DAN NESTALIH I POGINULIH: Porodice žrtava traže povratak nadležnosti na Srpsku (foto)

Datum:

Share post:

Porodice srpskih žrtava iz Bijeljine zatražile su danas da se Republici Srpskoj vrate nadležnosti u traženju nestalih da bi se ovaj proces priveo kraju.

“Dok je proces traženja nestalih bio na nivou Republike Srpske od završetka rata do 2008. godine pronađeno je 4.100 lica od 5.565 nestalih, a kada je nadležnost prenesena na nivo BiH od 2008. godine do danas pronađeno je samo 260 lica srpske nacionalnosti”, rekao je predsjednik Gradske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Darko Stević.

Stević je u ime porodica srpskih žrtava rata pozvao buduće izabrane predstavnike vlasti u Banjaluci i Sarajevu da spriječe dalju opstrukciju Tužilaštva, Suda i Instituta za traženje nestalih BiH i da pokušaju vratiti nadležnost za traženje nestalih na Republiku Srpsku.

Odajući počast srpskim herojima, poginulim i nestalim vojnicima i civila, on je naveo da se još traga za 40 nestalih sa područja Semberije i Majevice.

Članovi porodica, prestavnici boračkkih organizacija, republičkog i lokalnog nivoa vlasti, MUP-a, Oružanih snaga i političkih stranaka prisustvovali su parastosu u crkvi Svetog Đorđa i položili vjence i cvijeće na centralni spomenik poginulim borcima Vojske Republike Srpske.

Sa skupa je prema nebu pušteno 40 crnih balona na kojima su ispisana imena nestalih srpskih žrtava iz Bijeljine za kojima se još traga.

U Centru za kulturu “Semberija” postavljena je izložba fotografija pojedinačnih i masovnih grobnica koja svjedoči o velikom zločinu nad Srbima u BiH, kao i monografija o nestalim osobama sa područja Semberije i Majevice.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com / srna.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Aleksandra Rikanović, Mihailo Vlačić i Đorđe Babić – Ljubav prema muzici koja se rodila u djetinjstvu, traje i dan danas

Aleksandra Rikanović, Mihailo Vlačić i Đorđe Babić bili su gosti emisije „Pjesma za tebe“ i uljepšali veče pratiocima...

AMERIČKE SANKCIJE GASE RAČUNE U BANKAMA: Pod udarom brojne firme i pojedinci u Srpskoj (foto)

Banke u Republici Srpskoj ovih dana gase račune svim fizičkim i pravnim licima  koja su se našla pod...

BIJELJINA: Vaskršnji turnir u gađanju letećih meta u Donjem Crnjelovu

U organizaciji Lovačkog udruženja „Crnjelovo“, 4. maja 2024. godine održaće se turnir u gađanju letećih meta, u ekipnoj...

Bijeljinskom Radniku bod u Zvorniku

Lider fudbalskog šampionata Republike Srpske, bijeljinski Radnik nije uspeo ni u drugom meču sa Drinom iz Zvornika da...