Početkom septembra Gradsko pozorište Semberija otvara svoja vrata, a novu sezonu počinje gostujućom predstavom

Satiru „Djelidba“ Skendera Kulenovića, koja će bijeljinskoj publici, u izvođenju sarajevskog „Kamernog teatra 55“, biti prikazana u petak, 6. septembra, u 20,00h, prati interesanta sudbina, iako ne jedinstvena za knjižnjvnost ovih prostora.

Naime, nastala 1947. godine, „Djelidba“ je već naredne godine bila postavljena na scenu tadašnjeg Pozorišta Narodne republike BiH, današnjeg Narodnog pozorišta u Sarajevu, da bi potom, odmah nakon premijere, a zbog velike hajke tadašnjeg političkog vođstva, bila skinuta sa repertoara.

Deset godina kasnije, Kulenović objavljuje drugu verziju istog djela, značajno prerađenu, pa se „Djelidba“ smatra jednim od prvih primjera cenzure, odnosno autocenzure u poslijeratnoj Bosni i Hercegovini.

Supruga Skendera Kulenovića, Vera Crvenčanin Kulenović, nakon više od pola vijeka svjedočila je o tim događajima:

„Prva „Djelidba“ je jedna njegova oštra satira, a onda dolazi skidanje sa repertoara Narodnog pozorišta gde je bila praizvedba. Na premijeri izlazi Rodoljub Čolaković, tresne vratima demonstrativno, za njim izlaze svi ostali niži činovnici i ostaje poluprazna sala i glumci na sceni i pisac u loži koji gleda sunovrat predstave. Glumci su izdržali do kraja, publika koja se nije osvrtala na izlazak zvaničnika ostala je u gledalištu i dobili su izvanredan aplauz. Posle toga sledi izjava jednog moćnika Đure Pucara koji kaže Skenderu sutradan: ‘Da nisam znao da si ti to pisao, ja bih pomislio da je to pisao državni neprijatelj’“.

Iz bijeljinskog gradskog pozorišta pozivaju sugrađane i obećavaju pravu pozorišnu predstavu sa odličnom glumačkom postavom.

“Nekoliko decenija već, Bijeljina je bila osuđena na pozorišni provincijalizam. Monodrame, duodrame, predstave sa scenigrafijon koja se skuplja na licu mjesta, najčešće već po difoltu pravljene da zabavljaju, predstavljale su naš pozorišni život.

Pričanje viceva za 20 maraka i neka „pozorišta“ koja postoje samo na plakatu, agencije i trupe, improvizovani festivali i smotre, iskrivljuju sliku o pravom pozorištu.

Velika je stvar postojanje pozorišta, jer će zahvaljujući razmjeni predstava i podizanju estetskih kriterijuma, Bijeljina biti u prilici da pogleda prave pozorišne projekte i renomirana pozorišta.

Ovo je jedinstvena prilika da, sem domaćih, bijeljinska publika vidi pravu pozorišnu predstavu sa desetak glumaca. Jako sam tužan što ovo u 21, vijeku moram da objašnjavam”, kaže Dušan Tuzlančić, predsjednik Programskog savjeta Gradskog pozorišta Semberija.

U predstavi igraju Gordana Boban, Vanesa Glođo, Sabit Sejdinović, Nedim Đinović, Senad Alihodžić, Davor Golubović, Dina Mušanović, Elma Juković, Amar Čustović i Enes Kozličić, a režiju i adaptaciju potpisuje Aleš Kurt.

Ulaznice se mogu kupiti kupiti na biletarnici Centra za kulturu.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име