DARKO MARČETA, industrijski dizajner: Od "lade" nacrtane flomasterom do moćnog "despota"

Datum:

Share post:

Najveća želja svakog dizajnera je da njegove ideje ugledaju svjetlost dana, a dječački san Darka Marčete koji je sa dvije godine na parčetu papira crvenim flomasterom nacrtao popularnu "ladu" i već tada pokazao da ono što okom vidi vješto može da prenese olovkom na papir, ostvario se kada je u njegovoj glavi zaiskrila misao o moćnom borbenom vozilu "despot''.
 

Ljubav prema četvorotočkašima koja se rodila u ranom djetinjstvu, priča Marčeta iz dana u dan je rasla.

– To je postala moja opsesija. Školske sveske bile su mi pune crteža automobila koje sam viđao na ulici. Prvi crtež nacrtao sam sa dve godine, čuvenu "ladu". Nisam ni znao da ga je otac sačuvao i nekoliko godina kasnije, kada sam odrastao izvadio je crtež iz novčanika. Nažalost, nemam ga više. Najstariji je crtež "opel kadeta" iz 1996. godine koji je uramljen – ispričao je tridesetsedmogodišnji dizajner iz Zrenjanina, čiji korijeni sežu do Republike Srpske.

Iako su automobili bili njegova strast od malih nogu, sudbina ga je na kratko odvela na drugu stranu. Kao veliki ljubitelj fudbala sa 18 godina postao je golman "Budućnosti" iz banatskog Dvora.

Marčeta je najbolji primjer da um kreativaca nikada ne miruje. Tako je ovaj mladić 2000. godine došao na ideju da bi porodična firma njegovog oca mogla da se bavi izradom sportske opreme.

TESTNA REKLAMA

– Otac je još 1991. godine kupio prve šivaće mašine i počeo da se bavi tekstilom. Šili smo sve i svašta, od krpa za suđe do zimskih jakni. Rešeni da stvorimo nešto svoje osnovali smo brend "Bull" koji i dan-danas proizvodi sportsku opremu za razne sportove. Naziv "Bull" dolazi sa razlogom, mesto i poreklo mojih babe i dede, Zmijanje i koride bikova koje se redovno održavaju – ispričao je Marčeta i dodao da je crtajući trenerke i dresove istrenirao ruku, a crteže doveo do savršenstva.

Uporedo s tim dizajnirao je automobile, jer četvorotočkaši su njegov san i ljubav, nepresušan izvor inspiracije. Urođeni talenat, ljubav prema zvijezdama i kosmosu i vjera u ono što radi vodili su ga sve ove godine i omogućili da dosanja svoje snove.

– Godinama sam dizajnirao automobile najviše "audi". Motivisalo me to što su na početku svi ličili jedan na drugi, i a3, a4, a5, a6, svi su imali isti prednji deo. Počeo sam to da menjam i kreiram neku svoju viziju za budućnost. Nakon tri godine mukotrpnog rada i bezbroj crteža uspio sam da odem u kolevku "audija" u nemačkom Ingolštadu i predstavim svoje radove. Bilo je to nezaboravno iskustvo – ispričao je Marčeta.

Kada je kao dvanaestogodišnji dječak prvi put gledao popularnu emisiju posvećenu automobilizmu "SAT" čiji je tvorac bio pokojni Mirko Alvirović, nije ni slutio da će godinama kasnije dosegnuti zvijezde. Svjestan svojih mogućnosti, talentom i ogromnom željom krčio je vlastiti put na kojem mu je porodica uvijek bila velika podrška.

Alvirović je u njemu prepoznao tu iskru koja isijava i želju za uspjehom i 2016. godine poslao ga u Milano na seminar o auto-dizajnu na kome je učestvovalo 16 vrhunskih šefova dizajna iz najvećih svjetskih kompanija.

– U ovom poslu uzor mi je Valter Maria de Silva, Italijan brazilskog porekla koji je radio "alfa romeo 156". Bio je to njegov prvi projekat koji je iznedrio sa 42 godine. On je najbolji primer da nije lako ostvariti svoje snove. Osim njega, mogu reći da mi je uzor i Đuđeto Đuđaro dizajner koji je stvorio "golfa 1". Imao sam tu čast da ih upoznam u Milanu, slušam njihova iskustva i savete. Shvatio sam da je biti dobar i priseban čovek, sa "nogama na zemlji" prečica do savršenih ideja  – istakao je Marčeta, koji se ovim poslom bavi tek sedam godina. 

Ni slutio nije da će ga njegov talenat dovesti u namjensku industriju i da će bivši fudbaler iz zrenjaninskog Kleka postati tvorac prvog oklopnog vozila Republike Srpske, moćnog "despota" koji je nastao u preduzeću Tehnički remont Bratunac (TRB). 

– Moje prvo vozilo na točkovima, pa još borbeni "despot". Ponosim se time i od prvog dana kada sam dobio zadatak od vlasnika TRB Slavenka Ristića počeo sam da živim taj projekat. Više od 1.000 crteža trebalo je da dođem do onog jednog savršenog. A do savršenstva dizajner ne može sam. Bilo je potrebno mnogo sati rada sa inženjerima i celim timom. Svaki njihov zahtev, svaka nova poteškoća za mene su bili još veći izazov. Pred svakim novim izazovom postajao sam maštovitiji i kada vidim "despota" znam da smo uspeli kao tim – rekao je Marčeta i dodao da je u toku snimanje video-reklame za ovo vozilo.  Osim ovog metalnog "despota", Marčeta ima i sina koji se zove Despot.  Marčeta je ispričao da je osim crteža stvarao i 3D modele "despota" kako bi što preciznije dočarao svoje ideje. Za ovo preduzeće iz Srpske trenutno dizajnira štand za jedna veliki sajam.

Iako pomalo tajnovit, Marčeta otkriva da za njegovim radnim stolom trenutno nastaju crteži njegove vizije "golfa" jubilarne serije deset.

INSPIRACIJA

Nakon što je postao otac dvojice dječaka, sve slobodno vrijeme, ispričao je Darko Marčeta, provodi igrajući se s njima.

– Moji sinovi su me inspirisali da kreiram nekoliko inovativnih igračaka za edukaciju dece. Svoju kreativnost koristim i kroz igru smišljam inovacije. Želja mi je da jednog dana imamo igračku vozila "despot". Odavno sam smislio tu priču i čak dizajnirao kutiju za nju – otkrio je Marčeta.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: glassrpske.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Fijakerijada povodom slave Grada Bijeljina

Na Gradskom trgu u Bijeljini, danas je povodom slave Grada Bijeljina održana fijakerijada u organizaciji Konjičkog kluba „Semberija“...

Narednih dana u RS će pojeftiniti gorivo

Na benzinskim pumpama u Republici Srpskoj benzin će narednih dana pojeftiniti do 12, a dizel do osam feninga...

Zlatko Maksimović prisustvovao svetoj arhijerejskoj liturgiji povodom slave Grada Bijeljina

Povodom obilježavanja slave Grada Svetog Pantelejmona, jutros je sa početkom u 10 časova, služena sveta arhijerejska liturgija u...

DODIK: Poziv građanima i preduzećima da se upoznaju sa instaliranjem solarnih panela

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik pozvao je domaćinstva i preduzeća da se u narednom periodu upoznaju s...