Devastirana Saborna crkva u Mostaru

Datum:

Share post:

Saborna crkva Svete Trojice u Mostaru noćas je ponovo opljačkana, devastirana i pokidani su svi kablovi za električnu energiju, rekao je starješina Saborne crkve Duško Kojić, istakavši da strahuje za za svoju, kao i bezbjednost zajednice i ovog svetog hrama.

Zbog toga Saborna crkva Svete Trojice u Mostaru više ne svijetli, neće se čuti zvona niti raditi satovi koji su bili simbol multietničkog Mostara.

Starješina Saborne crkve Duško Kojić i sveštenstvo od jutros u suzama obilaze svaki ćošak ove bogomolje koja godinama pokušava da se izdigne iz pepela.

Kojić je rekao da su opljačkani svi kablovi iz Saborne crkve i da je šteta neprocjenjiva.

“Pitanje je da li se više može vratiti sve u isto stanje u kojem je bilo. Pokidani su svi kablovi koji dovode struju u Sabornu crkvu, omogućavaju rad zvonika, osvjetljenja i sata. Pitam se da li je ovo poruka da neko ne želi da svijetli Saborna crkva, da se ne čuju zvona”, rekao je Kojić, prenosi Srna.

Kojiću je opljačkan stan prije izvjesnog vremena, a opljačkana je i Saborna crkva, kako kaže, u ovoj godini 10 puta.

“Nismo to prijavljivali u javnosti iz uvjerenja da ovo nije napad na crkvu već da je to djelo lopova. Јa se danas ne osjećam bezbjedno u Mostaru. Da li radovi na crkvi ovako dugo traju zato što postoji želja da se ova crkva ne obnovi? Na svaki naš korak naprijed neko nas vrati tri koraka unazad. Ovo je skandalozan i vandalski čin. Rastrojen sam emotivno kao čovjek i sveštenik”, rekao je Kojić.

On je dodao da je jutros u suzama zatekao majstora koji je radio kablove, a da su svi koji su došli isto odreagovali.

“Strahujem za svoju bezbjednost, za bezbjednost zajednice i za bezbjednost Saborne crkve”, rekao je Kojić.

On je dodao da policija pokušava uraditi što je u njihovoj nadležnosti i da su nekoliko puta i uhvatili počinioce.

“Do sad smo ovo shvatali kao pljačke pojedinaca, ali kada je ovoliko uništena da više ne može da svijetli i da zvone zvona, da satovi ne rade – pitam se koji su motivi svega ovoga”, rekao je Kojić.

On je naveo da bi zatražio i zaštitu i sastanak da se vidi o čemu je riječ, ali da njegove molbe do sada nisu bile uslišene i da su se završavale na obećanjima.

“Svi pokazuju volju i zainteresovanost, ali to se završi na obećanjima i nikada se ništa ne realizuje. Јutros su pravoslavni sveštenici u suzama u Sabornoj crkvi. Ovo je prešlo sve granice”, poručio je Kojić.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: nezavisne.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Uprava BiH za zaštitu zdravlja bilja: Jović potpisao protokol o saradnji u fitosanitarnoj oblasti sa Crnom Gorom

Direktor Uprave BiH za zaštitu zdravlja bilja  Predrag Jović i direktor Uprave za sigurnost hrane, veterinu i fitosanitarne...

U Savjet ministara stigao HDZ-ov prijedlog: Еvo šta predlažu za izbor hrvatskog člana Predsjedništva

HDZ-ov dokument sa prijedlogom izmjena Izbornog zakona BiH upućen je Savjetu ministara, a u njemu je naveden i...

PU BIJELJINA: Akcija dobrovoljnog darivanja krvi

Povodom obilježavanja 4. aprila - Dana policije Republike Srpske, policijski službenici Policijske uprave Bijeljina, juče i danas, učestvovali...

PU BIJELJINA: U februaru ove godine 10% manje kriminaliteta u odnosu na februar prošle godine

Na području koje operativno pokriva Policijska uprava Bijeljina u februaru je krivičnim djelom privrednog kriminaliteta pričinjena šteta od...