Dani prolaze, glasovi još nisu prebrojani „Ovo bi mogao biti definitivni KRAH DEMOKRATIJE u BiH“

Datum:

Share post:

Prije sedam dana građani BiH su glasali, a glasovi još nisu prebrojani. Opozicija u Republici Srpskoj tvrdi da je pokradena, najavljuje nove proteste i traži ponavljanje izbora za funkciju predsjednika RS, mada, po ažuriranim podacima CIK, Milorad Dodik ubjedljivo vodi u odnosu na kandidatkinju opozicije Jelenu Trivić.

Ipak, zanimljivo je da je broj nevažećih listića za ovaj nivo izbora veći od 34.000, dok je razlika između Dodika i Trivićeve oko 28.000 glasova.

Sve ovo, ocjenjuju politikolozi, svjedoči o korumpiranosti izbornog procesa, nesposobnosti administracije zadužene za provođenje izbora, ali i o beskrupuloznoj i ne baš legalnoj borbi stranaka i kandidata za vlast.

Politička analitičarka Tanja Topić kaže da bismo mogli svjedočiti paradoksu kakav još nije viđen na političkoj sceni u BiH.

FOTO: FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Tanja Topić

– Ako nastavimo ovakvim tempom, brojanje glasova bi moglo potrajati duže nego što je do sada trajalo formiranje vlasti na nivou BiH. Očigledno je da BiH, u svakom pogledu, ima vremena na pretek – kaže Topićeva za Srpskainfo.

Ovakva situacija, dodaje ona, još je jedan dokaz da građani nemaju povjerenja u procedure i institucije.

– Uostalom, prve rezultate smo ionako dobili od političkih partija, a ne od institucije nadležne za provođenje izbora. To je dovoljna ilustracija da živimo u partokratiji – objašnjava Topićeva.

Navodi da Centralna izborna komisija BiH neće da prizna svoje propuste, pa su krivicu prebacili na biračke odbore. Razočarana je, kaže, i ponašanjem predstavnika međunarodne zajednice, kada su u pitanju izbori u BiH.

– Žalosno je što je međunarodna zajednica uložila ogroman novac u tobožnju demokratizaciju BiH, a cinično je da su na kraju i oni sami zadovoljni standardima za koje se u njihovim zemljama smatra da su u rangu afričkih zemalja – kaže Tanja Topić.

Ona smatra da je teško očekivati da CIK BiH donese odluku o ponavljanju izbora u cijeloj Republici Srpskoj za nivo predsjednika RS, jer bi se, kako ističe, time dovele u pitanje “idilične ocjene iz pojedinih krugova”, po kojima su minuli izbori u BiH bili “praznik demokratije”.

– Moguće se da se ponove izbori za pojedina mjesta i sredine, kako bi se provjerili neki ekstremni slučajevi, poput velikog broja iznenada oslijepelih birača – zaključuje Tanja Topić.

I politikolog Darko Kuzmanović saglasan je sa ocjenom da izbori neće biti ponovljeni u cijeloj Republici Srpskoj, ali smatra da bi se u nekim lokalnim zajednicama, poput Doboja, Zvornika ili Prijedora, to moralo desiti.

FOTO: BN TV/SCREENSHOT
FOTO: BN TV/SCREENSHOT

– Ovaj izborni ciklus će imati svoje drugo poluvrijeme, ako CIK bude odlučivao u skladu sa zakonom. Neponavljanje izbora u pojedinim lokalnim zajednicama ili na pojedinim biračkim mjestima, gdje su nepravilnosti bile očigledne, bio bi definitivni krah i za demokratiju i za građanska prava ljudi koji žive u Srpskoj – smatra on.

ZAŠTO JE ALEKSANDAR VUČIĆ SUZDRŽAN

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je juče izjavio da će sačekati konačne rezultate CIK za izbor predsjednika Republike Srpske, pa će tek nakon toga “čestitati onome koga CIK proglasi pobjednikom”.

– Vučić je očito postao suzdržan u iskazivanju bratske ljubavi prema funkcionerima iz RS. U izbornoj noći Dodik nije htio proglasiti izbornu pobjedu dok ne dobije zvaničnu potvrdu iz CIK, a Vučić neće da čestita pobjedniku, dok CIK ne potvrdi rezultate. Tako CIK, zahvaljujući Dodiku i Vučiću, postade institucija od povjerenja – kaže Tanja Topić.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Otvaranjem angio sale, prof. dr Zlatko Maksimović ZAVRŠIO mandat kao direktor Bolnice (video)

Sada već bivši direktor Bolnice, prof. dr Zlatko Maksimović, na današnjem otvaranju nove angio sale, podsjetio je da...

Na granici Hrvatske i Slovenije pao snijeg

Snježni pokrivač iznenadio je stanovnike u Sloveniji i Hrvatskoj. Na snimku koji je poslao čitalac “Nezavisnih” vidi se kako...

„Velike razlike u temperaturi izazivaju tegobe i kod zdravih ljudi“ Ko je najosetljiviji na VREMENSKA KOLEBANJA i kako se zašititi

Temperatura je, na radost mnogih, prava ljetnja, ali se već za dva dana najavljuje pad temperature, koji će...

Najnoviji podaci: Cijene nafte i dalje u porastu, ovo je glavni razlog

Cijene nafte porasle su u utorak nakon što su podaci pokazali da je kineska ekonomija rasla brže nego...