Danas sahrana trudnice čija smrt je ŠOKIRALA BANJALUKU

Datum:

Share post:

Prilikom amniocenteze kod trudnice Ilijane M. (39) iz Banjaluke došlo je do komplikacija, te je nakon toga dobila sepsu od koje je ubrzo preminula u Univerzitetsko kliničkom centru Republike Srpske.Ovaj šokonatni slučaj desio se tokom vikenda na UKC Republike Srpske, a policiji je sve to prijavio suprug nesrećne žene. Šta je tačno dovelo do smrti trudnice, ispitaće policija i tužilaštvo, ali i stručni tim koji je formiran u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Prema saznanjima Srpskainfo nesrećna žena je bila u 17. sedmici trudnoće.

Izvor uključen u istragu za Srpskainfo je pojasnio da je Ilijana M. u UKC RS radila amniocentezu i da je tada došlo do određenih problema zbog kojih je dobila infekciju, sa kojom se nije uspjela izboriti i drugi dan je preminula.

Juče smo u UKC Republike Srpske pokušali provjeriti da li u ovom slučaju postoji mogućnost da je došlo do greške ljekara, ali nismo dobili odgovor na to pitanje.

Rečeno nam je da zbog privatnosti treće osobe ne možemo dobiti odgovor na ovo pitanje. Da je Ilijana M. umrla od sepse, potvrđeno nam je iz više izvora.

-Po nalogu dežurnog tužioca obavljena je obdukcija u Zavodu za sudsku medicinu i  tom prilikom utvrđeno je da je infekcija uzrok smrti ove žene. Prema prvim rezultatima u ovom slučaju nema elemenata krivičnog djela – otkriva izvor Srpskainfo. Oko smrti porodilje juče su se oglasili i iz Policijske uprave Banjaluka koji su rekli da im je slučaj prijavljen 18. aprila.
 

-O svemu je obaviješten dežurni tužilac koji je naredio obdukciju, te naložio de se pošalje zahtjev UKC Republike Srpske da dostave medicinsku dokumentaciju – pojasnila je portparol PU Banjaluka Danijela Mučibabić.

Prijatelji preminule žene ispričali su nam da su u šoku nakon što su saznali šta se desila.

 
 

-Ilijani je ovo druga trudnoća i koliko znam nije imala nikakvih problema. Bila je u četvrtom mjesecu trudnoće pa je morala zbog godina uraditi amniocentezu. Šta se tu desilo to ne znam, ali ako postoji neka greška ljekara ili nekog drugog, onda neko mora odgovarati da se ovo ne bi opet ponovilo – kaže jedan od prijateljica ove nesrećne žene.Dodaje da je iza Ilijane M. ostao suprug i maloljetni sin i da će ona biti sahranjena danas na Rebrovačkom groblju. Tokom avgusta prošle godine UKC, ali i cijelu Republiku Srpsku potresla je smrt još jedne porodilje.

Tada je preminula Dušanka Đurđević (39), samo dan nakon što je carskim rezom na život donijela zdravu djevojčicu. Majka dvojice dječaka i tek rođene curice primljena je u UKC bez bilo kakvih poteškoća, a i sam porod protekao je bez problema.

Dan kasnije, odnosno 17. avgusta, došlo je do tragičnog epiloga.

-Oko 10.15 pacijentkinja se prilikom ustajanja, uz pomoć fizioterapeuta, osećala loše i izgubila je svijest. Nakon vraćanja u krevet je afebrilna, sa cijanozom na prstima nogu i usnama. Izrazito otežano diše – navedeno je u otpusnom pismu. Dalje se dodaje da je pacijentkinja prilikom prijema na intenzivnu bila bez svijesti, te da je ostala  bez pulsa i pritiska.
Reanimacija Dušanke Đurđević trajala je 45 minuta, nakon čega je proglašena smrt. Zvaničan uzrok smrti Đurđevićeve bila je embolija pluća.

Stručni tim
U UKC Republike Srpske juče su rekli da je formiran stručni tim za utvrđivanje okolnosti u vezi sa smrću porodilje.
-Imenovana je hospitalizovana u našoj ustanovi 17. aprila u kasnim poslijepodnevnim časovima, a preminula je drugo jutro oko 10.35. – saopšteno je iz UKC RS.

Oni su rekli da o ovom slučaju ne mogu iznositi više informacija jer se radi o privanosti treće osobe, a te su informacije „višestruko zaštićene zakonskim propisima“.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

NS RS USVOJILA ZAKLJUČKE: Poništiti sve odluke Šmita i poštovati međunarodno pravo

Narodna skupština Republike Srpske zajedno sa nadležnim institucijama i organima Republike Srpske preduzeće potrebne mjere da bi se...

NIKOLA STEVANOVIĆ iz Bijeljine na master studijama u Holandiji, DIPLOMSKI RAD POKLONIO rodnom gradu, želja mu je da se vrati u svoj kraj (video)

Gost “Razgovora sa povodom“ bio je mladi Nikola Stevanović koji je osnovnu školu završio u Bijeljini kao učenik...

Crveno-belo veče u Bijeljini podržali i Stefan Mitić i Miroslav Ilić iz Gračanice (foto,video)

Jedanaesto po redu Crveno-belo veče održano je u Bijeljini 26.marta. Pored velikog broja gostiju, navijača i ljubitelja Crvene Zvezde,...

PRIJEDLOG ZAKLJUČAKA NS RS: Poništiti sve odluke Kristijana Šmita i poštovati međunarodno pravo

Narodna skupština Republike Srpske zajedno sa nadležnim institucijama i organima Republike Srpske preduzeće potrebne mjere da bi se...