Danas je VELIKA SUBOTA

Datum:

Share post:

Pravoslavna crkva i vjernici obilježavaju danas Veliku subotu, drugi dan hrišćanske žalosti.

To je posljednji dan nedjelje stradanja i smrti, a vjernici ga obilježavaju u molitvi i tišini.

Pravoslavna crkva vjeruje da je Isus tog dana bio u grobu tijelom, a duhom u Hadu, a u isto vrijeme na prestolu sa Ocem i Duhom.

Na Veliku subotu završavaju se poslovi neophodni za doček Vaskrsa. Sprema se i čisti kuća, boje jaja. Na ovaj dan ne radi se u polju i žene ne rade ručne radove.

Vjeruje se da na Veliku subotu treba učiniti dobro djelo da bi godina bila uspješnija.

Dani žalosti završavaju se ponoćnom Vaskršnjom liturgijom. Početak slavlja oglašava se zvonima na pravoslavnim hramovima koja prvi put zvone nakon dana žalosti.  Sveštenici se presvlače u svete odežde i čitaju Jevanđelje o radosnoj vijesti anđela.

U Jerusalimu vjernici prisustvuju čudotvornoj pojavi „blagodatnog ognja“. Na Veliku subotu pali se nestvoreni oganj, čudo Božije, u Crkvi Hristovog Groba. Oganj se pojavljuje uoči Vaskrsa, prilikom molitve patrijarha, koji ulazi u crkvu koja je bila zapečaćena, nakon što je utvrđeno da se u njoj ne nalazi ništa što bi vještački izazvalo plamen.  Plamen se pali sam od sebe.

Jerusalimski patrijarh zatim oganj dijeli okupljenim vjernicima. Pojava blagodatnog ognja predstavlja vidljivu pojavu Duha Svetoga i potvrdu vaskrsenja Isusa Hrista.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

PODRUČNA PRIVREDNA KOMORA BIJELJINA: Održana stručna radionica iz oblasti sajber bezbjednosti (video)

U Bijeljini je održana stručnu radionica pod nazivom ”Sajber bezbjednost i inovativne mrežne tehnologije u industriji – Izazovi...

Šta slijedi nakon što je NS RS donijela Izborni zakon Srpske?

Poslanici većine u Narodnoj skupštini Republike Srpske usvojili su u noći sa četvrtka na petak novi Izborni zakon...

VUKANOVIĆ: Ljudi iz Srbije da se ne miješaju u političke prilike u Srpskoj (video)

Nebojša Vukanović, ispred Liste za pravdu i red na NSRS obratio se predsjedniku NSRS, Nenadu Stevandiću, kritikujući činjenicu...

Sergej Barbarez novi selektor fudbalske reprezentacije BiH

Barbarez je naslijedio Savu Miloševića koji nije produžio ugovor nakon što selekcija BiH nije uspjela izboriti plasman na...