Danas je slava Manastira Tumane

Datum:

Share post:

Srpska pravoslavna crkva i vjernici danas slave praznik Svetih Zosima i Jakova tumanskih.

Posebno svečano biće u manastiru Tumane, gdje će biti održana Sveta arhijerejska liturgija i blagosiljanje slavskog kolača.

Sveti Zosim tumanski bio je veliki molitvenik i duhovnik. Pripada grupi monaha isihasta, poznatih pod imenom Sinaiti, koji su u vrijeme kneza Lazara, naselili Srbiju.

O njegovom životu nema sačuvanih istorijskih podataka. Po predanju živio je sam u kamenoj pećini isposnici kod današnjeg manastira Tumane.

Po narodnom vjerovanju, nehotice ga je, prilikom lova, ustrelio Miloš Obilić, koji je, na mjestu gdje je starac izdahnuo, podigao crkvu, odnosno manastir koji se danas zove Tuman. Mošti prepodobnog Zosima nalaze se u crkvi manastira Tuman i otkrivene su 8. avgusta 1936. godine.

Prepodobni Jakov, rođen je kao Radoje Arsović 1894. godine u selu Kušići nadomak Ivanjice.

Stekao je dva doktorata u Francuskoj, ali ga je jednom prilikom dotakla blagodat Božja.

Napustio je službu i svijetovni život, pa je uz vladiku Nikolaja započeo svoje podvizavanje u manastiru Žiča. Kao iskušenik prošao je sva monaška poslušanja.

Izuzetno skroman i ćutljiv, stekavši mnoge duhovne darove, bio je i prozorljiv. Prebijen je do smrti 1946. godine. Po sopstvenom zaviještanju sahranjen je u manastiru Tumane. Mošti su mu otkrivene 21. oktobra 2014. godine.

Praznik Svetih Zosima i Jakova tumanskih svečano se obilježava danas u manastiru Tumane, gdje se očekuje na desetine hiljada vjernika.

Danas narod sa mnogih strana pritiče, moleći od svetitelja lijeka svojim bolestima i izbavljenje od nevolja. U redovima za molitvu ima svakojakih koji, primivši utjehu i blagoslov svetitelja i iz Tumana, odlaze kao novi ljudi. U manastirskom ljetopisu zapisani su mnogi slučajevi čudesnih iscjeljenja – od karcinoma, leukemije, nečistih sila… Svetitelj se do danas, javlja onima koji ga usrdno mole, darujući mir, blagoslov i utjehu, prenosi Telegraf.

Uukoliko imate problem da ostvarite potomstvo ili patite od bolesti kojima ni medicina nije našla lijeka, treba da posjetite manastir Tumane i poklonite se čudotvornim moštima svetitelja koje vijekovima tu počivaju.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

AGRO SAVJET: Počinje sezona jabuka – Kako da ne izgube hrskavost i slatkoću

Kraj ljeta i početak jeseni znači i smjenu voća i povrća i dolazak sezone jabuka. Najbolje vreme za uživanje...

Srpska bogatija za 22 bebe: U porodilištima rođeno 13 dječaka i 9 djevojčica

U Republici Srpskoj u protekla 24 časa rođene su 22 bebe, 13 dječaka i devet djevojčica, rečeno je...

Današnje CIJENE voća, povrća i cvijeća na ZELENOJ PIJACI u Bijeljini

Cijene voća i povrća na Zelenoj pijaci u Bijeljini NAZIV PROIZVODA J.mjere CIJENA KROMPIR kg 2,50 KM CRNI LUK kg 2,50 KM BIJELI LUK kg 8,00 KM PASULJ kg 6,00 KM PAPRIKA CRVENA kg 4,00 KM PAPRIKA...

SERVISNE INFORMACIJE za 4. oktobar: Prekidi u snabdijevanju vodom i električnom energijom

Zbog otklanjanja kvarova na vodovodnoj mreži i priključenja novog korisnika na vodovodnu mrežu, danas će, u vremenu od...