Danas se slavi začeće Svete Ane

Datum:

Share post:

Pravoslavna crkva i njeni vjernici 22. decembra proslavljaju praznik posvećen začeću Svete Ane, odnosno danu kada joj se arhangel Gavrilo javio i rekao da u sebi nosi Mariju.
 
Pravedni Joakim i Ana nisu imali djece punih pedeset godina svog braka. Kada su već odustali, javio im se arhangel Gavrilo i rekao da su im molitve uslišene od Boga i da će roditi kćerku Mariju.

Prema legendi, Ana je Bogorodicu donijela na svijet u svojim sedamdesetim godinama.

Kako kažu vjerovanja, na ovaj dan, žene ne bi trebalo da rade nikakve poslove, već samo da se mole Svetoj Ani za zaštitu djece ili začeće, ukoliko još uvijek nemaju poroda.

U nekim selima zadržao se paganski običaj, gdje majke sa ženskom djecom idu oko kuće i bacaju pepeo ili prosto da bi sačuvale kuću od zlih čini.

TESTNA REKLAMA

Bolesne žene na ovaj dan odlaze u manastire na molitve, a nerotkinje odlaze na konak i ostaju tamo po tri dana, kako bi se molile Svetoj Ani da ostanu u blagoslovenom stanju.
Po tadašnjem shvatanju i vjerovanju, oni koji nisu imali djecu bili su veliki grešnici, pa im je Bog zbog toga uskratio djecu. Tako i drugi koji su imali djecu, smatrali su Joakima i Anu nedostojnima. Ipak, oni nisu gubili nadu i vjeru u Boga.

Danonoćno su se molili da ih Bog obraduje i da na njima učini čudo kao nekada na Avramu i Sari, Zahariju i Jelisaveti i da im podari jedno dijete za utjehu u starosti. Poslije određenog vremena, Ana je rodila kćerku i dala joj ime Marija.

Njihova kćer je kasnije rodila Hrista, te su na taj način oni postali bogooci, tj. bogopraroditelji.

Joakim je živio 80, a Ana 79 godina.

Prema kalendaru Srpske pravoslavne crkve, Sveti pravednici Joakim i Ana se slave 22. septembra.

Dešavanja u Bijeljini

Izvor: atvbl.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

U Bijeljini rođene DVIJE BEBE

U porodilištu bolnice „Sveti Vračevi“ u Bijeljini u protekla 24 časa rođene su dvije djevojčice i dva dječaka. Broj...

Današnje CIJENE voća, povrća i cvijeća na ZELENOJ PIJACI u Bijeljini

Cijene voća i povrća na Zelenoj pijaci u Bijeljini NAZIV PROIZVODA J.mjere CIJENA 0 KROMPIR kg 1,00-1,50 KM 1 MLADI KROMPIR kg 1,50 KM 2 CRNI LUK kg 1,00-1,50 KM 3 BIJELI LUK kg 8,00 KM 5 PASULJ kg 4,00-5,00 KM 6 PAPRIKA...

VRIJEME DANAS sunčano i toplo

Ujutru pretežno vedro uz umerenu oblačnost i sveže, u severnim i južnim predelima lokalno mogući prolazni pljuskovi praćeni...

SUTRA SMJENE U AD ’’GRAD’’ BIJELJINA – imenovanje novog direktora

U AD ’’Grad’’ Bijeljina ništa bolje, samo smjene... Kako saznaje portal Dešavanja u Bijeljini za ujutro (utorak, 16. avgust...