Danas se obilježava Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope

Datum:

Share post:

Dan pobjede nad fašizmom je dan kada je nacistička Njemačka potpisala kapitulaciju u Drugom svjetskom ratu. Slavi se 9. maja, iako je Drugi svjetski rat konačno završen nekoliko mjeseci kasnije bezuslovnom kapitulacijom carskog Japana poslije tragične upotrebe atomske bombe u Hirošimi i Nagasakiju.

Naime 9. maja 1945. godine sovjetski maršal Žukov ratifikovao je ispred Saveznika sporazum o nemačkoj kapitulaciji, koji je dan ranije u ime Trećeg rajha potpisao nemački feldmaršal Vilhelm Kajtel.

Počev od tada, ovaj dan se svečano obilježava u velikom broju zemalja svijeta, i to u Rusiji, Jermeniji, Azerbejdžanu, Bjelorusiji, Gruziji, Kazahstanu, Kirgistanu, Moldaviji, Tadžikistanu, Turkmenistanu, Ukrajini, Uzbekistanu i Izraelu od 2000. Najveća parada održava se svake godine 9. maja u Moskvi, sa velikim mimohodom više rodova vojske i preleta avijacije. Na toj paradi se svaki put pokažu i posljednja postignuća ruske tehnologije, ali i oprema iz Drugog svjetskog rata.

Dan Evrope
Mali broj ljudi u Evropi zna da je 9. maja 1950. godine učinjen prvi korak ka stvaranju onoga što mi sada poznajemo kao Evropsku Uniju. Devetog maja 1950. godine, Robert Šuman je predstavio svoj prijedlog kreiranja organizovane Evrope. Ovaj prijedlog, poznatiji kao „Šumanova deklaracija“, smatra se početkom kreacije onoga što je danas poznato kao Evropska Unija.

Danas, deveti maj je postao evropski simbol (Dan Evrope) koji zajedno sa himnom i zastavom, identifikuje politički entitet Evropske Unije. Dan Evrope je prilika za aktivnosti i festivale koji Evropu približavaju njenim građanima i narodima.

Evropski pokret u Srbiji, polazeći od svoje misije – promocija evropskih vrijednosti, od svog osnivanja obilježava 9. maj serijom kulturnih aktivnosti usmjerenih ka različitim ciljnim grupama.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Održan zajednički sastanak Izvršnih odbora SDA Bijeljina i Janja (foto)

U Janji kod Bijeljine je juče (petak, 19. april 2024.) održan prvi zajednički sastanak Izvršnih odbora Stranke demokratske...

Neškovićev Zakon o Ustavnom sudu BiH povod bošnjacima za blokadu Doma naroda PS BiH

Sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH prekinuta je prije mjesec dana i nema naznaka da će u skorije...

Crvena zvezda za potvrdu titule, Partizan za produžetak sna

Fudbaleri Crvene zvezde i Partizana odigraće utakmicu u okviru prvog kola plej-ofa Superlige Srbije. 173. izdanje fudbalske svetkovine...

SELAK: Ne zaboravimo da smo narod Pupina, Tesle i Đokovića

Selak: Ne zaboravimo da smo narod Pupina, Tesle i Đokovića Naš narod je u 20. vijeku dao ogroman doprinos...