Danas je Mali Vaskrs

Datum:

Share post:

Mali Vaskrs: Mnogi običaji na današnji dan

Danas se završava takozvana Svijetla nedelja, prvih sedam dana po Vaskrsu. Ovi dani imaju posebano mjesto u srpskom narodnom vjerovanju i za njih se vezuje mnoštvo običaja. Današnji dan, nedelja, poznat je i kao „Mali Vaskrs“.

Nedelja po Vaskrsu zove se još i Svijetla, Bijela ili Tomina nedelja i posvećena je događaju javljanja Isusa svojim apostolima. Naročito je bio sumnjičav „nevjerni Toma“, pa je Isus prema vjerovanju, na današnji dan, prošao kroz zatvorena vrata i rekao Tomi da opipa njegove rane. Tek tada je i ovaj apostol povjerovao u Hristovo vaskrsnuće.

„A Toma, koji se zove Blizanac, jedan od dvanaestorice, ne biješe onde sa njima kad dođe Isus. A drugi mu učenici govorahu: Vidjesmo Gospoda. A on im reče: Dok ne vidim na rukama Njegovim rana od klina, i ne metnem prsta svog u rane od klina, i ne metnem ruke svoje u rebra Njegova, neću vjerovati. I poslije osam dana opet bijehu učenici Njegovi unutra, i Toma s njima.“

„Dođe Isus kad bijehu vrata zatvorena, i stade među njima i reče: Mir vam. Potom reče Tomi: Pruži prst svoj amo i vidi ruke moje; i pruži ruku svoju i metni u rebra moja, i ne budi nevjeran nego vjeran. I odgovori Toma i reče Mu: Gospod moj i Bog moj. Psal. Isus mu reče: Pošto me vide vjerovao si; blago onima koji ne vidješe i vjerovaše.

U narodu je ova nedelja poznata i kao vodena. „Valja se“ da mladići i djevojke izađu na potoke i rijeke, prskaju se i bacaju u vodu cvijetne vijence, a sve kako bi umilostivili vodene demone.

U nekim mjestima se proslavlja kraj vaskršnjeg ciklusa blagih ili svijetlih dana. Ponegdje se do Malog Vaskrsa čuvaju crvena uskršnja jaja i danas se daju djeci da se kucaju, a stariji se obavezno pozdravljaju sa: „Hristos voskrese“.

Od Tomine nedelje se opet vrše molitve za umrle, nakon prekida unutar perioda koji je počeo od Lazareve subote. Na dan poslije Tomine nedelje, u Pobusani ponedjeljak, služe se parastosi na grobljima, čime živi kao da čestitaju svojim pokojnim rođacima i prijateljima radosni praznik Vaskrsenja Hristovog.

Zbog toga u nekim dijelovima zemlje danas farbaju jaja koja će prvo dati djeci da pojedu, u čast života i zdravlja, a ostatak će odnijeti na groblje. Narod kaže, da se i mrtvi „počaste“ i obraduju Hristovom vaskrsenju.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

STOJANOVIĆ: SNSD nije velika partija, igubili ste u Bijeljini 183:0!

Tomica Stojanović je na današnjoj sjednici NS RS kao poslanik SDS rekao da SNSD nije velika partija. Vi ste...

BRNABIĆ: Imate moju ostavku na stolu, Vučić, neće biti prelazne Vlade

Predsjednik i premijerka Srbije Aleksandar Vučić i Ana Brnabić obraćaju se javnosti iz Predsedništva. - Premijerka Ana Brnabić izjavila...

ŠMIT: Dodik me ne prihvata kao visokog predstavnika, ali me ipak sluša svaki dan“

Obraćanje Šmita nakon sjednice PIK "Dodik me ne prihvata kao visokog predstavnika, ali me ipak sluša svaki dan" Kristijan...

POKRET ZA BIJELJINU: Mauzer je istorijska ličnost Semberije (foto)

U Bijeljini su danas polaganjem vijenaca na spomenik komandantu Ljubiši Saviću Mauzeru obilježene 23 godine od njegovog ubistva. -Ovom...