Dijaspora Loparama donirala nove nošnje za folklornu sekciju (foto)

Datum:

Share post:

Da ljubav čovjeka prema rodnom kraju ne nestaje olako, pokazuje nam humani gest naše Marije Savić koja je donirala narodne nošnje našem Srpskom prosvjetnom i kulturnom društvu „Prosvjeta“ Lopare.

Marija Savić, koja trenutno živi u Frankfurtu i koja je svojom donacijom doprinijela očuvanju naše tradicije, rodom je iz Požarnice gdje je nekada radila kao koreograf tradicionalnih igara.

Marija, koja i dalje u svom srcu nosi svoju domovinu i gaji ljubav prema našim tradicionalnim igrama, izjavila je da ju je posebno obradovala činjenica da će neko ponovo zaigrati u njenim narodnim nošnjama.

„Najveće priznanje mi je da kažete da su djeca igrala u narodnoj nošnji, koju sam od srca poklonila“, izjavila je Savićeva.

Donacija narodne nošnje je najviše obradovala članove SPKD „Prosvjeta“ Lopare, koji su željno iščekivali da zaigraju Šumadiju, Šopske igre, Semberiju i Lazarice u novim nošnjama i svojom igrom pokažu ljepotu i duh naših tradicionalnih igara.

Posebnu zahvalnost za donaciju izrazila je Radmila Mitrović, predsjednica SPKD Prosvjeta.

„Neizmjerno smo zahvalni našoj Mariji Savić koja je svojom donacijom pripomogla našem udruženju, a naši članovi će se , u znaku zahvalnosti, potruditi da svojom igrom još više dočaraju ljepotu tih narodnih nošnji, ali i ljepotu naših tradicionalnih igara“, izjavila je Radmila Mitrović, predsjednica SPKD-a „Prosjeta“ Lopare.

Očuvanje tradicije i kulture jednog naroda predstavlja i očuvanje identiteta naroda.
Samim time, naše tradicionalne igre i nošnje sa sobom nose ogromnu istorijsku, ali i sentimentalnu vrijednost.

Stoga, članovi SPKD „Prosvjeta“, koji nas često svojim nastupima vraćaju našim korijenima i u neka davna vremena kada su selima odjekivale pjesme i narodna kola, sada imaju priliku da igraju naše tradicionalne igre u novim nošnjama, poručuju iz SPKD „Prosvjeta“ Lopare.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Pozorišna radionica za mlade Bijeljine

„Gluma ili san o strasti“ naziv je radionice za srednjoškolce i studente koju Centar za kulturu “Semberija” u...

ELEKTRO BIJELJINA: U nedjelju počinje remont čvornih trafo stanica

Saopštenje "Elektro Bijeljine" prenosimo u cjelosti: "Radnici „Elektro-Bijeljine“ će u nedelju 2. aprila 2023. godine, započeti aktivnosti na remontima...

Pokret za Bijeljinu podjelom sadnica voća i ruža najavio početak „Aprila mjeseca čistoće“ (foto, video)

Članovi i aktivisti Pokreta za Bijeljinu danas su, u susret „Aprilu mjesecu čistoće“, podijelili sadnice voća, vinove loze...

Razvojna agencija Grada Bijeljina organizovala Infodan – prezentacija Programa rada za 2023.godinu

Razvojna agencija Grada Bijeljina danas je organizovala Info dan, odnosno, prezentaciju Programa rada za 2023. godinu Razvojne agencije Grada...