DANAS JE PETROVDAN – praznik posvećen apostolima Petru i Pavlu
 

Datum:

Share post:

Petrovdan je crkveni i narodni praznik koji se slavi 12. jula po gregorijanskom kalendaru. Posvećen je apostolima Petru i Pavlu jer su nastradali na isti dan.

Petrovdan 
 
je praznik kada Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici slave Dan svetih apostola Petra Pavla
 
Apostoli Petar i Pavle smatraju se prvim propovjednicima i učiteljima hrišćanstva.

 

Kad je Bog delio uloge, Sv. Petru je podario vino, pšenicu i ključeve od Nebeskog carstva. Zato on sjedi na vratima raja i ispituje umrle. U narodu se vjeruje da Sveti Petar čuva stub na kome su Zemlja, nebeska slama (Mlečni put) i nebeski krst (sazvežđe Labuda).

Kao i za ostale praznike, i za Petrovdan su vezana brojna vjerovanja. Nekada je narod ujutro na ovaj dan stoku prskao vodom da bi bila zdrava, a čobani su pleli vijence i stavljali ih stoci na rogove.

Kod Srba postoji običaj da se uoči ovog velikog praznika pale lile, koje se prave od mlade kore divlje trešnje ili breze. Obično se to radi na mjestima gde se narod okuplja, na trgovima, raskršćima i u tome učestvuju djeca i omladina. Paljenje vatre i lila simboliše na ona vremena kada su hristoborni carevi progonili i mučili hrišćane, vezujući ih za drvene stubove, natapajući ih smolom i paleći ih. Njihova tijela su tada gorela kao buktinje, osvetljavajući trgove kao danas simbolične vatre i lile. 

TESTNA REKLAMA

Lile su štapovi od mlade divlje trešnje ili breze. Oguli im se kora na gornjrm dijelu, pažljivo da ona ne spadne sa štapa. Ta se kora ukovrdža. Kada se osuši, može da gori, kao baklja.

Opšti je običaj da se za Petrovdan mijese kolači sa jabukama koji se zovu "petrovača".

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Čola sa Bijeljincima pjevao tri sata (foto, video)

Da je broj 1 u regionu, Zdravko Čolić dokazao je još jednom, i to na gradskom stadionu u...

SALATIĆ, SDS: Zapadni mentori dovodili i čuvali SNSD u vlasti godinama

Neka SNSD pogleda zadnje odluke Evropske komisije i činjenicu da se Bosna i Hercegovina bez protivljenja pridružila svim...

Kamion srušio naplatnu kućicu na auto-putu Doboj – Banjaluka

Na auto-putu Doboj - Banjaluka, u mjestu Kladari, kamion je udario i uništio naplatnu kućicu na ulazu na...

PREMINUO Milenko Gotovčević, član predsjedništva Pokreta za Bijeljinu

Tužne vijesti ne biraju vrijeme -S tugom i žaljenjem obavještavamo javnost da je preminuo Milenko Gotovčević, Član predsjedništva Pokreta...