Petrovdan je crkveni i narodni praznik koji se slavi 12. jula po gregorijanskom kalendaru. Posvećen je apostolima Petru i Pavlu jer su nastradali na isti dan.

Petrovdan je praznik kada Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici slave Dan svetih apostola Petra Pavla

Apostoli Petar i Pavle smatraju se prvim propovjednicima i učiteljima hrišćanstva.

Kad je Bog delio uloge, Sv. Petru je podario vino, pšenicu i ključeve od Nebeskog carstva. Zato on sjedi na vratima raja i ispituje umrle. U narodu se vjeruje da Sveti Petar čuva stub na kome su Zemlja, nebeska slama (Mlečni put) i nebeski krst (sazvežđe Labuda).

Kao i za ostale praznike, i za Petrovdan su vezana brojna vjerovanja. Nekada je narod ujutro na ovaj dan stoku prskao vodom da bi bila zdrava, a čobani su pleli vijence i stavljali ih stoci na rogove.

Kod Srba postoji običaj da se uoči ovog velikog praznika pale lile, koje se prave od mlade kore divlje trešnje ili breze. Obično se to radi na mjestima gde se narod okuplja, na trgovima, raskršćima i u tome učestvuju djeca i omladina. Paljenje vatre i lila simboliše na ona vremena kada su hristoborni carevi progonili i mučili hrišćane, vezujući ih za drvene stubove, natapajući ih smolom i paleći ih. Njihova tijela su tada gorela kao buktinje, osvetljavajući trgove kao danas simbolične vatre i lile.

Lile su štapovi od mlade divlje trešnje ili breze. Oguli im se kora na gornjrm dijelu, pažljivo da ona ne spadne sa štapa. Ta se kora ukovrdža. Kada se osuši, može da gori, kao baklja.

Opšti je običaj da se za Petrovdan mijese kolači sa jabukama koji se zovu „petrovača“.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име