Danas je Sveti apostol Tadej

Datum:

Share post:

Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici danas slave Svetog apostola Tadeja

Jedan od Sedamdesetorice, a ne onaj Tadej, koji bješe jedan od Dvanaestorice apostola. Sveti Tadej je prvo vidio i čuo Jovana Krstitelja, i primio krštenje od njega, a potom je vidio Isusa Hrista.

Gospod ga je uvrstio u sedamdeset manjih apostola. Poslije slavnog svog vaskrsenja i vaznesenja Gospod je poslao Tadeja u Edesu, rodno mjesto Tadejevo, a prema svome obećanju knezu Avgaru, koga je ovome Gospod dao onda kada mu je poslao ubrus sa likom Svojim.

Cjelivanjem toga ubrusa Avgar je bio izliječen od kuge, ali ne sasvim. Malo kuge mu je bilo ostalo još na licu. Kada se sv. Tadej javio Avgaru, on ga je primio sa velikom radošću.

Apostol Hristov ga je poučio vjeri istinitoj, a potom ga krstio. Kada je kršteni Avgar izlazio iz vode spade i ostatak kuge s njega i u potpunosti je ozdravio. Proslavivši Boga, knez Avgar je hteo da i njegov narod spozna Boga i da Ga proslavi.

TESTNA REKLAMA

Knez je tada sazvao sve građane Edese pred apostola svetog Tadeja, da čuju propovijed o Hristu.

Čuvši riječi apostolske i vidjevši čudesno iscjeljenog kneza, ljudi su odbacili idole i nečisto življenje, primili su vjeru Hristovu i krstili se.

Običaji nalažu da bi na ovaj dan valjalo otići u crkvu i pomoliti se za zdravlje svojih bližnjih.

Narodna predanja nalažu da će nam Bog sačuvati porodicu i familiju od bolesti, nesreća i zla ako mu se obratimo iskreno i čistom molitvom.

Izvor: www.atvbl.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

DRAGIŠA KATIĆ KALE: Jedan o mlađih sinonima FK “Proleter“ Dvorovi

Jedan o mlađih sinonima FK “Proleter“ Dvorovi. Dugogodišnji igrač, kapiten, trener i direktor stadiona u Dvorovima, omiljen, poštovan...

ŠAROVIĆ: SDS na izbore izlazi pod sloganom “Živjećeš bolje“

Srpska demokratska stranka na predstojeće izbore izlazi sa sloganom „Živjećeš bolje“, saopštio je ovo danas na konferenciji za...

MALETIĆ: Savo Bakajlić preko Nedžada Biće koji ima “SAKSIJU ZEMLJE“ i federalnih udruženja hoće nemire u Srpskoj

Zoran Maletić, pomoćnik ministra za poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, komentarišući današnju konferenciju za medije Udruženja poljoprivrednika "Sela...

Savo Bakajlić traži ostavku Gradonačelnika Bijeljine i raspuštanje Skupštine (video)

Predsjednik Udruženja „Sela Semberije i Majevice“, Savo Bakajlić, danas je održao konferenciju za medije na kojoj je zatražio...