Danas je Veliki ponedjeljak

Datum:

Share post:

DANAS VELIKI PONEDJELJAK Posljednja sedmica posta pred doček velikog hrišćanskog praznika

Počela je sedma, posljednja sedmica Vaskršnjeg posta, a svi dani u njoj nose naziv Veliki, pa je tako danas Veliki ponedjeljak.

Posljednja sedmica Vaskršnjeg posta, Strasna ili Stradalna nedjelja uvodi u Tajnu stradanja Gospodnjeg.

U ovoj sedmici vjernici bi trebali da se potrude da oproste jedni drugima sve međusobne grijehe i uvrede, jer, kako uči hrišćanstvo, ako oprostimo drugima i Hristos će oprostiti nama.

Crkvenim tipikom od najstarijih vremena za ovu sedmici propisan je najstrožiji post, na vodi.

Jedu se samo hljeb, so i voće, a Veliki petak i Velika subota potpuno su bez hrane. Ulje i vino dozvoljeni su samo na Veliki četvrtak, jer je toga dana ustanovljena Sveta tajna pričešća.

Svaki dan ove sedmice ima svoju temu – ponedjeljak, utorak i srijeda posvećeni su sjećanju na posljednje besjede Isusa Hrista.

Na Veliki četvrtak, hrišćani se sjećaju Tajne večere i Hristovog pranja nogu svetim apostolima, kojim nas Gospod uči najdubljem smirenju. U crkvama vezuju se zvona, umjesto kojih se oglašavaju klepala. Već ponegdje počinje bojenje jaja.

Na Veliki petak, dan stradanja sina Božijeg, Crkva se sjeća brojnih događaja – od izvođenja Isusa Hrista pred sud Pontija Pilata, do polaganja njegovog tijela u grob.

U nedjelju je Vaskrs.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

NS RS USVOJILA ZAKLJUČKE: Poništiti sve odluke Šmita i poštovati međunarodno pravo

Narodna skupština Republike Srpske zajedno sa nadležnim institucijama i organima Republike Srpske preduzeće potrebne mjere da bi se...

NIKOLA STEVANOVIĆ iz Bijeljine na master studijama u Holandiji, DIPLOMSKI RAD POKLONIO rodnom gradu, želja mu je da se vrati u svoj kraj (video)

Gost “Razgovora sa povodom“ bio je mladi Nikola Stevanović koji je osnovnu školu završio u Bijeljini kao učenik...

Crveno-belo veče u Bijeljini podržali i Stefan Mitić i Miroslav Ilić iz Gračanice (foto,video)

Jedanaesto po redu Crveno-belo veče održano je u Bijeljini 26.marta. Pored velikog broja gostiju, navijača i ljubitelja Crvene Zvezde,...

PRIJEDLOG ZAKLJUČAKA NS RS: Poništiti sve odluke Kristijana Šmita i poštovati međunarodno pravo

Narodna skupština Republike Srpske zajedno sa nadležnim institucijama i organima Republike Srpske preduzeće potrebne mjere da bi se...