Deseta GROBARIJADA u Požarevcu (foto,video)

Datum:

Share post:

"Dabogda te Drnda provozao!" moderna je kletva požeškog kraja, a odnosi se na Radišu Mihajlovića Drndu, najpoznatijeg pogrebnika na Balkanu.

U Požarevcu se okupili „grobari“ iz Srbije i okruženja, radi druženja i ispraćaja domaćina „Drnde“ u zasluženu penziju.

Drnda je od grobarskog posla bukvalno napravio imperiju, i sada, kako bi proslavio odlazak u penziju i 25 godina rada firme, preuzeo je na sebe da bude domaćin 10. Grobarijade.

Radiša Mihajlović „Drnda“ iz Požarevca, vlasnik pogrebnog preduzeća „Drnda internacional“, organizovao je jubilarnu, desetu „Grobarijadu“, u restoranu „Vitez“. Ovo je treća požarevačka „Grobarijada“ na kojoj je on bio domaćin, a prethodne dve bile su u „Jataganu“ i „Kumu“.

TESTNA REKLAMA

Kako nam je rekao Mihajlović, ovom proslavom on je obeležio 25 godina rada svoje firme i svoj odlazak u zasluženu penziju.

– Planiram da uživam u penziji i da putujem, a posao prepuštam svom sinu Milanu. Moja supruga Ljiljana Ristić i ja imaćemo savetodavnu ulogu. I moja ćerka bavi se pogrebnim poslom, ali u Nemačkoj i sa njenom firmom uspešno sarađujemo – rekao je Mihajlović.

Na „Grobarijadu“ je došlo oko 250 gostiju iz Srbije i republika bivše Jugoslavije, iz Rumunije, Bugarske i Italije, kao i brojni mediji iz Srbije i okruženja. Ispred restorana „Vitez“ bile su postavljene kočije iz tridesetih godina prošlog veka, ali i najmoderniji „mercedes“, da se vidi kako su se nekad prevozili pokojnici, a kako se to danas čini. Prema rečima Mihajlovića, porodice pokojnika najviše traže „mercedes“, naročito od kako je u njemu dovezao telo nekadašnjeg predsednika Srbije, Slobodana Miloševića.

Goste su na ulazu dočekivale hostese u crnoj odeći i raspoređivali ih za stolove koji su bili u crno-crvenoj boji. Na posluženju su bili slatkiši u obliku lobanja i vampirskih zuba i čips u vidu krila šišmiša, a delili su se i prigodni suveniri, privesci, upaljači i olovke. Na ulazu je koktel majstor Dejan Jevremović služio koktele „Devičanska krv“, „Drakulin mozak“, „Vampirski koktel“, a najviše se tražio koktel od vina Save Savanovića, najpoznatijeg srpskog vampira. U sali je svirao orkestar iz Smoljinca, a najomiljenije bilo je „grobarsko kolo“, od kojih je, prvo u nizu, poveo domaćin sa suprugom.


 
„Grobarijada“ je, kažu pogrebnici, način da se barem jednom godišnje opuste i zaborave na teške trenutke koji ih svakodnevno prate u poslu.

Na „Grobarijadi“ je glavna atrakcija bila torta u obliku mrtvačkog sanduka, koja je probodena glogovim kocem, a dijeljeni su i privjesci u obliku mrtvačkog sanduka i pogrebnih vozila.

Organizator „Grobarijade“ u Požarevcu bio je ovdašnji pogrebnik Radiša Mihajlović, čiji je nadimak „Drnda“, pretočen u ime firme, postao sinonim za pogrebne usluge u Istočnoj Srbiji.

Radiša kaže da su i pogrebnici ljudi kao i svi drugi, i da njima često zadrhti srce dok rade svoj posao, ali posao je takav i mora se raditi profesionalno. Smatra da čuvena maksima filmskih pogrebnika Topalovića, kako je „samo smrt siguran posao“ nije u potpunosti tačna, jer je svaki posao siguran ako se dobro radi.

Inače, Radiša se specijalizirao za prevoz pokojnika iz inostranstva. I prevozi ih isključivo „mercedesom“, jer naši gastarbajteri uglavnom i za života najviše vole taj automobil. Posebno je na cijeni „mercedes“ u kome je Drnda prevozio kovčeg sa tijelom Slobodana Miloševića, na sahrani bivšeg predsjednika Srbije 2006. godine.

Pogrebnici imaju i svoje Udruženje, koje okuplja njih stotinak iz Srbije. Predsjednik Udruženja pogrebnika, Ivan Stanisavljević, kaže da dobro sarađuju i zajednički se bore protiv nelojalne konkurencije.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

FOND PIO: Danas počinje isplata penzija za jul

Saopštenje Fond PIO RS prenosimo u cjelosti: "Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje Republike Srpske obavještava korisnike prava da...

UZBUDLJIV VIKEND Fargo drži vrh u 3×3 ligi Srpske

Nikšićko pivo 3x3 liga Republike Srpske proteklog vikenda igrana je u tri grada Gradišci, Bijeljini i Laktašima, a...

ZVIJEZDA 09: Tri boda na startu prvenstva

Na gostovanju u Omarskoj ekipa Zvijezde 09 zasluženo je slavila rezultatom 0:1. Steijelac jedinog gola za ekipu Zvijezde...

Danas se obilježava Sveta Petka Trnova

Srpska pravoslavna crkva i vernici slave praznik posvećen prepodobnoj mučenici Paraskevi, u narodu poznatoj kao Petka Trnova Praznik Svete...