Pravoslavni vjernici danas proslavljaju prepodobnu mučenicu Paraskevu, odnosno svetu Petku Trnovu, kojom se završava „ciklus ženskih praznika“.

Sveta Petka Trnova, odnosno prepodobna mučenica Paraskeva, slavi se po gregorijanskom kalendaru 8. avgusta. Ne treba je miješati sa svetom Petkom koja se slavi 27. oktobra.

Praznikom Prepodobne mučenice Paraskeve, u narodu poznatije kao Petka Trnova, završava se mali ljetnji „ciklus ženskih praznika“, kome pripadaju i Ognjena Marija i Blaga Marija.

Ko je bila sveta Petka Trnova?

Sveta Petka Trnova rođena je u Rimu u hrišćanskoj porodici. Od djetinjstva je bila naučena vjeri Hristovoj. Kada su joj roditelji umrli, Paraskeva je podijelila sve svoje imanje bijednima, pa se zamonašila. Kao monahinja, propovedala je vjeru Hristovu ne skrivajući se od rimskih vlasti.

Ni optužbe ni izvođenje pred sud nisu pokolebali Paraskevu u njenoj vjeri, pa su je stavili na ognjene muke, stavivši joj usijani ščem na glavu, ali ona se izbavila i čudom spasila.

Ponovo su je u drugim gradovima izvodili pred sud, gdje je i mučena, a ona je činila čudesa i oporavljala se Božijom milošću.

Jednom je Sveta Paraskeva rekla knezu mučitelju: „Iscjeliše me, ne tvoji bogovi, kneže, već Hristos moj, Bog istiniti“.

Na kraju je Paraskevu knez Tarasije posijekao mačem. Mošti njene bile su kasnije prenijete u Carigrad.

Običaji i vjerovanja na svetu Petku Trnovu

Na Trnovu Petku koja je ženski praznik, žene ne bi trebalo da mijese, kuvaju ili rade bilo koji posao u kući kako ne bi navukle gnjev svetiteljke.

Prema narodnom vjerovanju na praznik Trnove Petke ne radi se, da tokom godine ne bi trnule ruke.

Vjeruje se da mlade djevojke treba da beru cvijeće i njime kite kuće kako bi u domovima vladala sloga i mir. Djevojčicama se oblače nove haljinice kako bi ih u narednoj godini pratila sreća.

Izbjegavaju se svi teži poslovi u polju i u kući.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име