Profesor Dragoljub Drago Mirković, akademik SKANU, likovni umjetnik i dobrotvor SPC, nagrađen je, povodom oslobođenja Bijeljine, najvišim priznanjem grada srca Semberije zlatnom medaljom „Knez Ivo od Semberije“.

Ovaj Srbin iz Stare Hercegovine, iz Macavara koji je ostavio veliki pečat u Semberiji i Republici Srpskoj, uradio je i velika djela u Manastiru Svete Petke u Bijeljini.

-Počastvovan sam ovim visokim priznanjem, znajući dobro djelo čuvenog semberskog i svesrpskog kneza -kaže Mirković, koji je podijelio veliki broj knjiga o knezu Ivu, čiji je autor Nikola Devura, čedo Kozare.

Dobitnik je i najviših prizanja Srpske pravoslavne crkve, Boračke organizacije Republike Srpske, grada Loznica, mnogih humanitarnih organizacija i Srpske kraljevske akademije naučnika i umjetnika, gdje je istaknuti član Odeljenja za likovnu umjetnost.

 

Akademik Mirković je osmislio, uradio i postavio velelepni spomenik Ruskinji Dariji Aleksandrovnoj na Gučevu, djevojci iz Petrograda, koja je na Gučevu, u oktobru 1914 godine, poginula na prvoj liniji fronta, zbrinjvajući dnevno i po 100 srpskih junak i bodreći ih u borbi protiv Austrougara.Spomenik je darovao narodu Loznice, Jadra i Srbije.

Uradio je i darovao spomen obilježje za vladiku Valerijana Stefanovića, rođenog Lešničanina, jednog od najčuvenijih arhijereja SPC, koji je Drugi svjetski rat proveo zbrinjavajući na hiljade i hiljade izbjeglica u Beogradu i Srbiji, a posle rata postao prvi episkop Eparhije šumadijske.Autor je i darodavac belega, u ime SKANU, koji stoji u Šapcu na kući naše slavne spisateljeke Isidore Sekulić, prve žene akademija između dva svjetska rata kod Srba.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име