Deminarima svakodnevno glava u torbi – zatražili povišice

Datum:

Share post:

Sindikat uprave RS zahtjeva od Vlade RS raspakivanje zakona o platama kako bi se svim zaposlenima u upravi povećale plate.

Ovo za kaže predsjednik Sindikata uprave RS Božo Marić koji ocjenjuje kako je “država ispala nekorektna prema deminerima u Civilnoj zaštiti Republike Srpske”.

– Prihvaćeno je da 3.800 policijaca u MUP Republike Srpske bude uvećana plata za deset odsto po osnovu otežanih uslova za rad. Recimo, policajac koji čuva neku zgradu ima tu naknadu, a deminer koji svaki dan ulazi u minsko polje i kojeg jedna greška košta života, nema nakandu za otežane uslove rada – objašnjava Marić.

On kaže da demineri deset godina primaju istu platu.

TESTNA REKLAMA

Božo Marić

Po njegovim riječima, Sindikat traži da najniže primanje za sve zaposlene u upravi bude najniža plata koja sada iznosi 450 KM, plus topli obrok i jedna dvanaestina regresa.

-Dakle, mi tražimo povećanje za sve u upravi, a ne da se ide selektivno po sektorima – navodi Marić.

Na konstataciju da poslodavci tvrde da neće biti prostotra za povećanje plata u privredi ako se povećaju plate u javnom sektoru, Marić kaže da u budžetu ima para za povišice i da se to može uraditi “pravičnijom i pravilnijom raspodjelom novca”.

– Iz budžeta RS se izdvajaju desetine miliona maraka za privremene i povremene poslove koje državni službenik pripremi, a onda dođe neki ekspert iz neke komisije i samo to potpiše. A prima honorar u visini godišnje plate tog službenika. Izvinite gospodo u Vladi, ali to nije pošteno – navodi Marić.

Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Zakon o zaštiti ćirilice i srpskog jezika stupa na snagu do kraja mjeseca

Ministar prosvjete i kulture Republike srpske Natalija Trivić očekuje da do kraja mjeseca na snagu stupe Zakon o...

Obilježeno 32 godine od osnivanja SDS u Kozarskoj Dubici

Na velikom narodnom zboru kod manastira Moštanice povodom pravoslavnog praznika Preobraženja Gospodnjeg, juče je proslavljeno 32. godine od...

BLAŽEVIĆ, ZVIJEZDA 09: Ne odustajemo od našeg cilja (foto)

Emanullah Blažević osvrnuo se na poraz protiv ekipe Krupe i najavio sutrašnji meč protiv ekipe Laktaša.  „U prvom derbiju...

NTV Arena Bijeljina obilježila 23 godine postojanja (foto)

Nezavisna televizija Arena danas je obilježila 23 godine postojanja, predanog rada i pravovremenog informisanja građana Semberije i Bijeljine....