ĐORĐE BALAŠEVIĆ – čovjek koji je baladama topio srca

Datum:

Share post:

Čuveni kantautor Đorđe Balašević preminuo je danas u 67. godini

 

Podsjetimo, Balašević je prije tri dana primljen na Infektivnu kliniku gdje se liječio od upale pluća.

Prije nekoliko dana izvor blizak porodici otkrio je da se kantautor osjeća dobro i da se šali sa ljekarima, međutim, po posljednjim informacijama slavni Vojvođanin preminuo je na Infektivnoj klinici u Novom Sadu.

TESTNA REKLAMA

Balašević je rođen 11. maja 1953. godine u Novom Sadu.
Godine 1977. pristupa akustičarskoj grupi "Žetva" sa kojom, iste godine snima hit pjesmu "U razdjeljak te ljubim" i ostvaruje svoj prvi uspjeh. Singl je prodat u više od 180.000 kopija, što je bio veliki uspjeh za jugoslovenske standarde.

Početkom 1982. godine započinje solo-karijeru albumom Pub sa kojim bilježi zapažen uspjeh.

U TV seriji Pop Ćira i pop Spira tumači zapaženu ulogu berberina Šace. U zimu sljedeće godine prvi put puni beogradski Sava centar. Zatim slijedi ploča pod nazivom "Celovečernji the Kid" snimljena 1983. godine.

Melodija naslovne numere koja je snimljena i na engleskom jeziku, je inspirisana folklorom Meksika. Aprila 1985. godine, snima izuzetno zapažen album 003. na kome se istakla pjesma Slovenska. Ovu ploču je produkcijski uradio kao i prethodnu Josip Boček. Naredne, 1986. godine u saradnji sa TV Novi Sad snima i TV film pod istoimenim nazivom "Celovečernji Kid".

Sa sljedećim albumom Bezdan, Balašević formira ekipu koja će mu ubuduće biti redovna studijska i koncertna potpora. Za produkciju ploče je zadužen Đorđe Petrović, aranžmani su povjereni klavijaturisti Aleksandru Dujinu. Đorđe Balašević naglašava da najplodniji period njegovog stvaralaštva otpočinje ovim albumom. Sljedeći album "Panta rei" prati izuzetno loše kritike, koje se podudaraju sa teškim periodom kroz koji je novosadski kantautor u privatnom životu prošao. Ipak na ovom albumu se izdvaja jedna od Balaševićevih najljepših balada "Jednom…".

Naredna ploča, "Tri poslijeratna druga", koja je dobila podnaslov "Muzika iz istoimenog romana" i koju Balašević snima 1989. godine, prati radnju istoimenog romana i bilježi veliki uspjeh. Na pomenutoj ploči, koja je doživjela dobre kritike, i veoma dobro prošla kod publike, nalazi se jedna od najljepših balada koje je Balašević snimio — "D–mol".

U vrijeme dok počinju ratna zbivanja u SFRJ 1991. godine, na tržište izlazi album "Marim ja…". Ovaj album ostaje upamćen po izuzetno dobrim tekstovima, nostalgičnim notama, po pjesmama "Nevernik", "Divlji badem", "Ringišpil"…

Te iste jeseni Balašević je imao svoju kolumnu u Radio-TV Reviji. U ovoj kolumni, dok besni rat na prostoru tada već bivše SFRJ, Balašević pravi veoma oštre i kritičke osvrte na sva aktuelna, pretežno politička dešavanja u zemlji.

Ratne godine provodi sklonjen od javnosti, izbjegavajući
mobilizaciju. Krajem 1993. godine snima album "Jedan od onih života"; album izlazi u vrijeme teške ekonomske krize, a pjesme su inspirisane ratnim tragedijama.

Tih godina Balaševićevi koncerti postaju prva javna čistilišta, budući da na njima iznosi veoma oštre konotacije na račun aktualne vlasti, sa jasnim opozicionim stavovima.

Poslije malo duže pauze 1996. godine, objavljuje album pod nazivom "Naposletku". Nove pjesme snimljene su uglavnom na akustičnim instrumentima uz učešće gudača Svetog Đorđa. Od instrumenata su upotrebljivani fagot, oboa, truba i violina koje na vijeran način dočaravaju atmosferu Balaševićevih stihova.

Drugi roman objavljuje 1997. godine. I u njemu Balašević prati svoj pretposljednji album – "Jedan od onih života". Roman postiže izuzetno dobre kritike. A 2000. godine Balašević objavljuje političkim album pod naslovom "Devedesete".

Na tom albumu on daje javnu osudu jednog vremena, jednog izgubljenog vremena, za jednu generaciju, umjesto na nostalgične i ljubavne pjesme na koje je navikao svoju publiku, na ovom albumu je ostala zabilježena pjesma "Živeti slobodno" koja ujedno i predstavlja himnu petooktobarskih promjena u kojima je i Balašević imao svoje aktivno učešće.

Ljubavne pjesme koje su izostale sa prethodnog albuma u punoj mjeri su nadoknađene krajem 2001. godine, kada je snimljen album "Dnevnik starog momka" koji je posvetio svojoj supruzi Olji.

Naime, svaka od 12 pjesama na albumu nosi naziv jednog ženskog imena, a kombinacijom početnih slova tih imena dobija se pravo značenje ovog albuma "Olja je najbolja". 2004. godine snima izuzetno dobar album koji nosi naziv svoje prve grupe Rani mraz. Zapaženo učešće u ovom albumu ima grupa Apsolutno romantično.

Iza sebe je ostavio suprugu Oliveru, kćerke Jovanu i Jelenu i sina Aleksu.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: kurir.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

SNSD BIJELJINA: Trivićka i Šarović žive u virtuelnom svijetu

Reagovanje SNSD Bijeljina prenosimo u cjelosti: "Gradski odbor SNSD Bijeljina izražava ozbiljnu zabrinutost da su i Mirko Šarović i...

Dunja Vukšić iz BK “Radnik“ Bijeljina na ovogodišnjem Evropskom prvenstvu u Turskoj

Bokserska nada Dunja Vukšić iz BK "Radnik" Bijeljina predstavljaće Bijeljinu i Republiku Srpsku na ovogodišnjem Evropskom prvenstvu u...

Produženo vrijeme brisanja poruke na WhatsAppu

Ukoliko se nađete u situaciji da ste na WhatsAppu poslali neku neprikladnu poruku pogrešnoj osobi, sada ćete imati...

AGRO SAVJET: Kada i kako se vrši skidanje lišća paradajza

Oplodnja i skidanje lišća paradajza – Početno skidanje lišća paradajza obično se vrši kada biljka pređe metar visine.  U...