DIPLOMA U SJENI CEREBRALNE PARALIZE Ana Kotur Erkić (35) iz Brčkog je pravnica, novinarka i aktivistkinja, a zbog fizičke barijere NE MOŽE NAĆI POSAO

Osobe sa invaliditetom teško dolaze do posla. Osnovno pravo na rad im je uskraćeno. Zakoni postoje, no nezaposlenost i diskriminacija su svakodnevni.

Nagrađivana, priznata, prepoznata. Pravnica, novinarka, aktivistkinja, sa jedne strane. Sa druge nezaposlena. 35-ogodišnja Ana Kotur – Erkić iz Brčkog ima diplomu Pravnog fakulteta i celebralnu paralizu. Na konkursima za posao više puta odbijena. Na pojedine nije uspjela ni doći. Fizičke barijere bile su jače.

– Bilo je jutara kada stanem pred ogledalo u kupatilu i dok se spremam faktički shvatim da to nije opcija, a sa druge strane bilo je jutara kada je moj suprug kasnio na svoj posao koji nije jednstavno dobio u privatnom sektoru da bi meni pomogao da dođem na taj treći sprat – govori Ana kroz suze.

A radi se o zgradi koja nema lift. Neprihvatljiva je to opcija za Anu čije je kretanje otežano. Vrlo česte arhitektonske barijere ono je što najviše zamjera.

– Onda kada vas prozovu stojite u hodniku koji nema nijednu stolicu pa meni recimo zavisi od uviđavnosti čuvara koji je taj dan na poslu, da li će o meni ustupiti svoju stolicu kao dio svog radnog mjesta. Šta ako osoba ne vidi – vi imate pismeni test koji se popunjava rukom na papiru, šta ako osoba ne čuje, kako da odgovora na usmenom intervjuu… – pita se Ana.

Zbog svega Ana je krenula u pravnu borbu. Ulagala žalbe. Vrlo često, bezuspješno. Godinama je bila član radne grupe koja je radila na izradi Zakona o zapošljavanju osoba sa invaliditetom koji u Brčko Distriku ne postoji. Zapeo je u ladicama Vlade. Odgovore zašto? Isti u entitetima, postoje. No, njihove izmjene – neophodne.

– Mislim da treba puno da se razmisli o plaćanju penala jer svi poslodavci su u obavezi da na 16 radnika imaju jednu osobu sa invaliditetom zaposleno ili da plate penale državi koji su 0.000 nečega i toliko simbolični da se isplati plaćati penale nego zapošljavati osobe sa invaliditetom. Što se tiče radnih mjesta Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida daje podsticajna sredstva za prilagođavanje radnih mjesta, znači to se daje poslodavcu – pojasnio je Radovan Ristić iz Udruženja distrofičara regije Banjaluka, piše N1.

Pravljenje kataloga radnih mjesta za osobe sa poteškoćama bila je jedna od ideja u Banjaluci. U Sarajevu, tvrde, nešto bolja situacija. No, dijagnoza i dalje je jača od znanja.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srpskainfo.com/N1

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име