Dan sjećanja na borce VRS poginule 1993. godine na Banj Brdu

Datum:

Share post:

Danas je u Bijeljini obilježen „Dan sjećanja na borce Vojske Republike Srpske poginule 21. aprila 1993. godine na Banj Brdu i sve poginule i umrle borce u odbrambeno-otadžbinskom ratu od 1992. do 1995. godine sa područja opštine Tuzla“ polaganjem vijenca kod Spomenika podignutog u slavu i čast poginulih i umrlih boraca na Gradskom groblju u Pučilama.

„Na današnji dan 1993. godina, u teškim borbama na Majevici, za jedan dan poginulo je 33 borca Prvog bataljona Druge majevičke brigade. U njihovu čast i u čast svih boraca sa područja Tuzle čijih imena je 205 na ovom spomeniku uklesano smo se okupili danas. Oni zaslužuju naše veliko poštovanje jer, svi protjerani sa svojih ognjišta, nastavili su da se bore za Republiku Srpsku. Svi su našli utočište u Semberiji u raznim jedinicama Istočno-bosanskog korpusa. Dali su veliki doprinos za očuvanje Republike Srpske“, rekao je Miodrag Stevanović, predsjednik Boračke organizacije Grada Bijeljina.


.
Stevanović je istakao da je ovo način da pokažu da nisu zaboravili ove borce i njihov doprinos Republici Srpskoj.

„Imao sam sreću ili nesreću da sam bio ranjen i tog dana nisam bio s njima. Da jesam, sigurno bih nastradao sa svima njima, jer sam i ja bio komadant tog bataljona. Ta 33 života su se ugasila tog dana. Tog jutra, na Vaskrs, muslimanske diverzantske jedinice prišle su iza leđa srpskih branilaca. Bilo je prostora i oni su polako ušli, zaobišli su i komandu i minobacače. Zarobili su ih. Kasnije su nam stigle u pomoć i specijalne jedinice VRS, iz Prve majevičke brigade i pomogli nam“, rekao je Miladin Vasić, jedan od komandanata tog bataljona.

TESTNA REKLAMA

Slaviša Vujanović, potpredsjednik Zavičajnog udruženja Tuzlaka, istakao je da je ovo jedan tužan dan za sve i da svi zajedno odaju počast poginulim borcima i svim žrtvama rata.

„Nećemo zaboraviti ni porodice ni žrtve, ni taj kobni dan kada stradaše srpski borci tuzlanskog kraja i cijele regije“, rekao je Vujanović.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Borbelj i Olivera Jevtić pobjednici Atletske trke “Ugljevik 2022“

Pobjednici Sedme atletske trke "Ugljevik 2022" koja je održana sinoć su Đuro Borbelj i Olivera Jevtić iz Srbije. Trka...

Danas počinje Velikogospojinski post – SPC se priprema za praznik Uspenija Presvete Bogorodice

Za pravoslavne vjernike danas je počeo Velikogospojinski post kojim se pripremaju za praznik Uspenija Presvete Bogorodice - Velike...

Google ima sjajne vijesti za gejmere

Tokom ove nedjelje Google je počeo sa isporukom funkcije, koja će gejmerima omogućiti da igre iz clouda pokrenu...

AGRO SAVJET: Kako osušiti i čuvati origano

Sušenje origana nije zahtjevan postupak, ali je potrebno držati se određenih pravila sušenja. Origano je mediteranski začin intenzivnog mirisa...