Davali potvrdu da su ispravna, iako vozila nisu ni vidjeli

Datum:

Share post:

Zbog fiktivnog pregleda bez prisustva i testiranja vozila, deklarisanja neispravnog vozila ispravnim ili zbog neprisustvovanja stručnih lica kontroli, u Srpskoj je lane privremeno zatvoreno 15 stanica tehničkog pregleda.

Stručnjaci upozoravaju da falsifikovanjem pregleda pomenute stanice svjesno utiču na ugrožavanje bezbjednosti saobraćaja.

Posebno zabrinjavajućim ocjenjuju to što se neispravnosti vozila koja dobijaju zeleno svjetlo za učestvovanje u saobraćaju uglavnom odnose na  kočioni, upravljački i svjetlosni sistem.

Naglašavaju da ovakvom praksom stanice za tehnički pregled i neodgovorni vozači direktno ugrožavaju živote svih građana, koji su bez izuzetka na neki od načina učesnici u saobraćaju – kao vozači, pješaci, biciklisti ili putnici.

TESTNA REKLAMA

U Agenciji za bezbjednost saobraćaja RS naglašavaju da je u Srpskoj, nažalost, prisutna pojava lažiranja tehničkih pregleda.

– To govori u prilog nerazvijenosti svijesti vozača o mogućim posljedicama vožnje u neispravnim automobilima. Zabrinjavajuće je što vlasnici vozila postupaju neodgovorno na tehničkom pregledu, jer na taj način ugrožavaju i svoju i bezbjednost svojih porodica i prijatelja, ali i ostalih učesnika u saobraćaju – poručili su više puta iz ove agencije.

U Inspektoratu RS kažu da je, s obzirom na stalno povećanje broja učesnika u saobraćaju, poseban naglasak u radu republičke saobraćajne inspekcije usmjeren na kontrolu rada stanica za tehnički pregled vozila.

– Na tehničkom pregledu provjeravaju se brojni parametri, kao što su opšte stanje i izgled vozila, postojanje i ispravnost uređaja i sklopova koji su od značaja za bezbjednu vožnju, kao i da li vozilo ispunjava sve ostale propisane uslove. Za vozilo koje ne ispunjava bilo koji od propisanih uslova ne može se izdati potvrda o tehničkoj ispravnosti, čime se takvom vozilu onemogućava učešće u saobraćaju – kaže načelnica Odjeljenja za odnose s javnošću Dušanka Makivić.

U protekloj godini u Srpskoj je obavljeno 318 kontrola stanica tehničkog pregleda, a u 54 slučaja utvrđeni su propusti u radu.

U svakoj trećoj kontroli nepravilnost

Republička saobraćajna inspekcija je lani obavila 1.360 kontrola, od čega je 397 bilo sa utvrđenim nepravilnostima. Subjektima je izrečeno 249 upravnih mjera, dok su zbog počinjenih prekršaja izdata 274 prekršajna naloga u vrijednosti od 178.250 KM.

Nadležnim sudovima podnesene su i četiri prekršajne prijave. Najčešće utvrđeni propusti odnosili su se na posjedovanje licenci za vozilo, legitimacije za vozača, vršenje tehničkog pregleda, urednost vršenja međunarodnog linijskog i vanlinijskog prevoza lica.

Izvor: blic.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Fijakerijada povodom slave Grada Bijeljina

Na Gradskom trgu u Bijeljini, danas je povodom slave Grada Bijeljina održana fijakerijada u organizaciji Konjičkog kluba „Semberija“...

Narednih dana u RS će pojeftiniti gorivo

Na benzinskim pumpama u Republici Srpskoj benzin će narednih dana pojeftiniti do 12, a dizel do osam feninga...

Zlatko Maksimović prisustvovao svetoj arhijerejskoj liturgiji povodom slave Grada Bijeljina

Povodom obilježavanja slave Grada Svetog Pantelejmona, jutros je sa početkom u 10 časova, služena sveta arhijerejska liturgija u...

DODIK: Poziv građanima i preduzećima da se upoznaju sa instaliranjem solarnih panela

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik pozvao je domaćinstva i preduzeća da se u narednom periodu upoznaju s...