DANAS je SVETI sveštenomučenik KLIMENT

Datum:

Share post:

Srpska pravoslavna crkva danas obilježava dan Svetog sveštenomučenika Klimenta.

Rođen je u Rimu, od carskoga roda. Majka i dva brata su ploveći po moru, bili zaneseni burom u razne strane, otac je krenuo da traži ženu i sinove, pa se i on izgubio. Tada Kliment, budući dvadeset četiri godine star, pođe na istok da traži svoje roditelje i braću.

U Aleksandriji je upoznao apostola Varnavu, potom se pridružio apostolu Petru, čiji su sledbenici bili njegova dva brata, Faustin i Faustinijan. Promislom Božjim apostol Petar naiđe na majku Klimentovu, kao staricu prosjakinju, a potom i na oca.

I tako se opet sastavila cijela porodica, i svi kao hrišćani vratili su se u Rim. Kliment se nije odvajao od velikog apostola, koji ga je postavio za episkopa prije svoje smrti.

TESTNA REKLAMA

Sa plamenom revnošću upravljao je Kliment crkvom Božjom, i preobraćao je u vjeru Hristovu iz dana u dan veliki broj nevjernih.

Odredio je sedam brzopisaca, da pišu žitija hrišćana mučenika, koji u to vrijeme stradali za svoga Gospoda.

Car Trajan ga je protjerao u Herson, gdje je Kliment našao oko dvije hiljade izgnanih hrišćana. Svi su zaposleni na teškom poslu tesanja kamena na jednom bezvodnom mjestu.

Klimenta su primili hrišćani s velikom radošću, i on im je bio živi izvor utjehe. Molitvom svojom izveo je vodu iz zemlje, i obratio u hrišćanstvo toliki broj nevjernih mještana, da se za jednu godinu podiglo na tom mjestu sedamdeset pet crkava.

Da ne bi dalje širio vjeru Hristovu, Kliment je osuđen na smrt i utopljen u more s kamenom oko vrata. Mošti njegove čudotvorne izvađene su iz mora tek u vrijeme svetih Kirila i Metodija.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Bijeljinski Radnik pobijedio Ljubić

Ekipa Radnika je tek u trećem kolu krenula u novom šampionatu Republike Srpske. Kasnili su oni sa pripremama,...

WhatsApp olakšao korišćenje aplikacije na Windowsu

Nova WhatsApp aplikacija za Windows više ne zahtjeva linkovanje sa telefonom kako bi se slale, primale i sinhronizovale...

U Bijeljini rođene ČETIRI BEBE

U porodilištu bolnice „Sveti Vračevi“ u Bijeljini u protekla 24 časa rođene su tri djevojčice i jedan dječak. Broj...

Današnje CIJENE voća, povrća i cvijeća na ZELENOJ PIJACI u Bijeljini

Cijene voća i povrća na Zelenoj pijaci u Bijeljini NAZIV PROIZVODA J.mjere CIJENA 0 KROMPIR kg 1,00-1,50 KM 1 MLADI KROMPIR kg 1,50 KM 2 CRNI LUK kg 1,00-1,50 KM 3 BIJELI LUK kg 8,00 KM 5 PASULJ kg 4,00-5,00 KM 6 PAPRIKA...