Ministar energetike i rudarstva u Vladi Srpske Petar Đokić sastao se danas u Mađarskoj sa Piterom Holidsom, zamjenikom državnog sekretara za pitanja EU u ministarstvu energetike Mađarske, a nakon toga i sa ministrom energetike i rudarstva u Vladi Mađarske Sabom Lantošom, te direktorom komapnije MVM Gergeljijem Horvatom, gdje je potvrđena obostrana spremnost za nastavak saradnje između Srpske i Mađarske.

– Potvrđena je mogućnost podizanja ukupne saradnje na mnogo viši nivo nego što je to bilo do sada, tako što bi imali i zajedničke investicije u oblasti energetike i rudarstva u narednom periodu. Mađarska strana će dodatno analizirati sva dokumenta koja smo im do sada dostavili, a to se odnosi na vjetroelektranu „Hrgud“. Mađari analiziraju studiju izvodivosti ovog projekta kao i sve parametre kako bi bili motivisani da uspostavimo partnerstvo. Ovaj projekat je od izuzetnog strateškog interesa za Republiku Srpske – poručio je Đokić. 

On je dodao da su razmotreni i drugi projekti, među kojima i solarna elektrana „Trebinje“.

– Mađarska strana će nakon dodatnih analiza donijeti odluku o tom projektu. Izraženi su interesi i za saradnjom u oblasti rudarstva – rekao je Đokić.

Saradnja se nastavlja još jačim tempom i dalje.

– Pripremićemo do novog susreta memorandum o saradnji i razumijevanju po pitanju projekata za koje je Mađarska, kao i Srpska zaintersovana, i očekujem da ćemo najkasnije do septembra potpisati taj memorandum i ući u novu fazu saradnje između dvije strane – nagovijestio je Đokić. 

Đokić se osvrnuo i na političku podršku koju Mađarska daje Srpskoj. 

– Mađarska je pokazala objektivan pristup prema politici i položaju Republike Srpske u međunarodnim odnosima i razumije potpuno situaciju u BiH. U tom smislu smatra da Republika Srpska  može bii kredibilan partner. Sada se otvaraju mogućnosti za nove bilateralne odnose na najvišem nivou između Republike Srpske i Mađarske – istakao je Đokić.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име