ĐUKANOVIĆ: "Ako treba i prisustvom da potvrdim DA JE BILO GENOCIDA u Srebrenici – dolazim"

Datum:

Share post:

Predsednik Crne Gore, Milo Đukanović, intervjuu za "Face TV" kaže da će, ako ga pozovu, doći u Srebrenicu na godišnjicu.

Ne idem u Sarajevo. Ići ću u Srebrenicu ako me pozovu, saopštio je Milo Đukanović, predsednik Crnoj Gori za sarajevsku TV „Face“.

Govoreći o situaciji nastaloj protivljenjem Milorada Dodika da dođe u BiH, kazao je da je nedavno u Briselu kazao predsedavajućem Predsedništva Željku Komšiću da je protiv toga da se insistira na toj posjeti.

-I rekao sam mu, uz svu zahvalnost prema njemu i Džaferoviću, nemojte da osjećate nikakvu nelagodu, ja je ne osjećam. I koliko se god trudio, ne može od mene napraviti neprijatelja ni BiH, ni Republike Srpske, dodao je Đukanović, poručujući da je Dodikov potez dio nacionalne predstave, koju ne treba dalje hraniti.
 
Na pitanje da li će ići u Srebrenicu ako bude pozvan, Đukanović je odgovorio:
 
-Naravno. Stav Crne Gore i moj je tu jasan. Ako treba i prisustvom pokazati pijetet prema žrtvama tog genocida, pa kakav je problem? Naprotiv.

TESTNA REKLAMA

Đukanović se osvrnuo i na vjersko pitanje u Crnoj Gori ističući da Crna Gora kao i sve ostale države ima pravo na svoju autokefalnu pravoslavnu crkvu, dok je Zakon o slobodi vjeroispovesti dobar pravni akt kojim se Crna Gora dodatno harmonizuje sa evropskim sistemom vrijednosti. Đukanović je kazao da velikosrpski nacionalizam nije od juče i da ne ugrožava Crnu Goru od vremena aktuelnog predsednika i političke garniture u Beogradu, nego je to jedna pojava koja traje vjekovima!
   
-Predsednik Srbije je izrazio svoj vrijednosni stav o protestima u Crnoj Gori čiji je jedan od ciljeva, deklarisanih neupitno, promjena vlasti u Crnoj Gori. U redu, primamo k znanju i naravno odredićemo se prema tome, svojim odnosom prema Srbiji, prema njenoj političkoj sceni. Velikosrpski nacionalisti u Crnoj Gori smatraju da je crnogorska nezavisnost greška, da je crnogorska orjentacija ka EU i NATO izbor pogrešnog smjera i da Crnu Goru treba spriječiti u donošenju takvih suvjerenih odluka, da je treba vratiti pod kišobran Srbije i učiniti odgovornom prema Srbiji i prema sveslovenskim interesima čija je centrala u Moskvi, rekao je Đukanović.
   
Crnogorski predsednik je poručio da Crnu Gore brane njene državne institucije koje su legitimno utemeljene na onome što je većinska volja njenih građana na referendumu 2006.
  
 -Nestala je crnogorska država, nestala je i Crnogorska pravoslavna crkva, ali moje pitanje je –a šta ćemo sa 2006.kada je obnovljena crnogorska država? Što sada Crna Gora nema isto pravo koje imaju sve države, koje imaju značajnu pravoslavnu zajednicu, da formira svoju autokefalnu oravoslavnu crkvu, kazao je Đukanović, da bi se potom dotakao o litijama, tvrdeći da broj učesnika nikada nije prešao 70 hiljada.
   
-Moramo podsjetiti da je 530.000 ljudi u biračkom spisku Crne Gore, pod pretostavkom da je ovih svih 70.000 punoljetno, a vidjećete kada pogledate malo, koliko je tu djece, nažalost izmanipulisane djece, moramo se zaista zapitati –pa dobro imaju li pravo ovih 460.000 na svoj stav. Daleko sam od pomisli da svi podržavaju vlast, ali biće ipak da se ne slažu sa takvim izražavanjem stava o državi, o njenom karakteru i odnosu države i vjerskih zajednica u njoj, poručio je Đukanović.

Dešavanja u Bijeljini

Izvor: novosti.rs

 

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

DODIK: Nikada ne zaboraviti nevine srpske žrtve pobijene na Petrovačkoj cesti

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da srpski narod nikada neće zaboraviti i nikada neće prestati...

NEŠIĆ, DNS: Ekonomija i nova radna mjesta su najveći nacionalni interes

"Razvoj ekonomije, nova radna mjesta i stabilnost su najveći nacionalni interes. Prioritet je da pravimo nove fabrike, a...

„Podrška najmlađim sugrađanima“ Mališani iz Ugljevika učesnici NTC kampa na Gučevu

Načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić zajedno sa šefom kabineta Miloradom Jovičićem posjetio je večeras mališane iz Ugljevika, njih...

MLADEN MITROVIĆ, DONJE CRNJELOVO: Podržavam ministra da se projekat navodnjavanja proširi (video)

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, Boris Pašalić, ministar komunikacija i transporta BiH, Vojin Mitrovićem i pomoćnik ministra...