-U skladu sa odredbama ugovora ističemo da obezbjediti „nesmetano praćenje kompletnog procesa“ Draganu Tomiću, nije moguće iz više razloga. Prvenstveno ovakvo postupanje je jednostrano i predstavlja kršenje potpisanog ugovora ali i Zakona. Dalje, nije jasno šta Vi podrazumjevate „pod praćenjem kompletnog procesa“ i na osnovu čega nam dajete takav nalog? Pri tom, za nas je ne prihvatljivo da proces prati fizičko lice koje nije uposlenik Gradske uprave niti ima bilo kakvu odgovornost prema nama, a upitno je i prema Gradu, piše u dijelu odgovora koji je DOO ’’Dezinsekcija’’ uputila na adresu Grada Bijeljina.

Naime, Veterinarska komora Republike Srpske uputila je na adresu Grada Bijeljina (28. avgust 2024. godine) dopis kojim traži da se izvrši provjera stručne spreme kao i posjedovanja licence lica angažanovanog kao spoljašni konsultant po osnovu Ugovora o djelu na poslovima nadgledanja procesa dezinsekcije na području Grada Bijeljina navodeći dalje da imenovano lice nije član Veterinarske komore Republike Srpske kao i da nema izdatu licencu za obavljanje veterinarske djelatnosti u Republici Srpskoj.

KESIĆ, VETERINARSKA KOMORA RS: Grad Bijeljina da izvrši provjeru stručne spreme lica angažovanog kao spoljašni konsultant po osnovu Ugovora o djelu (audio,foto)

Grad Bijeljina je predhodno (27. avgust 2024. godine) uputio dopis na adresu DOO ’’Dezinsekcija’’ Bijeljina kojim ih obavještava da je Dragan Tomić, doktor veterinarske medicine , angažovan na osnovu Ugovora o djelu u Gradskoj upravi Grada Bijeljina kao spoljašni konsultant čija je obaveza nadgledanje procesa dezinsekcije na području Grada Bijeljina te da mu se obezbijedi nesmetano praćenje kompletnog procesa.

Redakcija portala Dešavanja u Bijeljini je u posjedu odgovora, odnosno dopisa koji je DOO ’’Dezinsekcija’’ Bijeljina uputila dana 28. avgusta 2024. godine Gradskoj upravi Grada Bijeljina te isti prenosimo u cjelosti uz napomenu da smo pokušali kontaktirati nadleže u DOO ’’Dezinsekcija’’ Bijeljina ali isti se nisu javljali na nama poznate brojeve telefona kao ni odgovarali na upućene poruke.

ODGOVOR DOO ’’DEZINSEKCIJA’’ BIJELJINA UPUĆEN GRADU BIJELJINA

Dana 27.08.2024. godine zaprimili smo dopis Gradske uprave Grada Bijeljina broj: 02-014-1 1920/24, kojim na obavještavate da je Tomić Dragan, doktor veterinarske medicine, angažovan po osnovu ugovora o djelu u Gradskoj upravi Grada Bijeljina kao spoljašnji konsultatnt čija je obaveza nadgledanje procesa dezinsekcije na području Grada Bijeljina, te da je potrebno da mu se obezbjedi nesmetano praćenje kompletnog procesa.

U vezi sa dostavljenim dopisom naglašavamo sledeće:

Ugovorom o pružanju usluge, koji je zaključen po osnovu tendera za javnu nabavku, između DEZINSEKCIJA DOO Bijeljina i Grad Bijeljina utvrđena su prava i obaveze ugovornih strana. Ugovor je zaključen na osnovu provedenog tendera i uslova koji su istim zahtjevani.

Članom 14. i 15. precizno su uređena prava i obaveze ugovarača uključujući i način nadzora i lica za saradnju.

Ugovorom, tenderom pa ni Zakonom nije predviđeno, niti propisano da spoljni saradnici i/ili neka treća lica nadziru naš rad (mi se ne miješamo u to da li će ta lica vršiti neke provjere na terenu mimo nas). Treća lica su svi koji nisu uposlenici ugovornih strana.

U skladu sa odredbama ugovora ističemo da obezbjediti „nesmetano praćenje kompletnog procesa“ Draganu Tomiću, nije moguće iz više razloga. Prvenstveno ovakvo postupanje je jednostrano i predstavlja kršenje potpisanog ugovora ali i Zakona. Dalje, nije jasno šta Vi podrazumjevate „pod praćenjem kompletnog procesa“ i na osnovu čega nam dajete takav nalog? Pri tom, za nas je ne prihvatljivo da proces prati fizičko lice koje nije uposlenik Gradske uprave niti ima bilo kakvu odgovornost prema nama, a upitno je i prema Gradu.

Ukoliko smatrate da je potrebna neka supervizija procesa o tome ugovorne strane odlučuju dogovorno, ne nalogom. Naša namjera je da privedemo kraju započeti proces po potpisanom ugovoru uspješno, kako smo to i do sada radili, zato Vas molimo da se krećemo u okvirima ugovorenog te Sve ukoliko imate sugestija i/ili primjedbi iste uputite pismeno ili ih predočite na sastanku. druge aktivnosti koje su mimo Ugovora ovom privrednom društvu mogu nanijeti i nanose štetu koja nije mala.

Član 14.

da sa pružaocem usluga, a na osnovu ovog okvirnog sporazuma, opisa usluga iz prihvaćene ponude, zaključuje pojedinačne ugovore o vršenju konkretnih usluga,

da resorno Odjeljenje za privredu i poljoprivredu, a u skladu sa Pravilnikom o praćenju realizacije ugovora u postupku javnih nabavki („Službeni glasnik Grada Bijeljina broj:13/17) potrebno je da posebnim aktom imenujete lice- služenika za praćenje i realizaciju ovih Ugovora. Lice imenovano za praćenje realizacije dužno u svemu da postupa u skladu sa odredbama pomenutog Pravilnika.

– da pismenim aktom imenuje Komisiju za praćenje i nadzor akcije dezinsekcije koja će vršiti nadzor i kontrolu vršenja dezinsekcije. Komisija je dužno da prisustvuje preuzimanju i vraćanju preparata u skladištu vršioca usluge i potpiše zapisnik o dnevnom izuzimanju (utrošku) preparata. Komisija u toku radnog dana na terenu metodom slučajnih uzoraka vrši kontrolu vršenja usluge. Nadzor obuhvata kontrolu utroška preparata-sredstava za dezinsekciju. Komisija je dužna da potpiše ili ospori dnevni izvještaj o vršenju dezinsekcije i zatraži rješavanje nastalog spora na terenu. Komisija preuzima i čuva u ime naručioca zapisnike o izuzimanju i utrošku preparata iz skladišta, dnevni izvještaj o vršenju dezinsekcije.

da nadzire pružanje usluga preko ovlaštenih lica, izdaje naloge, dodatna uputstva i stavlja primjedbe,

da sa pružaocem usluga vodi stalnu zvaničnu pismenu prepisku o realizaciji okvirnog sporazuma,

da pružaocu usluga blagovremeno plati sve fakture -račune u dogovorenim rokovima

PRAVA I OBAVEZE PRUŽAOCA USLUGA

Član 15.

-da sa naručiocem usluga, na osnovu ovog okvirnog sporazuma i opisa usluga iz prihvaćene ponude, zaključi poseban ugovor o vršenju konkretnih usluga

da prihvati pismeni nalog za pružanje odgovarajućih (konkretnih) usluga, da pismenim aktom odredi stručno lice koje će sarađivati sa naručiocem usluga i imenovanom Komisijom za praćenje i nadzor akcije dezinsekcije. da postupa po svim pismenim primjedbama naručioca usluga, da blagovremeno izvrši nabavku svih potrebnih preparata kao i da na pravilan način odredi koncentraciju preparata da prije zaključenja ugovora dužan je na teritoriji grada Bijeljina, ili u prigradskom dijelu ne udaljenijem od 5km od centra grada, obezbijedi adekvatan magacinski prostor – skladište, koji ispunjava uslove za uskladištavanje i čuvanje otrova odnosno hemikalija, da usluge vrši u svemu u skladu sa prihvaćenom ponudom koja je sastavni dio ovog okvirnog sporazuma da omogući Komisiji za praćenje i kontrolu akcije da iz pripremljene količine preparata za tretman uzme uzorak radi analize.

-da po završenoj dezinsekciji obavezan je dostaviti izvještaj o obavljenoj dezinsekciji urađen od strane Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske da dostavlja naručiocu usluga ispostavi fakture – račune u skladu sa priznatim jediničnim cijenama iz ponude koja je sastavnio dio okvirnog sporazuma, da sa naručiocem usluga vodi stalnu zvaničnu pismenu prepisku o realizacije okvirnog sporazuma.

Takođe Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti (,,Sl.glasnik RS 90/17″) u članu 16. stav 5. je propisano da kontrolu i evaluaciju sprovođenja sistematske preventivne dezinsekcije i deratizacije vrši Institut za javno zdravlje Republike Srpske.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име