Bijeljinska bolnica “Sveti Vračevi”, po ugledu na druge ustanove u okruženju i svijetu, uvela je prije par godina proceduru kojom je prilikom porođaja omogućeno prisustvo osobe od povjerenja.

Najčešće su to partneri odnosno muževi porodilja, a nije rijetkost da to bude majka ili prijateljica. Ovu mogućnost za kratko vrijeme iskoristilo je pet porodilja, a broj onih se opredjeljuju za ovakvu podršku pri porodu se iz godine u godinu  povećava. 

Darko Stević prisustvovao je rođenju svojih petoro mališna, dva dječaka, tri djevojčice. Četvoro starijih, Đorđe, Tijana, Vasilije i Marija rođeni  su u Austriji, a Aleksej prije tri sedmice u bijeljinskoj bolnici. 

-Dva sata sam bio u sali prije porođaja i dva sata nakon što je beba rođena. Prisustvovao sam vaganju i mjerenju bebe, nosao ga i mazio. Preporučio bih svakom ocu da, ukoliko je u mogućnosti, to učini. Neprocjenjivo iskustvo. To je redovna praksa u svijetu i zaista ne vidim zašto bi mi bili uskraćeni za ovu mogućnost. Moram da istaknem da smo izuzetno zadovoljni uslovima i njegom koja nam je pružena u bolnici. Ova ustanova je na ponos svih nas – Kaže Darko za InfoBijeljina. Podrška supruga i za mamu Sandru  je neprocjenjiva.

 -Nije lako roditi dijete, ali ako sarađujemo sa doktorima i babicama, sve protekne u najboljem redu. A prisustvo supruga mi je olakšalo porođaj, to je neka vrsta utjehe. I praktično je, jer je mogao da mi nešto doda, pozove babicu – kaže mlada majka. 

Načelnik Odjeljenja za ginekologiju bolnice “Sveti Vračevi”, Bijeljina prim. dr Milivoje Pelemiš podsjeća da se ranije za prisustvo na porođaju plaćalo, ali da je ova procedura kao jedan od načina poboljšanja pronatalitetne politike sada besplatna.

Prisustvo osobe od povjerenja uliva trudnici samopouzdanje, ona je spokojnija. Osoba od povjerenja mora da bude psihički stabilna jer samo rađanje novog života može da doprinese uzbuđenju osobe od povjerenja a samim tim može negativno djelovati na trudnicu. Naša iskustva do sada su odlična – kaže dr Pelemiš.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: infobijeljina.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име