Danas su Djetinjci, radujte se sa svojom djecom!

Datum:

Share post:

Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici danas će obilježiti Djetinjce, kada odrasli simbolično vežu djecu, koja se „driješe“, odnosno oslobađaju pripremljenim darovima.

Kako bi “platili otkup”, djeca pripremaju simbolične sitne poklone, poput jabuka, bombona, čokolade, kafe, ili pak čarapa.

Običaj je da toga dana rano ujutro, ili po dolasku iz crkve sa bogosluženja, roditelji vežu svoju decu najčešće za ruke ili noge, i obično za stolicu na kojoj sede. Za vezivanje se koriste kaiš ili običan kanap, odnosno deblji konac. Neretko se dešava da roditelji vežu decu dok su još u krevetu.

Vezivanje za Djetinjce, Materice i Oce, ima višestruku simboliku. Prvo simbolizuje čvrste porodične veze, slogu, mir, poštovanje i međusobno pomaganje u svim prilikama. Drugo, upućuje ukućane na štedljivost i istrajnost u vrlinama, jer onaj ko poseduje pošteno zarađenu imovinu i dobra dela, lako će sebe otkupiti u svim sporovima pred zemaljskim sudovima, a posebno na poslednjem Strašnom sudu, gde će se samo vrednovati ono šta je u svom životu čovek dobro učinio. Dobra i štedljiva djeca prikupe nešto novca štednjom, pa za taj dan nabave neku čast i driješe se onima koji ih vežu. Najčešće danima unapred skupljaju novac od kusura iz prodavnice.

TESTNA REKLAMA

Kako bi “platili otkup”, djeca pripremaju simbolične sitne poklone, poput jabuka, bombona, čokolade, kafe, ili pak čarapa. Dovoljno je pokazati pažnju.

Simbolično se vezuju čak i djeca koja su još u kolevci, ali i odrasla “djeca” koja još nemaju svoju porodicu. Nakon što se djeca „otkupe” poklonima, roditelji ih odvežu, a poklone po pravilu otvore da se svi zajedno počaste.
Djecu mogu vezivati i drugi članovi porodice, komšije, prijatelji…

Radujte se sa svojom djecom!

Izvor: blic.rs
 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

BIJELJINA: Od ponedjeljka u Banji Dvorovi škola plivanja za djecu u riziku (foto)

Banja Dvorovi, kao jedna od tri društveno-odgovorne ustanove, odnosno preduzeća, već tradicionalno organizuje školu plivanja za djecu u...

VUČIĆ: Tri opcije za mandatara – Brnabić, Vučević, jedan iz koalicije

Tri moguće opcije za mandatara su aktuelna premijerka Ana Brnabić, Miloš Vučević i jedan iz redova koalicionih partnera,...

Izabrana je nova generacija ljepotica iz Brčko Distrikta, Semberije i Podrinja

Hotel Jelena Brčko, u petak 12.08.2022., ugostio je najljepše djevojke iz Brčko Distrikta, Semberije i Podrinja. Pod pokroviteljstvom Vlade Brčko...

NEŠIĆ, DNS: Mostarska policija da rasvijetli vandalski napad na Staru crkvu u Mostaru

Predsjednik DNS-a Nenad Nešić zatražio je od mostarske policije da hitno rasvijetle vandalski napad na Staru crkvu u...