izvuče mač iz korica, treba da zna kako će ga u korice vratiti, a ne da prenosi odgovornost na drugog. Državni organi štite stabilnost i bezbednost građana, a svako ko pokušava da naruši bezbednost mora preuzeti odgovornost. Svi smo podložni krivično pravnoj odgovornosti", poručio je Đukanović.

Crna Gora je pokazala da je suštinski demokratska država, da svaki građanin ima pravo, kako kaže Đukanović, da iskazuje svoje mišljenje pod uslovom da ne ugrožava prava drugih. Ta forma može biti i protest, rekao je Đukanović.

Komentarišući raspoređivanje specijalnih policijskih snaga na severu Crne Gore, Đukanović navodi kako policija nije samo policija Podgorice, ili Berana, nego je crnogorska.

"Tačno je da je deo policijskog sastava raspoređen u određenim centrima širom Crne Gore. Postoje ljudi u policiji koji su zaduženi da obezbede mir i slobodu za svakog građanina i oni to rade", poručio je predsednik.

Đukanović podseća na mnoga iskustva iz prošlosti koja upozoravaju da nije moguća ni velika Srbija, ni velika Albanija, niti velika Hrvatska, moguća je samo velika tragedija.

"Nadali smo se da smo tu lekciju naučili 90-tih. Ideolozi velikodržavnog nacionalizma ne miruju, oni to stalno nude kao prividnu alternativu, čekajući pogodan momenat. U ovom momentu to je sada Zakon o slobodi veroispovesti. Ideolozi su svesni da je Kosovo izgubljeno i da je potreban supstitut i Republika Srpska ga ne zadovoljava, a jedini pravi supstitut je Crna Gora", rekao je Đukanović.

To se, kako navodi, ne razlikuje od 90-tih, kada je Radovan Karadžić zapomagao kod Slobodana Miloševića da reši pitanje Srba u Bosni.

"A danas Andrija Mandić zapomaže Aleksandru Vučiću da on obezbedi prava Srba u Crnoj Gori. Ne možete vi i nemate pravo da brinete o pravima i slobodama onih koji se izjašnjavaju kao Srbi. Državni organi Crne Gore jedini su pozvani da štite i afirmišu prava svih građana koji ovdje žive, uključujući i one srpske nacionalnosti", kazao je Đukanović.

"Ne treba niko da raspiruje strasti"

Upitan hoće li Crnogorci, njih 45 odsto koliko ih se deklarisalo 2011. na popisu, sedeti skrštenih ruku i dozvoliti da SPC na protestima negira njihov identitet i državu, Đukanović kaže da neće pozivati Crnogorce da izađu na ulice. Osvrćući se na to da su na društvenim mrežama sve češći apeli građana crnogorske nacionalnosti da izađu na ulice i usprotive se tome, Đukanović kaže da je to opasna zona.

"Ne mislim da su potrebna okupljanja na drugoj strani. Smatram da treba poći od toga da smo voljom građana obnovili instituciju i da država kroz svoje institucije treba da brani građane. Ne treba državni organi da pozivaju građane na okupljanje i da pozivaju na raspirivanje strasti", poručio je Đukanović.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: mondo.ba

 

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

BIJELJINA: Dunja Vikšić u FINALU EP u Turskoj

Dunja Vukšić takmičarka BK ’’ Radnik'' iz Bijeljine u finalu kadetskog evropskog prvenstva u Turskoj! Dunja Vuksić je u...

SELAK, SPS: Svi su dobrodošli u Srpsku, ali naš fokus je na domačim privrednicima

Pored uređenja stanja u javnom sektoru i borbe protv korupcije i politizacije institucija, neophodna je podrška realnom sektoru,...

UGLJEVIK: Obavljene planirane aktivnosti na uređenju i opremanju izvorišta Česme“

Obavljene planirane aktivnosti na uređenju i opremanju izvorišta Česme" Poštovani sugrađani i saradnici obavještavamo vas da smo završili planirane...

LUKIĆ, DNS: Borci zaslužuju bolji položaj u društvu!

Lukić: Borci zaslužuju bolji položaj u društvu! ,,Kao borac VRS smatram da sam kompetentan da kritikujem postojeće stanje...